avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... raspundere administrator
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

raspundere administrator

Societatea X ,cu datorii,face transfer pe o alta societate Y ,si dispare din inregistrarile ONRC,Mfinante,ca si cum nu ar fi existat.Noua societate Y este pe persoane fizice straine,fara o adresa ,fara fond de comert ,punct de lucru dar cu marfa ramasa de la firma X.,pe care continua sa o vanda..Utilitatile (apa,energie electrica)sunt achitate de catre o a 3-a firmaZ.
Intrebari:
1.Despre ce este vorba in derularea faptelor mai sus expuse?
2.Ce raspundere au administratorul societatii X (fiscala,juridica),Y,Z
3.Cine ar fi in drept sa verifice realitatea prezentata (garda financiara,ANAF ,adm.financiara)
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 09:25, 20 Februarie 2010
din enuntul dvs. inteleg ca societatea X vinde fondul de marfa catre Y, dar nu inteleg cum dispare din evidente? asa ceva nu este posibil, deoarece o societate nu poate fi radiata daca inregistreaza datorii.
E posibil sa fie fuziune prin absorbtie
parerea mea este ca sunt plicabile prevederile art 27 cod procedura fiscala
Răspunderea solidară
(1) Pentru obligaţiile de plată restante ale debitorului declarat insolvabil în condiţiile prezentului cod răspund solidar cu acesta următoarele persoane:
a) persoanele fizice sau juridice care, în cei 3 ani anteriori datei declarării insolvabilităţii, cu rea-credinţă, dobândesc în orice mod active de la debitorii care îşi provoacă astfel insolvabilitatea;
b) administratorii, asociaţii, acţionarii şi orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin înstrăinarea sau ascunderea cu rea-credinţă, sub orice formă, a bunurilor mobile şi imobile proprietatea acesteia.
(2) Persoana juridică răspunde solidar cu debitorul declarat insolvabil în condiţiile prezentului cod sau declarat insolvent dacă, direct ori indirect, controlează, este controlată sau se află sub control comun cu debitorul, dacă desfăşoară efectiv aceeaşi activitate sau aceleaşi activităţi ca şi debitorul şi dacă este îndeplinită cel puţin una dintre următoarele condiţii:
a) dobândeşte, cu orice titlu, dreptul de proprietate asupra unor active corporale de la debitor, iar valoarea contabilă a acestor active reprezintă cel puţin jumătate din valoarea contabilă netă a tuturor activelor corporale ale dobânditorului;
b) are raporturi comerciale contractuale cu clienţii şi/sau cu furnizorii, alţii decât cei de utilităţi, care, în proporţie de cel puţin jumătate, au avut sau au raporturi contractuale cu debitorul;
c) are raporturi de muncă sau civile de prestări de servicii cu cel puţin jumătate dintre angajaţii sau prestatorii de servicii ai debitorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva neachitat eda_68 eda_68 Buna ziua, Societatea nu a achitat TVA (celelalte obligatii au fost achitate la zi in fiecare luna ) de 6 luni - pentru ca incasarile nu i-au permis si plata ... (vezi toată discuția)
Actionar la o societate comercialã gicu73 gicu73 Un prieten doreşte să-şi înfiinţeze un S.C. astfel că a venit la mine şi mi-a spus dacă vreau să mă asociez cu el în firmă cu un procent ... (vezi toată discuția)
Raspunderea solidara conform cod procedura fiscala art 27 - niste intrebari colonelu colonelu Articolul 27 este asta : Art. 27 Răspunderea solidară a) asociaţii din asocierile fără personalitate juridică, inclusiv membrii ... (vezi toată discuția)