va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema :
incasez avans de la un client din UE ( cod valabil tva vies) reprezentand o plata in avans a sa catre mine pt facturile mele de export de bunuri si servcii ( pt care eu sunt scutita)
Clientul nu factureaza acest avans , in aceasta situatie eu trebuie sa emit autofactura ?
Daca DA , atunci ce presupune din punctul de vedere al TVA ??
Se face taxare inversa ? sau achit eu tva in Romania ?
Exigibilitatea pentru livrări de bunuri şi prestări de serviciila data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator.
Prevederile includ şi situaţia în care sunt emise facturi pentru avansuri înainte de încasarea acestora.
este vorba despre faptul ca primesc din UE un AVANS de la un client care are calitate de client creditor deoarece el imi da mai multi bani decat este creanta mea fata de el.
Nefiind facturata acesta suma de el ( ca si furnizor sau client creditor) cum trebuie sa abordez aceasta suma incasata dpv al TVA si declararii TVA ???
faceti autofactura pe care i-o comunicati clientului dvs, in data in care incasati avansul prin banca sau nu mai traziu de 15 a lunii urmatoare (data exigibilitatii TVA)
faceti taxare inversa si declarati in 300 si 390 pana pe 25, respectiv 15 a lunii urmatoare. Trebuie sa stiti daca avansul e pentru bunuri sau servicii.