avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutorul pt nastere, se plateste de firma , dar cine ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutorul pt nastere, se plateste de firma , dar cine il suporta?

Buna ziua,
pt ajutorul acordat mamei de un sal mediu pe unitate, firma il plateste, dar isi recupereaza banii ulterior de la stat?
cum se procedeaza?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: alexandradian_a@yahoo.com , utilizator 10:50, 11 Martie 2010

ce este cu acei 2% care nu tb sa depaseacsca impozitul, sau nu stiu ce...?

Probabil s a referit la art 48, pct 5 lit d din Codul Fiscal, care se refera la cheltuielile deductibile limitat :
cheltuielile sociale, în limita sumei obţinute prin aplicarea unei cote de până la 2% la fondul de salarii realizat anual;
apetrei_alina_79 a scris:

Am si eu 2 intrebari pentru cei care au primit ajutorul pt nastere. Eu am nascut in decembrie 2009 dar am depus cererea in ianuarie 2010. Astazi am primit raspuns de la contabila unitatii ca nu primesc nici un ban deoarece nu este prevazut nimic in noua grila de salarizare. Cei care ati primit ajutorul de nastere, ati facut cererea inainte de 1 ianuarie 2010?Are vreo legatura acest ajutor cu noua grila de salarizare?

Din experienta proprie, va spun ca nu are nici o legatura...
Eu nici nu stiam de existenta acestui ajutor, pana sa citesc pe forum avocat si am descoperit intamplator.
Acest ajutor este stipulat in CCMUN si se aplica tuturor categoriilor de angajati.
Firma la care lucrati, este obligata sa va acorde acest ajutor, potrivit art.155, 166 codul muncii (termenul de 3 ani in care pot fi solicitate drepturile salariale) coroborat cu art.51 lit.c) CCM si conform art 30 din L.130/1996, "(1) Executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru părţi."
Mai interesati-va de termenul in care puteti cere acest ajutor...
Mie mi s-a spus pe forum ca in termen de 6 luni de la nasterea copilului pot cere acest drept, iar angajatorul are termen 3 ani de a va acorda acest drept, altfel il puteti actiona in judecata.
In realitate insa, eu am facut cerere si pt primul copil care a implinit 2 ani si pt a-l doi-lea care implineste 6 luni, si mi-a fost acordat pt ambii copii...
Cat despre cuantum...legea spune un salariu mediu pe unitate; eu am primit un sal mediu pe economie/copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor pt nastere, va rog imi trebuie un raspuns urgent! alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Daca sunt in prelungire cic pt a-l 2 lea copil, si nu am solicitat acest ajutor de un sal mediu pe unitate nici pt primul copil, cum fac sa il ... (vezi toată discuția)
Art 55, lit c, ccm lnn ContSters60781 ContSters60781 Am vazut ca sunt multe discutii pe tema salariului mediu pt mamici. As vrea sa recapitulez aceste informatii de pana acum, pentru a fi sigura ca nu gresesc. Va ... (vezi toată discuția)
Acordarea primei de nastere de catre angajator, pentru cel de al doilea copil, daca ma aflu in plata indemnizatiei pentru primul? grete grete Buna ziua, Sunt medic, ma aflu in plata indemnizatiei de crestere a copilului, pentru primul baietel, dar intre timp am nascut si al doilea copil.Pot ... (vezi toată discuția)