avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate Va rog din suflet ajutati-ma cu un sfat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate Va rog din suflet ajutati-ma cu un sfat

Buna ziua! Am inteles ca tatal unui copil din afara casatoriei poate fi obligat in instanta sa recunoasca copilul doar daca actiunea a fost depusa pana la implinirea varstei de 1 an a copilului. Dupa depasirea acestui termen nu se mai poate face nimic? Nici macar in urma unui test ADN din care reiese ca el este tatal. Poate instanta sa-l oblige pe tata sa faca test ADN daca el nu vrea, dupa ce copilul implineste 1 an? Mentionez ca parintii s-au despartit inainte de nasterea copilului. Ce e de facut? Astept raspunsiri. Multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:24, 22 Septembrie 2007
Codul familie in art.60 prevede ca:
Actiunea în stabilirea paternitătii din afara căsătoriei poate fi pornită în termen de un an de la nasterea copilului.
Dacă, în cazul prevăzut în Art. 54 alin. 1, un copil a pierdut calitatea de copil din căsătorie prin efectul unei hotărâri judecătoresti, termenul de un an pentru pornirea actiunii în stabilirea paternitătii din afara căsătoriei va curge de la data când acea hotărâre a rămas definitivă.
În cazul în care mama a convietuit cu pretinsul tată ori dacă acesta din urmă a prestat copilului întretinere, termenul de un an va curge de la încetarea convietuirii ori a întretinerii.

vezi si Art. 57. - Copilul conceput si născut în afară de căsătorie poate fi recunoscut de către tatăl său; după moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai dacă a lăsat descendenti firesti. Recunoasterea se face prin declaratie făcută la serviciul de stare civilă, fie odată cu înregistrarea nasterii, fie după această dată; recunoasterea poate fi făcută si prin înscris autentic sau prin testament. Recunoasterea, chiar făcută prin testament, nu se poate revoca.
Daca parintii nu au convietuit impreuna si copilul deja a implinit varsta de 1 an si tatal nu vrea sa-l recunoasca de buna voie nu mai exista nici o cale pt ca instanta sa-l oblige sa-l recunoasca?In cazul asta nu mai accepta instanta actiunea? Multumesc
Va rog si eu din suflet: ajutati-ma cu un sfat.
Tatal meu "are" o fata nascuta in afara casatoriei cu mama mea. Fata are acun 17 ani. Ea a fost recunoscuta la nastere de catre tatal meu. De atunci, tatal meu plateste pensie alimentara... si chiar mult mai mult acestei fete. Din aceasta cauza parintii mei au divortat.
Exista dubii serioase din partea mea si a mamei mele, ca fata aceasta ar fi cu adevarat copilul tatalui meu. Se poate ca eu sa cer un test ADN, ca, in sfarsit, sa aflu adevarul in acest caz: aceasta fata este sau nu este fata tatalui meu?
d-alex a scris:

Mentionez ca parintii s-au despartit inainte de nasterea copilului.


Parintii acestia au fost casatoriti ori au fost doar concubini? E foarte important.
Daca au fost casatoriti la momentul conceptiei, atunci copilul acesta nu este din afara casatoriei.
In principiu oricine poate solicita Institutului de Medicina Legala efectuarea unui astfel de test. Insa e nevoie de acceptul persoanelor implicate (tata, fiica, ba chiar si mama pentru ca rezultatul sa fie ok) pe care ma indoiesc ca-l vei obtine. Si daca il vei obtine, sa zicem, platind tu cei peste 26 de milioane (lei vechi) cat costa, parca, acest test, oricum nu-ti seveste, dupa atat timp, decat la linistea ta sufleteasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea copilului din afara casatoriei eueu eueu Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine in rezolvarea unei probleme.Am fost casatorita(o casatorie fictiva doar pe acte),si pana am reusit sa divortez de ... (vezi toată discuția)
Pensie de inretinere! ContSters140065 ContSters140065 Buna ziua! Am o mica nelamurire la care caut un raspuns favorabil. Vreau sa va intreb daca se acorda pensie de intretinere unui copil care nu a fost ... (vezi toată discuția)
Drepturile copiilor din afara casatoriei iva adela iva adela am o fetita de 3 ani care nu e recunoscuta de tatal ei ,nu sunt si nu am fost casatorita cu tatal fetei,fetita este pe numele meu nu am facut testul de ... (vezi toată discuția)