avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort/partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort/partaj

Buna ziua. As vrea sa ma lamuriti in cateva situatii.
Intrebarea 1. In anul 2006 soacra mea a vandut un apartament. Suma rezultata in urma vanzarii plus o suma de bani aproximativ egala, obtinuta de mine si sotul meu din imprumuturi la diferite banci(pentru care si acum platim rate - salariul meu in proportie de 95% e dirijat pentru plata ratelor) , au fost utilizate pentru achizitionarea unui nou apartament. In actul de vanzare cumparare sunt mentionate urmatoarele: "Eu NUMELE SOTULUI MEU declar ca am cumparat de la vanzatoare apartamentul proprietatea sa descris mai sus, cu pretul de...pe care l-am platit azi in totalitate azi, data autentificarii. Declar ca mi s-au adus la cunostinta prevederileart. 30 din Codul familiei cu privire la comunitatea de bunuri, dar consider ca nu-mi sunt aplicabile, banii necesari prezentei cumparari provin dintr-o donatie facuta mie de parintii mei." Intrebarea mea este urmatoarea: in cazul unui divort, acest apartament va face obiectul unui partaj?
Intrebarea 2: Sunt actionar unic intr-un SRL Vreau sa intru in asociere cu o alta persoana, in proportie de 50/50. In cazul in care eu voi divorta cat din procentul meu de 50% vor reveni sotului meu? De cei 50% ce revin asociatei mele se va putea atinge cineva? Fiind vorba de aportul de munca exclusiv al meu si viitorei mele asociate, prestata in ani de zile in aceasta firma, nu vreau ca cineva in afara de mine si asociata mea sa beneficieze de eventualele beneficii, actiuni, dividente rezultate din aceasta activitate. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters102066 , utilizator 11:45, 21 Februarie 2010
Buna ziua !
1. Nu face parte din bunurile comune, avand in vedere ca in contractul de vanzare cumparare este trecut numai sotul si este prevazut expres ca banii sunt dintr- o donatie a parintilor. In conformitate cu prevederile codului familiei , art. 31, alin.(1), lit. b), "Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot : bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;"
2. Mosteneste o cota , in functie de clasa de succesori cu care vine in concurs.. In concurs cu copii, mosteneste un sfert, in concurs cu tatal si mama defunctului , o treime, etc. Poate mosteni toata partea( acei 50%), in lipsa altor clase de mostenitori.
Cu stima !
Cu stima !
Cum este intabulat imobilul pe numele sotului?
Daca da atunci nu se va putea include in partajul bunurilor comune decat daca veti dovedi ca a declarat in fals provenienta sumei.
Faptul ca el a dat declaratie la notar inserata in contr de vanzare cumparare nu echivaleaza cu recunoastrea faptului ca sotia nu a participat cu sume de bani la achizitionarea imobilului.
Ati dat vreo declaratie in acest sens la notar, ca banii provin din donatia exclusiva a soacrei? Daca da atunci apartamentul NU va face obiectul partajului fiind dobandit in timpul casatoriei ca un bun propriu.

2. Daca in actiunea de partaj sotul solicita sa se imparta partile sociale pe care le detineti la societate exista posibilitatea sa si primeasca o cota parte din acestea, daor daca va face dovada ca a participat cu sume de bani la constituirea societatii
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2010
ContSters102066, utilizator
zahariamarius a scris:

2. Mosteneste o cota , in functie de clasa de succesori cu care vine in concurs.. In concurs cu copii, mosteneste un sfert, in concurs cu tatal si mama defunctului , o treime, etc. Poate mosteni toata partea( acei 50%), in lipsa altor clase de mostenitori.
Cu stima !

Stimate Domn, va multumesc pentru atentia acordata si pentru raspunsul prompt. Insist asupra celei de-a doua probleme, referitoare la SRL. Evident ca ma intereseaza daca/cat ii revine din SRL ca mostenire sotului meu in cazul decesului meu, insa as vrea sa shtiu daca vom fi cu toti bine si sanatosi, in cazul unui divort, instanta ii va da o parte si cat din cei 50% ai mei sau din cei 50% ai asociatei mele. Sotul va dobandi actiuni in firma in urma partajului? Va avea drept asupra unei parti din bunurilor din firma?. Amintesc si faptul ca firma a contractat un imprumut la banca pentru achizitionare aunui apartament, pentru care inca se platesc rate, banii pentru rate provenind exclusiv din activitatea firmei (nu ca aport din salariul meu sau al sotului). Sotul va avea dreptul asupra vreunui procent din acest apartament? In cazul in care va vea drept la active, actiuni, bunuri din firma, cum pot sa fac asa incat partea ce ii va reveni sa fie cat mai mica? Sa cedez un procent cat mai mare din firma asociatei mele? Cu respect
Pentru Lenia
Multumesc si Dvs. pentru raspuns.
La momentul semnarii actului de vanzare-cumparare eu eram prezenta la notariat, am auzit termenii contractului cititi de notar insa necunoscand prevederile Codul familiei si avand ani de casnicie impreuna, stiind ca vom plati rate ani de zile, nu mi-a trecut prin cap nici un moment ca practic nu voi avea nici un drept asupra respectivului apartament. Nu am dat nici o declaratie la mnotar care sa consfinteasca faptul ca banii sunt o donatie a soacrei - soacra a vandut apartamentul cu cateva zile inainte, motivul fiind acela de a intregi suma ( pe langa im[rumuturile noastre la banca) pentru cumpararea unui nou apartament. Referitor la intabulare, la acel moment nu se punea problema de intabulare - procedurile de vanzare/cumparare de imobile erau mai simple: planul apartamentului, adeverinta ca ai platit impozitele si cam atat. Cu respect.
Solicitati acum un extras CF sa vedeti ce este mentionat la proprietate.
In cazul in care nu aveti nici un inscris (copie de pe contractul de vanzare cump) puteti de asemenea sa solicitati si eliberarea acestora contra cost de la cf.
Soacra dumneavoastra la acel moment i-a dat banii cu act de donatie notarial sau doar i-a inmanat si gata.
Ca daca exista act notarial de donatie asta e nu puteti decat sa faceti dovada pentru diferenta ati contribuit si dumenavoastra si sa se constate de instanta ca bunul e comun, doar cota de participatie nu e de 50-50.

Daca aveti un avocat specializat pe astfel de litigii, daca soacra nu i-a donat banii prin act autentic aveti sanse sa rasturnati prezumtia de bun propriu si sa se constate de catre instanta ca bunul este comun si sa faca obiectul partajului.

Precizez sunt multe necunoscute si eu doar imi dau cu parerea, avocatul care are actele poate sa aprecieze ce solutii se impun concret in cazul dvs.

Cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codebitor pensionar la un credit ipotecar vicky_gavrila vicky_gavrila Buna ziua. Am si eu o situatie. Eu si sotul meu am vandut garsoniera soacrei mele pentru a ne cumpara un apartament. Pentru restul sumei de bani o sa facem ... (vezi toată discuția)
Vanzare dupa succesiune catalinu catalinu Buna ziua, In primul rand imi cer scuze daca subiectul meu a mai fost discutat.... Situatia mea este urmatoarea.... In urma cu aproape 2 ani socrul meu ... (vezi toată discuția)
Drept mostenire locuința ipotecata si alte bunuri carinan carinan Se da următoarea situație: un domn căsătorit a decedat. Nu a avut frați sau surori, tatăl a decedat. Are numai mama, soție si multi unchi, mătuși si ... (vezi toată discuția)