Sunt in concediu de crestere copil pana la data de 03.03.2010. Pe 11.02.2010 am nascut iarasi. Intrebarile mele sunt legate de:
- dupa 03.03.2010 va tb sa intru in concediu de maternitate pentru a beneficia de concediu de crestere copil pt cel de al doilea copil?
- daca raspunsul la prima intrebare este afirmativ, am dreptul la concediu de maternitate de 126 zile minus intervalul de zile intre 11.02.10-03.03.10?
- cum se calculeaza indemnizatia de maternitate aferenta concediului de maternitate, 85% din media veniturilor ultimilor 6 luni din concediul de crestere copil sau din perioada in care eram salariat activ si plateam CAS (deci anterior nasterii primului copil)?
- indemnizatia de crestere copil pt. cel de al doilea copil se calculeaza ca 85% din indemnizatia de crestere a primului copil?
Pentru a beneficia de cele 126 zile concediu de maternitate este necesar sa fii angajat, insa pe perioada concediuliu de crestere copil contractul de munca se suspenda, deci dvs veti intra direct in concediul de crestere copil pentru al doilea bebe si veti primi aceeasi suma de bani ca si pana acum. Pentru a beneficia de cele 126 de zile ar fi trebuit ca nasterea celui de-al doilea bebe sa se produca dupa incetarea concediului de crestere copil pt primul nascut , revenirea la lucru sau in concediu prenatal+postnatal.
Multumesc doamna! Dar:
- in prezent indemnizatia de crestere copil se asimileaza veniturilor din salarii, ceea ce inseamna ca la al doilea copil as beneficia in situatia mea de 85% din media veniturilor din ultimile 12 luni, adica 85% din indemnizatia de la primul copil!
- cei de la primarie nu au stiut exact sa imi spuna (mi s-a zis la telefon) dar din ce am citit nu poti beneficia de concediu de crestere copil fara sa beneficiezi macar de concediul postnatal care este obligatoriu.
Salut ! Poate ma mai ajutati un pic. Am depus cererea de revenire la servici incepind cu 19.05.2010 si instiintarea ca sunt insarcinata. Acum doresc sa intru in concediu prenatal incepind cu 19.05.2010. Medicul de familie mi-a spus sa-i aduc adeverinta de asigurat. Avand in vedere ca CIC se considera stagiu de cotizare, de unde iau aceasta adeverinta? De la angajator sau Casa de asigurari? (avand in vedere ca sunt din bucuresti si locuiesc in sector 4 de la care casa de asigurari?)
Multumesc. E URGENT !
Astazi am primit notificare de la angajator ca la data de 10.05.2010 firma a fost suspendata. Maine 19.05.2010 imi inceteaza CIC. Eu trebuie sa intru in prenatal deoarece voi naste al doilea bebe pe 27 iulie 2010. Mi s-a spus ca trebuie ca de maine din 19 mai sa merg si sa incep sa-mi platesc contributiile la CASMB si prenatalul sa-l duc tot acolo. Cum trebuie sa procedez? Angajatorul a decis sa inceteze contractul meu de munca. Stie cineva unde trebuie sa merg ?
Ca sa recapitulez perioada e aceasta :
- din 20 mai 2008 ---- 19.mai 2010 concediu de crestere PRIMUL copil
- din 19 mai 2010 vreau sa intru in prenatal dar angajatorul a suspendat contractul de munca
- in 27 iulie se va naste al DOILEA beb
Cum rezolv situatia? Nimeni nu stie un raspuns sa ma lamureasca.
Multumesc. URGENT