avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cotizare pentru pensie, fara angajare.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cotizare pentru pensie, fara angajare.

Din anul 1998 tatal meu nu mai este angajat cu carte de munca, s-a reprofilat in agricultura. Problema este ca mai are vreo 10 ani si iese la pensie. Este vreo modalitate de a se cotiza fara angajare tot acest timp, pana iese la pensie? Auzisem initial de "asigurare voluntara", dar nu detin nici-o informatie despre aceasta. Ma poate lumina/indruma cineva?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:37, 19 August 2009
Da, poate sa mearga la Casa Teritoriala de Pensii si sa incheie un contract de asigurare.
Da, incheie un contract de asigurare sociala cu casa teritoriala de pensii, in forma scrisa. Acesta produce efecte de la data inregistrarii lui.
CAS-ul il plateste, practic, "din mana".

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc pentru raspunsul prompt!
Aveti cumva cunostinta mai indetaliata si anume: modalitati de plata (OP, posta), procente acordate si ce sume se pot platii?
In privinta venitului asigurat, tatal dvs. se asigura pentru ce suma doreste.
Procentul nu-l cunosc dar modalitatea de plata este "la caseria casei de pensii". :)

Desi, cate bordeie, atatea obiceie! Poate casa de pensii din judetul unde domiciliaza tatal dvs. agreeaza si alte modalitati de plata. Mergeti si intrebati.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta, lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea muncii in sua la stagiul de cotizare pentru pensie ForEverYoung ForEverYoung Inteleg ca trebuie minimum 15 ani de cotizare pentru a avea o pensie din Romania. As dori sa stiu daca 20 de ani cit am muncit in SUA se adauga la cei 6 ani ... (vezi toată discuția)
Daca am 60 ani manolescu matei manolescu matei daca inplinesc 60 ani in aceasta vara (iulie) si am vechime 33 ani neintrerupta,pot sa platesc diferenta de 2 ani ca sa pot esi la pensie anticipata (vezi toată discuția)
Pensia anticipata partial iulia bumbu iulia bumbu Mama mea este nascuta in octombrie 1952 si are 23 de ani de munca.Se poate pensiona anticipat partial anul acesta daca i se ia in calcul o vechime minima de 15 ... (vezi toată discuția)