avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutorul pt nastere, se plateste de firma , dar cine ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutorul pt nastere, se plateste de firma , dar cine il suporta?

Buna ziua,
pt ajutorul acordat mamei de un sal mediu pe unitate, firma il plateste, dar isi recupereaza banii ulterior de la stat?
cum se procedeaza?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: alexandradian_a@yahoo.com , utilizator 10:50, 11 Martie 2010
Firma nu isi recupereaza acest ajutor de la stat.
Este un drept salarial suportat direct si in totalitate de catre angajator, ca orice alte drepturi salariale (sporuri, prime).
Cu regret ...
Multumesc pt raspuns.

Deci se va introduce in statul de plata, mama (care este in cic), cu suma 1836 (un sal mediu pe unitate) neimpozabil?
Da, se introduce in stat, insa impozabil. Salariu datorat pentru nastere este impozabil, din cate stiu eu (nu se incadreaza in acele venituri salariale neimpozabile, conform Codului Fiscal).
Art. 55 Codul fiscal
(4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Buna dimineata,
Va spun cum mi s-a aprobat mie cererea la firma angajatoare si ce suma mi s-a acordat.

Suma acordata este 1836*2 (pt cei doi copii)

mi se plateste esalonat, calculeaza 2% din sal mediu pe unitate (sau asa ceva, n-am inteles prea bine...) si voi primi suma trimestrial, prima data pentru primul copil (1836 - impartit), apoi pt cel de-al doi-lea.
voi lua in martie sase mil si ceva, in iulie la fel si diferenta se va imparti tot asa.

Este cu totul diferit de ceea ce s-a discutat pana acum pe forum...:hm:

Alte discuții în legătură

Ajutor pt nastere, va rog imi trebuie un raspuns urgent! alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Daca sunt in prelungire cic pt a-l 2 lea copil, si nu am solicitat acest ajutor de un sal mediu pe unitate nici pt primul copil, cum fac sa il ... (vezi toată discuția)
Art 55, lit c, ccm lnn ContSters60781 ContSters60781 Am vazut ca sunt multe discutii pe tema salariului mediu pt mamici. As vrea sa recapitulez aceste informatii de pana acum, pentru a fi sigura ca nu gresesc. Va ... (vezi toată discuția)
Acordarea primei de nastere de catre angajator, pentru cel de al doilea copil, daca ma aflu in plata indemnizatiei pentru primul? grete grete Buna ziua, Sunt medic, ma aflu in plata indemnizatiei de crestere a copilului, pentru primul baietel, dar intre timp am nascut si al doilea copil.Pot ... (vezi toată discuția)