Buna ziua,
Am castigat un proces cu fostul meu angajator, acesta a facut recurs iar Curtea de Apel a anulat hotararea instantei de fond. La baza a stat un document fals depus de angajator. #-o
Ieri am primit comunicarea si am avut socul vietii mele vazand cum a motivat instanta Curtii de Apel Alba admiterea recursului. Intrucat pe hotarare scrie "irevocabila" nu stiu daca se mai poate face ceva.
Din punct de vedere procedural, ma mai pot adresa vreunei instante? Daca da, in ce fel? Si in ce termen?
Va rog urgent un raspuns concret.
Multumesc din suflet.
Nu cred ca s-ar incadra in niciun motiv de contestatie in anulare .... cel mai bine este sa se adreseze Parchetului si apoi sa solicite revizuirea hotararii, daca inscrisul respectiv este declarat fals.
Da, cred ca aveti dreptate, calea extraordinara are doar cateva motive destul de restrictive. In ce sens trebuie sa ma adresez Parchetului, si in ce termen?
Experienta cu avocat angajat am avut si am renuntat el la judecarea in instanta de fond pentru ca nu a reusit sa retina detaliile si riscam sa pierd procesul.
Acum, doar ca schimb de pareri, cum va puteti explica o asemenea eroare, ca sa nu zic altfel, din partea Curtii la recurs incat sa admita ca proba un document datat cu aproape un an DUPA ce eu am fost concediat?
Solutia este revizuirea
• Puteţi solicita revizuirea unei hotărâri judecătoreşti definitive, atât cu privire la latura penală cât şi cu privire la latura civilă. De asemenea, pot fi supuse revizuirii hotărârile definitive pronunţate în cauzele în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a unui drept prevăzut de Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, dacă consecinţele grave ale acestei încălcări continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.
• Dacă hotărârea priveşte mai multe infracţiuni sau mai multe persoane, se poate cere pentru toată hotărârea, în ansamblul ei, sau numai pentru unele fapte sau numai pentru unii făptuitori.
• ªi în cazul acestei căi extraordinare de atac, legea stabileşte limitativ situaţiile în care o puteţi promova.
Care sunt cazurile în care puteţi cere revizuirea unei hotărâri penale definitive
a. Când aţi descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute de instanţă la data soluţionării cauzei. Pentru acest motiv puteţi cere revizuirea unei hotărâri definitive,numai dacă pe baza faptelor sau împrejurărilor noi, dovediţi că s-a greşit când s-a dispus achitarea ori condamnarea făptuitorului, sau că în mod greşit instanţa a hotărât încetarea procesului penal. Nu se poate, aşadar, promova o revizuire prin care să se urmărească agravarea sau uşurarea situaţiei condamnatului, schimbarea încadrării juridice etc.
b. Dacă un martor, expert sau interpret a săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire o cereţi. Comiterea infracţiunii de mărturie mincinoasă o puteţi invoca numai dacă aceasta a fost constatată prin hotărâre judecătorească definitivă sau prin ordonanţa procurorului prin care s-a rezolvat fondul cauzei.
c. Dacă un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire o cereţi, a fost declarat fals. ªi în acest caz, săvârşirea infracţiunii de fals o puteţi invoca numai dacă a fost constatată prin hotărâre judecătorească definitivă sau prin ordonanţa procurorului prin care s-a soluţionat pe fond cauza.
d. Când un membru al completului de judecată, procurorul sau persoana care a efectuat acte de cercetare penală au comis o infracţiune în legătură cu cauza pentru care cereţi revizuirea. Dovada existenţei acestui caz de revizuire trebuie să o faceţi tot cu o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare a acestora pentru infracţiunea respectivă sau cu ordonanţa procurorului prin care s-a reţinut comiterea faptei şi vinovăţia procurorului sau a persoanei care a efectuat acte de cercetare penală. Spre deosebire de punctul a, la punctele b, c, şi d, puteţi cere revizuirea dacă motivele invocate au determinat pronunţarea unei hotărâri nelegale sau netemeinice sub oricare aspect, deci nu numai când vizează achitarea, condamnarea sau încetarea procesului penal.
e. Când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti penale definitive nu se pot concilia.
Termenele de revizuire:
termenul pentru exercitatea acestei cai de atac este de regula o luna.
Exceptii:
pentru lipsa de aparare a disparutului sau a incapabilului, termenul este de 6 luni si curge de la intoarcerea disparutului sau dobandirea capacitatii;
in cazul impedicarii de a se infatisa la judecata, termenul este de 15 zile si curge de la incetarea acestei imprejurari;
pentru incalcarea drepturilor sau a libertatilor fundamentale termenul este de 3 luni de la data publicarii hotararii CEDO in Monitorul Oficial.
sfatul meu e sa va angajati un avocat ...altfel nu cred ca va veti descurca.
Eroare judiciara
windwolf35
va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat bun....in urma cu 10 ani se comite o grava eroare judiciara impotriva mea de catre justitie in sensul ca am fost judecat ... (vezi toată discuția)