avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor pt nastere, va rog imi trebuie un raspuns ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor pt nastere, va rog imi trebuie un raspuns urgent!

Buna ziua,
Daca sunt in prelungire cic pt a-l 2 lea copil, si nu am solicitat acest ajutor de un sal mediu pe unitate nici pt primul copil, cum fac sa il solicite tatal copiilor la el la firma, fara sa- i fie refuzata cererea?
Mentionez ca vreau sa primim acest ajutor de la el si nu de la mine, deoarece patronul firmei la care am CM suspendata tocmai a decedat, si nu este momentul sa solicit acest drept acum sotiei patronului...
PS: pe 14 copilul implineste 6 luni...

Si pt primul, (care a implinit 2 ani pe 1 feb), mai pot face cerere pana implineste 3 ani?

Stiu ca s-a mai discutat acest subiect, dar nu am gasit nicaieri o situatie in care se face cererea la sot, chiar daca sotia are dreptul...

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:16, 25 Februarie 2010
Sotul primeste ajutorul pentru nastere numai daca sotia nu este salariata. Daca sotia este salariatul dreptul il va primi aceasta, la cerere, termen de prescriptie 6 luni de la data deschiderii dreptului.
Intr-adevar, conform art. 51 lit c) din CCMUNN( contract colectiv de munca la nivel national),salariatii beneficiaza de "un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate"
multumesc pentru lamuriri.
Tocmai mi s-a spus, ca firma nu este obligata sa acorde acest ajutor, (numai daca vrea), si in aceasta situatie in care firma refuza cererea, pot cere de la primarie.
Asa este?
Nu cred ca puteti solicita la primarie, este un ajutor acordat in baza CCMUN angajatilor in baza unui contract de munca si nu prea are legatura cu primaria
Conform art 30 din L.130/1996, "(1) Executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru părţi."
De la primarie se primeste contravaloarea trusoului noului - nascut pentru copiii nascuti intre 1 ian 2007 si dec 2010, conform OG 5/2010.
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
godspeed, utilizator

Alte discuții în legătură

Ajutorul pt nastere, se plateste de firma , dar cine il suporta? alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, pt ajutorul acordat mamei de un sal mediu pe unitate, firma il plateste, dar isi recupereaza banii ulterior de la stat? cum se procedeaza? va ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil neva neva Buna ziua, intrebarea mea e in legatura cu salariul mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil (Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel ... (vezi toată discuția)
Salar compensator fara contract colectiv Lioness Lioness Buna ziua. Recent am incheiat activitatea la o societate comerciala si contractul de munca a fost desfacut cu art 65. Angajatorul refuza sa imi acorde un ... (vezi toată discuția)