avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM sau CIM ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM sau CIM ?

Suntem pusi in situatia de a alege pentru Ambi o perioada limitata de tim sa alegem
1. prelungirea CCM in vigoare cu 90 zile
2. sa lucram pe CIM- uri
Ambiguitatea legislatiei muncii ma pune la colt, efectiv!
Vreau un sfat autorizat, cum este mai bine?Care este alegerea cea mai buna si mai acoperitoare
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Hanuka , utilizator 08:14, 22 Februarie 2010
Fiti mai explicit.
A expirat CCM sau care ar fi cauza?
De ce o prelungire pe 90 de zile si nu pe 12 luni?
Cum adica "sa lucram pe CIM-ur"i, acum in ce baza isi desfasoara activitatea salariati?
vedeti art 11 si art 238 c. mun. !!!clauzele c.c.m. sunt de fapt existente in c.i.m.!!!
Am sa fiu mai explicita, cu scuze ca postarea de mai devreme am facut-o in graba si nici redactarea nu a fost cea mai fericita.
Deci, suntem in situatia in care patronatul motivand lipsa bugetului aprobat nu are pe ce sa negocieze noul CCM care expira la 01.03.2010. Sindicatul dupa indelungi consultari a ajuns la concluzia ca este mai bine sa ramanem pe CIM-uri. Practic este un soi de forma de protest deoarece suntem o..."tagma" care nu are voie sa faca greva sau alte forme de protest. Astfel putem , zic cei din sindicat, ca fortam mana patronatului sa faca reducerile de personal (balast) care chiar nu au ce cauta. Regia la acre lucrez are cam 5-6 angajati suprastructura la fiecare "muncitor-producator" daca imi este permis sa spun asa. Adica cu alte cuvinte ar fi o modalitate la marginea legalitatii sa fortam mana sefilor sa mai subtieze din personalul pile-relatii-caldurica.
Cam asa stau lucrurile! Ma intereseaza din punct de vedere Codul Muncii si legislatiei din acest domeniu, daca este OK, si care ar fi consecintele (pro si contra). Intreb asta pentru ca nimeni nu da o explicatie clara concisa si de bun simt, care sa ma acopere in decizi ce trebuie s-o iau.
Va multumesc pentru rabdre si interes.
Hanuka
Incheierea CCM la angajatorii cu peste 21 de salariati este obligatorie (dar se pare nu este sanctionabila). Daca veti renunta la actualul CCM, incheierea unuia nou in viitor va fi mai dificila, actualul CCM oferind avantajul drepturilor recunoscute de la care pleaca negocierile noi. Deasemenea, daca veti renunta la actualul CCM, drepturile salariale vor fi cele inscrise in CIM dar completate cu CCM ramura sau national. Cred ca este bine sa demarati negocierile ccolective si le lungiti pana in aprilie, in aceasta perioada nu se poate sa nu fie aprobat bugetul, buget care trebuie sa tina cont si de tendintele privind evolutia drepturilor salariale si a celorlalte drepturi legate prestarea muncii in sine.
faoarte bun mesajul colegului...doar, neexistand sanctiune, practic prevederea e inaplicabila..ca sa nu spun ...inutila.

Alte discuții în legătură

Pot sa ma reprezint singur la negocieri? bcfbmv bcfbmv O rugaminte, Eu nu fac parte din sindicatul intreprinderii (am renuntat de vreo 4 ani). La negocierea contractului colectiv de munca se prezinta din partea ... (vezi toată discuția)
Spor de conducere Florin-Irinel Florin-Irinel Buna ziua! Lucrez într-o societate privata în funcția de inginer și împreuna cu ceilalți colegi ingineri avem o nemulțumire. La noi în ... (vezi toată discuția)
Valabilitate cim dupa expirarea ccm romeo bratu romeo bratu Buna ziua CCM la nivel de societate a expirat. Nu s-a putut prelungi din diferite motive Sindicatele nu au obtinut reprezentativitatea Adunarea general nu ... (vezi toată discuția)