avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... persoana interzisa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

persoana interzisa

Dintrun numar de cinci succesori patru sunt de acord ca bunul imobil ramas de la defunct sa intre in posesia celu deal cincielea, care este bolnav psihic. Am inteles ca este nevoie de un curator.
Imi poate spune cineva unde poate fi gasit curatorul si care este procedura pentru ca cea dea cinciea persoana sa intre in drepturi? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:22, 18 Noiembrie 2006
a) Cazurile de deschidere a curatelei
Daca din cauza batrânetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate personal sa-si administreze bunurile, sau sa-si apere interesele în conditii multumitoare si, din motive temeinice nu-si poate numi un reprezentant .
Daca din cauza bolii, sau din alte motive, o persoana desi capabila, nu poate nici personal, nici prin reprezentant sa ia masurile necesare în cazuri a caror rezolvare nu sufera amânare .
Daca o persoana fiind obligata sa lipseasca vreme îndelungata de la domiciliu nu a lasat un mandatar general.
Daca o persoana a disparut fara a avea stiri despre ea si nu a lasat un mandatar general .
b) Competenta materiala pentru instituirea curatelei

Pentru instituirea curatelei prevazuta la lit. a, este competenta autoritatea tutelara de la domiciliul persoanei reprezentate .
Pentru instituirea curatelei prevazuta la lit. b, este competenta, fie autoritatea tutelara de la domiciliul persoanei reprezentate, fie autoritatea tutelara de la locul unde trebuie luate masurile urgente .
Pentru instituirea curatelei prevazuta la lit. c sau d, este competenta autoritatea tutelara de la ultimul domiciliu din tara al persoanei lipsa sau al celei disparute .
Acte necesare, privind persoana ce urmeaza a fi reprezentata :

a) cererea de numire a unui curator .
b) certificatul de nastere, în original si copie .
c) buletinul de identitate .
d) certificatul medical, daca este cazul .
e) adresa la instantele judecatoresti, din care sa reiasa ca s-a introdus actiunea de punere sub interdictie, daca este cazul .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela iconaruclaudia iconaruclaudia Am o mama in varsta de 81 de ani,bolnava, nedeplasabila de 5 ani de zile,nu este in depline facultati mintale( nu primeste medicul in casa).Eu sunt singurul ... (vezi toată discuția)
Instituirea curatelei diana4deedee diana4deedee As avea nevoie de un pic de ajutor. Ce pasi trebuie sa urmez pentru a institui curatela asupra unei persoane? (vezi toată discuția)
Reprezentare parinte. GermanAlex GermanAlex Exista urmatoarea situatie. parinte in varsta de aprox 80 ani. Nu mai iese din casa, nu isi mai aminteste multe lucruri, Mereu e nevoie de procuri pentru ... (vezi toată discuția)