avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia anticipata partial
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia anticipata partial

Mama mea este nascuta in octombrie 1952 si are 23 de ani de munca.Se poate pensiona anticipat partial anul acesta daca i se ia in calcul o vechime minima de 15 ani?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:26, 19 Februarie 2010
Dvs. sunteti nascut in 1951 iar mama in 1952? :hm:

Nimeni nu poate beneficia de pensie anticipata partiala daca nu a realizat stagiul complet de cotizare. In cazul unei doamne nascuta in octombrie 1952 acesta este de 28 de ani si 6 luni. Stagiul minim de cotizare (care este de 13 ani si 6 luni) este avut in vedere numai la acordarea pensiei pentru limita de varsta.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Interventie moderator

Am rugamintea, daca mai aveti intrebari suplimentare, sa le postati in continuarea topicurilor. Multumesc!

Gabriela Pintea

iulia bumbu a scris:
pana la pensionarea anticipata partial la limita de varsta a mamei adica in ianuarie 2012(corect?), se poate sa plateasca contributia la sistemul de pensii anticipat (adica pentru 5ani si 6 luni) pentru a iesi la pensie cu perioada completa a vechimii in munca, dat fiind faptul ca mama nu este incadrata in activitate la acest moment?
iulia bumbu:
1. Da, puteti sa contribuiti, in conditiile urmatoare:
2. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
3. Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
4. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
5. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
6. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea muncii in sua la stagiul de cotizare pentru pensie ForEverYoung ForEverYoung Inteleg ca trebuie minimum 15 ani de cotizare pentru a avea o pensie din Romania. As dori sa stiu daca 20 de ani cit am muncit in SUA se adauga la cei 6 ani ... (vezi toată discuția)
Cind pot sa ma pensionez la cerere sandu valentin sandu valentin Sunt nascuta in anul 1953 aprile 15 .Am dat nastere la 3 copii. Stagiu cotizat este de 13 ani .Cind pot sa fiu pensionata la cerere (vezi toată discuția)
Pensia anticipata ctin.alexandru ctin.alexandru Buna ziua, Sotia mea are 55 de ani la 1 mai,are vechimea in munca de 26 de ani si 5 luni si 1an de somaj. Prin bunavointa dumneavoastra as dori ,daca se ... (vezi toată discuția)