avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... buna ziua! as dori tare mult sa primesc un rasp, de la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

buna ziua! as dori tare mult sa primesc un rasp, de la cineva de specialitate in legatura cu o mostenire in 1989, strabunica mea a incheat un testament cu clauza de intretinere cu parintii mei, cum scrie mai jos

testament
subsemnata X, (respectiv difucta) vaduva , coop-agricola domiciliata in ...., dupa ce mi s-au pus in vedere, dispozitiunile legii, cu privire la rezerva legala a descendentilor, dispun ca dupa incetarea mea din viata , intreaga mea avere, mobiliara si imobiliara, ce se va gasi in patrimoniul meu la moartea mea sa fie mostenita de catre nepotul meu de fiu , y (respectiv tatal meu) si de catre sotia sa z (respectiv mama mea) domiciliati impreuna cu mine la adresa de mai sus pe care ii institui astfel legatari universali ai mei. acest act a fost facut la judecatorie, in 1989.
intrebarea mea e daca parintii mei au dreptul la intreaga avere din titlul de proprietate al defuctei avand in vedere ca in testament s-a precizat intreaga avere, insa proprietatile defunctei sunt "impartite" la totii copii ei fara vrun act cei drept iar un unchi a trecut in titlul defunctei o casa pe care nu avea rol, practic nici un act, si ce drepturi avem noi la acea casa dc el a trecut in titlul defunctei in 2004, multumesc anticipat si sper ca ati putut intelege ce am vrut sa sp.
Cel mai recent răspuns: MINOKA HR , Consultant resurse umane 11:37, 21 Februarie 2010
Buna ziua,
Dupa cum se spune si in testamentul postat aici "...dupa ce mi s-au pus in vedere, dispozitiunile legii, cu privire la rezerva legala a descendentilor...", strabunica dvs. a lasat prin testament tatalui si mamei dvs. doar o parte din averea (patrimoniul) ei. Rezerva legala a descendentilor se refera la niste cote-parti (determinate prin lege) din masa succesorala a defunctei care nu pot fi lasate prin testament sau daca totusi au fost lasate prin testament atunci la impartirea mostenirii ele vor fi readuse (fictiv pentru stabilirea masei de calcul a mostenirii) la masa succesorala (reductiunea liberalitatilor excesive pana la limita cotitatii disponibile). Astfel, sunt mostenitori rezervatari (adica beneficiaza, in puterea legii, de rezerva succesorala) descendentii defunctei, ascendentii privilegiati (parintii defunctei) si sotul supravietuitor. Unchiul dvs. este mostenitor rezervatar, fiind descendentul defunctei, insa pentru a sti daca acea casa i se cuvine trebuie sa se individualizeze cota-parte la care are dreptul. Acest lucru se face prin iesirea din indiviziune fie pe cale notariala (daca va intelegeti) fie pe cale judecatoreasca (daca nu va intelegeti).
Asadar chiar daca strabunica dvs. a lasat toata averea sa parintilor dvs., ei nu au dreptul decat la ceea ce ramane dupa ce mostenitorii rezervatari si-au luat cotele-parti determinate de lege (aceste cote-parti depind de clasa si numarul mostenitorilor care concureaza la mostenire).:coffee:
buna ziua. multumesc pt rasp, insa trebuie sa mai specific ceva. strabunica mea este decedata de 21 de ani iar tatal meu de 16. acest unchi cu pricina are acelasi grad de rudenie cu strabunica ca si tatal meu, respectiv ambii fiind nepoti ei. numai ca parintii mei au ingrijit batrana si tocmai din acest motiv s-a facut acel testament cu clauza de intretinere, nu mai stiu dc am specificat in primul mesaj. casa la care se face referire, a fost construita de tatal acestui unchi pe un teren al defuctei, (strabunicii), dar pe care nu avea nimeni nici un act intrucat nu a fost inregistrat la primarie. in 2004 cand s-a facut titlul de proprietate al defunctei, acest unchi a trecut acea casa in lipsa de rol, ca sa poata avea un titlu de proprietate in patrimoniul defuctei, eu nu vreau sa le iau acea casa pt ca nu este a mea dar vreau sa stiu ce drepturi am, la un notar nu se poate rezolva nimic pt ca ei vor si ceea ce nu li se cuvine prin lege, si ma refer acum la alte terenuri. multumesc!
buna seara!
parintii dvs au dezbatut succesiunea de pe urma defunctilor/
exista vreu certificat de mostenitor?
nu, tocmai asta ne dorim si noi sa facem succesiunea dar nu stiu daca se poate prin notariat sau daca trebuie sa mergem in instanta. multumesc pentru raspuns
buna seara!
ideea este urmatoarea:
descendentii sunt mostenitori rezervatari, prin acel testament li se incalca rezerva succesorala.
ei aveau la dispozitie un termen de 3 ani in care puteau solicita reductiunea liberalitatilor excesive.
ceea ce se pare ca nu prea au facut...
consultati un avocat care sa va studieze actele.
succes!

Alte discuții în legătură

Contestare testament danaiorga danaiorga Buna ziua , ma numesc iorga , tatal, meu mai are un frate( unchiul meu) care a decedat in urma cu 3 luni,acesta era singur fara mostenitori (necasatorit) dupa ... (vezi toată discuția)
Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral sarm07opr sarm07opr Strabunica a lasat prin testament intreaga ei avere la doua nepoate(una de fiica si una de fiu). In acelasi testament sunt inregistrati ca mostenitori ... (vezi toată discuția)