Constatarea nulității absolute se poate cere pe calea unui proces civil în baza art 1247 Cod civil sau pe contencios în baza art 4 din legea 554/2004 pe cale de excepție...? Se poate cere constatarea nulității absolute in civil de către un terț a căror drepturi au fost prejudiciate prin emiterea unui ordin de prefect unei alte persoane și pentru suprafata la care terțul avea dreptul sa ceara emiterea Ordinului de prefect?Adica cu titlu de ex: unei persoane i s-a constituit dreptul de proprietate prin ordin de prefect pentru 3000mp și nu pentru 1500 mp cit avea în posesie la aparițialegii 18/91 ,doar pentru ca asa a solicitat (3000mp) acea persoană prin cerere ,luindu-i dreptul terțului si primăria la rândul ei nu a stabilit corect situația juridica a terenului suspectînd-o de complicitate. Sau cumva trebuie să solicite intr-un proces pornit în contencios pentru alt obiect ,că pe cale de excepție cf art 4 din legea 554/2004 sa se constate nelegalitatea Ordinului de prefect și a actelor emise de primărie pentru verificarea situației juridice a terenului?Spun asta pentru ca o persoana cunoscuta mie a avut neplăcerea sa constate emiterea acestui ordin ,dar neștiind ce sa faca a trecut timpul și nu a acționat în termen de 6 luni de la aflarea informației privind emiterea ordinului prefectului,de fapt de la comunicarea actului către ea si nu mai poate cere anularea Ordinului de prefect. Deci s-a emis ordin de prefect și pentru cei 1500 mp pe care ii are i posesie di 1978 si ateste impozit pe el,dar vecinului.
Ordinul s-a emis în 2009 ,iar terțul a aflat în 2020.Eu acum m-am implicat sa rezolv problema pro bono, fiind vorba de 4 generatii care au de suferit de pe urma emiterii Ordinului pe 3000 mp și nu pe 1500 mp și m-ar ajuta enorm o informație.Mulțumesc anticipat!
Kyandra a scris:
Cu dovezi, actiune in constatarea nulitatii absolute a TP eliberat de catre comisia locala, in baza art. III lit. a din legea 169/1997 - reconstituirea proprietatii unei persoane fara drept.
Cu mentiunea ca dovada, pentru emiterea TP pentru teren extravilan, o fac registrele agricole 1959-1963 si registrul de intrare in CAP, nu registrul agricol 1986-1990.
Registrul agricol 1986-1990 este folosit, alaturi de registrul posesorilor din 1990 si istoricul de rol fiscal, la emiterea Ordinului prefectului pentru constatarea dreptului de proprietate pentru cladirea si terenul aferent casei de locuit, in baza art. 23 din legea 18/1991.
Actiunea se formuleaza impotriva titlularului TP, a comisiei locale si a celei judetene, la judecatoria careia ii este arondata localitatea unde este situat terenul, fiind scutita de taxa de timbru.