avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... la divort pierd jumatate din casa chiar daca era a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

la divort pierd jumatate din casa chiar daca era a mea dinaintea casatoriei?

Buna ziua
Am o ruda saraca care din lipsa de bani pe moment m-a rugat pe mine sa aflu ce se intampla daca divorteaza: El este casatorit de 3 ani legal, dar are cu sotia un copil nascut acum 13 ani. Are casa si teren mostenite de la parinti dinainte de casatorie (avea succesiunea facuta, inaintea casatoriei). In toata perioada el a lucrat cu carte de munca aprox 10 ani, ea nu a avut venituri . Nici zestre. Ce sanse are sa nu imparta cu ea jumatate din bunuri? . Cum credeti ca s-ar pronunta partajul? Ea deocamdata afirma ca nu ar avea pretentii pt ea, dar ca vrea ca el sa declare ca lasa toata averea copilei. Ea acum a parasit domiciliul provizoriu unde se mutasera ( au plecat din loc de domiciliu si au venit in Bucuresti la o sora a lui si stau acolo) si a luat si fata cu ea.
Va multumesc foarte mult pt eventuale sfaturi
Alina N.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:19, 19 Februarie 2010
inteleg ca imobilul este dobandit inainte de casatorie, deci este bun propriu.
Celalalt sot are doar un drept de creanata asupra imbunatatirilor, daca acestea exista.
Bunurile provenite din aceasta mostenire nu sunt cuprinse in masa partajabila(exista , in cazul in care s-au facut imbunatatiri , un drept de creanta al sotiei , care ii permite sa-si recupereze sumele de bani investite in vederea efectuarii de imbunatatiri, daca au existat, cu mentiunea ca prescriptia intre soti nu curge , e suspendata , asa incat , dupa desfacerea casatoriei , in timp de 3 ani de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii , se poate adresa instantei de judecata pentru a -si valorifica acest drept)
In caz de divort sunt supuse partajului numai bunurile comune,dobandite in timpul casatoriei prin cumparare,cu contributie comuna.
buna ziua.
fiind vorba de bunuri dobandite anterior casatoriei,a ecstea nu vor intra in masa partajabila . sunt bunurile proprii ale sotului si acesta nu are nici un motiv sa dea vreo declaratie, ca lasa bunurile respective fetei lor .
oricum la decesul tatalui, fiica sa va avea vocatie succesorala .
Pot fi supuse partajarii si bunurile dobandite printr-o donatie sau un testament, daca s-a dispus ca dreptul de proprietate se va transmite in patrimoniul ambilor soti.
;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu copil minor elizachichi elizachichi Eu si sotul meu suntem casatoriti de 11 ani si avem o fetita de 5 ani. Din nenumarate motive( certuri f.f. dese,indiferenta fata de obligatiile unei ... (vezi toată discuția)
Divort ddaria_2008 ddaria_2008 va rog sa ma jautia si pe mine, sotii au impreuna un imobil cu credit si 2 autoturisme iar unul din sotii un imobil dobandit inainte de casatorie cu se face ... (vezi toată discuția)
Partaj Cattani Cattani Am un apartament cumparat inainte de casatorie.Daca divortez sotia are vreun drept la apartament pentru ca am fost casatoriti mai mult de 10 ani? (vezi toată discuția)