avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparat casa. In sfarsit!! cum as putea evita ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparat casa. In sfarsit!! cum as putea evita viitoarele probleme cu vecinii??

Va rog mult, daca puteti, sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.
Situatia mea e urmatoarea:
am reusit sa mi cumpar o casuta in sept si, din prea marea fericire a evenimentului, am trecut cu vederea anumite aspecte.

Terenul are o latime de 7,5- 6,5 m pe o lungime de 16 -17 m ( pt ca vine putin oblic), e in panta, adica de la sosea, de la trotuar, se coboara sub nivel cam 2 metri. Dar din ce am reusit noi sa masuram, latimea ar fi cam de 8 -7 m, pe 23-25 m. Ulterior am vazut ca din schita rezulta ca ar mai trebui sa fie un proprietar pe acel surplus de teren, desi nu exista niciun gard, iar vecina din dreapta are casa facuta pe hotar. Cred ca atunci cand si a construit o, a mai ciupit din terenul in plus de care va ziceam si care apare pe schita notat cu A ( adica eu am numarul 3, iar celalalt teren are 3A). A mai ramas astfel cam jumatate de metru in plus pentru cel care o fi proprietarul de la 3A. Cel de la care am cumparat zice ca de peste 30 de ani n a fost nimeni acolo, ca doar ei au avut terenul. Poate minte, nu stiu. Cel care ar avea 3A, ar trebui sa intre pe un culoar de jumatate de metru, lung de 14 m ca sa poata sa ajunga la terenul lui. Cum pot afla cine e acest proprietar, daca exista? Din spusele fostilor proprietari, nu mai e nimeni, pentru ca ei au stat asa vreo 30 de ani, dar din schita de la notar apare o delimitare si un nr:3A.

Eu as vrea sa mi construiesc ceva pe acest teren care are si o casa batraneasca din 1940, facuta din pamant, pe alocuri crapata rau. Pe terenul care a mai ramas in fata casei ( 3m conform schitei cadastrale sau 3,5 metri conform masuratorii) as vrea sa mi ridic o magazie de lemn, pana in peretele vilei vecinei din dreapta, care are fereastra la mine in curte. Care e distanta pe care trebuie sa o las ca sanu incalc legea si sa nu am probleme?
O margine a casei vine pe hotarul din stanga, unde o alta vecina si a facut garaj, dar fara sa mai aiba si ea un perete, ci a lasat peretele casei mele, crapat, de pot sa i bag mana in garaj... N ar trebui sa si faca si ea un perete la garaj??

Si acum problema care ma streseaza cel mai tare: vecina din dreapta are o vila inalta, nu ajunge soarele la casa mea ( care se intinde din strada, de pe hotarul din stanga, pe o suprafata de 4m pe 10m, in panta). Vecina are 2 ferestre de la subsolul vilei, cu gratii, la mine in curte. La parterul ei ( deasupra usii mele) mai are o fereastra fara gratii, de la bucatarie, pe care o tine mai mereu deschisa. Si in zidul pe care l a facut in loc de gard, din prelungirea peretelui vilei, mai are ceva asemanator unei usi care da la mine in gradina, deci e un spatu liber in zid de dimensiunile unei usi normale. Cum pot face sa astup aceste deschizaturi?? Ar fi legal sa ridic un zid in dreptul ferestrei ei? M am gandit sa pun un panou de lemn, dar mi e teama sa nu i dea foc sau ceva de genul acesta ( acum stau acoperita cu o umbrela mare, care ma fereste de privirile ei iscoditoare, insa am descoperit pe alocuri arsuri de tigara in umbrela...) Trebuie sa cer aprobare de la primarie pentru zidul de 2m si inalt de vreo 4 care sa i acopere fereastra?? Plus ca toata apa de pe acoperisul vilei ei se scurge la mine in curte. In zona nu exista canalizare.

Pe terenul care a mai ramas in fata casei ( 3m conform schitei cadastrale sau 3,5 metri conform masuratorii) pot sa mi ridic o magazie de lemn, pana in peretele vilei vecinei din dreapta, cea care are fereastra la mine in curte?
As vrea sa mi ridic si eu acolo un fel de magazie de lemn, ca o bucatarie de vara, sau foisor, am nevoie de aprobare de la primarie pentru asta?? Care e distanta de la care pot construi fara sa incalc legea? Respect schita si las jumatatea de metru libera pentru cel care e la 3A? Dar daca acea persoana nu mai apare niciodata? Si asa terenul e stramt, daca mai si las....
As dori sa mi imprejmuiesc terenul , pe partea stanga, si in fundul curtii. Cat de inalt poate fi gardul? In fundul curtii se afla o alta proprietate pe care e ridicata o alta vila. Acum e un gard de sarma, foarte vechi si cazut pe alocuri de, prin care se vede tot. Daca terenul e in panta ca la munte( desi suntem in Bucuresti), cei din spate, din cealalata vila se uita pe fereastra ca la teatru. Fereastra lor de la etaj ajunge ca nivel in dreptul casei mele. Trebuie sa tin cont de nivelul trotuarului din strada, pentru a face gardul? Sau de nivelul terenului unde ridic gardul? Diferenta de nivel fata de trotuarul din strada ar fi cam de vreo 2m.
Casa e foarte veche. Ma gandeam sa ridic in interiorul unei camere un zid de cramida peste zidul care da spre garajul celeilalte vecine. Am nevoie de aprobare pentru asta?? Gardul de la strada e din ciment, cam de 1.6m inaltime de la nivelul strazii. Vreau sa l inalt, cu un alt gardut din lemn peste cel din ciment( vecina are in garaj un magazinas la care se aduna toata lumea sa si cumpere diverse, si din distractie mai arunca peste gard cate o privire, fiind in panta se vede tot, ca din avion...)
Deja sub gardul de ciment de la strada au aparut alunecari de teren, sunt locuri in care se vede clar cum pamantul se surpa. Am dreptul sa pun in fata gardului de ciment un gard viu ( plante) , pe o portiune de 20-30 de cm din trotuar ( care e din pamant)?
Sunt multe intrebari, eu nu ma pricep deloc la ce spune legea, nu vreau sa intru in conflict cu vecinii, tocmai de aceea pana acum nu le am zis nimic, am incercat sa ma informez mai intaisi am tot amanat pentru ca mai sunt si niste probleme de sanatate.

Va multumesc din tot sufletul.

Credeti ca e mai simplu sa incerc sa vand ( pentru ca-s prea multe probleme)? Dar m-am indatorat la banci, iar problemele de sanatate nu mi mai permit sa alerg dupa cumparatori.

Cel mai recent răspuns: amri , utilizator 17:33, 23 Februarie 2010
In legatura cu distanta dintre proprietati, nu e voie ca picatura streasinii casei lui sa curga la dvs. pe teren si nu are voie vecinul sa-si faca "puncte de observatie"-geamuri care dau in curtea dvs.
va multumesc, dar cum ar trebui sa procedez ca sa evit conflictele? mai ales ca terenul meu e in panta, nu exista canalizare, iar apa menajera o strangem cu galeata si o aruncam undeva in strada, cum fac si ceilalti vecini, cu atat mai mult cu cat la noi casa e crapata si da semne c ar vrea s o ia la vale...
sa improvizez eu o streasina si sa i dau apa inapoi in curte?
cat despre fereastra aceea, as putea sa ridic un panou care s o acopere?
incerc sa nu ma cert cu nimeni, dar nici dupa aprobari pe la primarie nu m as duce, banii sunt putini dupa achizitionarea casei am ramas cu datorii la 2 banci.
are voie sa si faca fereastra care da la mine in curte? (casa fiind pe hotar)?
daca a facut o mai demult, eu gasind o acolo cand am cumparat, cum pot remedia problema? ceva idei, solutii? va rog mult...
si cum pot afla cine e vecinul misterios? daca nu a dat pe acolo de peste 20 de ani ( dupa spusele fostului proprietar) mai are dreptul la terenul acela?
daca terenul sau nu e ingradit, ba mai mult, s a si micsorat ( vecina luand o parte din el) cum pot face sa mi separ terenul meu de al sau?
daca fereastra vecinei da doar practic la mine in curte, conf schitei cadastrale ea dand la vecinul care nu a aparut niciodata, eu mai pot cere la primarie ca ea sa si acopere geaamul?

conf schitei, eu am in plus doar juma de metru. e posibil ca atat sa fie partea lui de teren pe unde sa treaca sau rezulta ca vecina i a mai luat din teren?
doar n o sa ma oblige pe mine sa i dau mai mult ca sa poata trece, pt ca vecina are vila si nu vad cum i ar restutui partea luata....ca doar nu i darama vila...
Sfatul meu este sa va adresati primariei si inspectoratului de stat in constructii pentru a vedea conditiile in care vecinul si-a construit casa pe hotar si a facut ferestrele in calcan cu vederea spre dvs!
Referitor la acel vecin misterios , puteti sa solicitati de la cartea funciara un extras de informare ! In acest fel vedeti daca proprietatea este intabulata.De asemenea , puteti verifica la directia impozite si taxe locale din cadrul primariei sa vedeti cine este trecut pe rol ca fiind proprietarul acelui teren.B-)
la impozite si taxe am vorbit, pt ca sosise o scrisoare cu ceva restante de plata la impozit, pe adresa noastra dar alt nume. insa fara un cnp valid. cea de la impozite ne a zis ca nu stie cine e acea pers pt ca nu exista un cnp real si este foarte greu sa ia documentele din urma sa verifice.
ma voi interesa la cadastru.
multumesc
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
amri, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu vecinul julia_chi julia_chi Detin o casa intr-o zona de munte ai am in spate si pe latura de nord acelasi vecin, iar in fata strada si doar pe jumatate din cealalta latura un alt vecin. ... (vezi toată discuția)
Probleme cu vecinul fight_for_justice fight_for_justice Vecinul care locuieste in spatele casei mele isi toarna ciment in curte si imi pune ciment pe zidul casei care se afla pe hotar. In prelungirea casei am o ... (vezi toată discuția)
Vecinul a scos pamant de la el din curte si mi-a alunecat terenul si mi-a crapat tencuiala casei peste tot ali77mada ali77mada Buna ziua. Locuiesc intr-o casa construita in 1960. In spatele casei am o bucatica de teren pe lungimea terenului, intr-o parte este de 60 cm iar in partea ... (vezi toată discuția)