avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

problema este urmatoarea...prietena mea primea pensie de urmas pana s-a angajat ca profesoara din septembrie 2009...in februarie 2010 a primit de la casa de pensii instiintare ca trebuie sa achite o suma de 470 ron, contravaloarea pensiei din perioada 1 septembrie 2009 - 1 noiembrie 2009. Ce nu inteleg este faptul ca ea a ridicat pensia numai pe luna septembrie (care era de 300 ron), iar din octombrie nu a mai facut cerere de pensie de urmas.
Ma poate lamuri cineva, ca nu prea inteleg sistemul...:">
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2010
bodo4u, utilizator
Cel mai recent răspuns: bodo4u , utilizator 18:21, 21 Februarie 2010
Cererea pentru a beneficia de pensie de urmas se face o singura data, atunci cand ti se acorda aceasta categorie de pensie. In fiecare an, copilul beneficiar de pensie de urmas depune adeverinta care atesta ca se afla in continuarea studiilor, nu o cerere pentru acordarea pensiei.

Prietena dvs. a primit necuvenit pensia de urmas pe doua luni, septembrie si octombrie 2009. Art. 96 din Legea nr. 19/2000 il obliga pe beneficiarul de pensie sa anunte orice modificari intervenite in legatura cu aceste drepturi, in termen de 15 zile de la aparitia acestora. Prietena dvs. trebuia sa solicite, in scris, incetarea platii pensiei.

De asemenea, intrucat nu este vorba despre un sistem de neinteles ci pur si simplu despre respectarea unor prevederi legale, putea sa refuze primirea drepturilor de pensie pe septembrie si octombrie 2009, intrucat stia ca nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a le primi. Pensia s-ar fi intors ca neachitata la casa de pensii iar astazi prietena dvs. n-ar fi avut nimic de platit.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
am inteles...dar care este perioada de achitare a celor 470 de ron la casa de pensii, deoarece pe respectiva instiintare nu mentioneaza
bodo4u, utilizator
Teoretic, ar trebui sa achite toata suma. Practic, poate sa achite in mai multe transe. Trebuie sa vorbeasca cu cei de la casa teritoriala de pensii, nu cunosc amanuntele legate de plata efectiva.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Gabriela Pintea, Consilier juridic
multumesc frumos....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie pensie de urmas razvan fodor razvan fodor buna! am implinit 26 de ani anul acesta la sfarsitul lunii iulie, dar am mai primit pensia de urmas in linile august si septembrie. dispozitia pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pt sotul supravietuitor se indexeaza? Anca Veturia Coca Anca Veturia Coca Buna ziua, Am apelat la dumneavoastra pentru ca la Oficiul de Pensii este imposibil. Mama mea a optat pentru pensia de urmas in 2004 dupa moartea tatalui ... (vezi toată discuția)
Pensionare mihai1973 mihai1973 Buna.Vreau sa stiu cand are dreptul mama mea la pensie.Tata a decedat in 2009,mama nu a lucrat niciodata,a primit ajutor de pensie de urmas 6 luni apoi a ... (vezi toată discuția)