avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recunoasterea muncii in SUA la Stagiul de Cotizare ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recunoasterea muncii in SUA la Stagiul de Cotizare pentru pensie

Inteleg ca trebuie minimum 15 ani de cotizare pentru a avea o pensie din Romania. As dori sa stiu daca 20 de ani cit am muncit in SUA se adauga la cei 6 ani cit am lucrat in Romania, pentru calculul Stagiului de Cotizare pentru pensia de limita de varsta. In caz ca anii lucrati in SUA nu se includ in calcul, ce se intimpla cu cotizatiile pe care le-am platit in Romania in timpul celor 6 ani lucrati? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:48, 14 Ianuarie 2010
Potrivit dispozitiilor art. 8, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, "Constituie stagiu de cotizare perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte."
Cu SUA nu avem inca incheiat un acord bilateral.

Pentru a beneficia de pensie si din partea statului roman, incheiati un contract de asigurare sociala cu casa de pensii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Dna Gabriela Pintea,
Va multumesc mult pentru raspunsul dvs promt. Puteti sa imi dati detalii pentru ceea ce imi recomandati: sa inchei un contract de asigurare sociala cu casa de pensii? Cum trebuie sa procedez? Nu am gasit pe site-ul Casei de pensii a Mun Bucuresti (ultimul domiciliu l-am avut in Sectorul 3). Va doresc o zi buna!
Va redau eu, succint, cum puteti proceda:
In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
Cum sa procedati?
Pur si simplu va duceti la casa teritoriala de pensii si-l incheiati. :)

Contractul de asigurare sociala se incheie intre dvs. sau, dupa caz, intre mandatarul dvs. desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii unde ati avut domiciliul (nu cu casa locala de pensii). Daca nu mai aveti buletin, deci nici CNP, trebuie sa solicitati in scris acordarea unui cod personal de asigurare sociala.

Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre dvs., cat si de orice alta persoana desemnata de dvs., lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizare pentru pensie, fara angajare. baphobmk baphobmk Din anul 1998 tatal meu nu mai este angajat cu carte de munca, s-a reprofilat in agricultura. Problema este ca mai are vreo 10 ani si iese la pensie. Este vreo ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipata partial iulia bumbu iulia bumbu Mama mea este nascuta in octombrie 1952 si are 23 de ani de munca.Se poate pensiona anticipat partial anul acesta daca i se ia in calcul o vechime minima de 15 ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare cdragus1 cdragus1 Am 52 ani barbat,am vechime de 26 ani+1 an armata +somaj 1 an de atunci nu mai lucrez, as vrea sa platesc in continuare din buzunar in continuare la casa de ... (vezi toată discuția)