problema este urmatoarea...prietena mea primea pensie de urmas pana s-a angajat ca profesoara din septembrie 2009...in februarie 2010 a primit de la casa de pensii instiintare ca trebuie sa achite o suma de 470 ron, contravaloarea pensiei din perioada 1 septembrie 2009 - 1 noiembrie 2009. Ce nu inteleg este faptul ca ea a ridicat pensia numai pe luna septembrie (care era de 300 ron), iar din octombrie nu a mai facut cerere de pensie de urmas.
Ma poate lamuri cineva, ca nu prea inteleg sistemul...:">
Cererea pentru a beneficia de pensie de urmas se face o singura data, atunci cand ti se acorda aceasta categorie de pensie. In fiecare an, copilul beneficiar de pensie de urmas depune adeverinta care atesta ca se afla in continuarea studiilor, nu o cerere pentru acordarea pensiei.
Prietena dvs. a primit necuvenit pensia de urmas pe doua luni, septembrie si octombrie 2009. Art. 96 din Legea nr. 19/2000 il obliga pe beneficiarul de pensie sa anunte orice modificari intervenite in legatura cu aceste drepturi, in termen de 15 zile de la aparitia acestora. Prietena dvs. trebuia sa solicite, in scris, incetarea platii pensiei.
De asemenea, intrucat nu este vorba despre un sistem de neinteles ci pur si simplu despre respectarea unor prevederi legale, putea sa refuze primirea drepturilor de pensie pe septembrie si octombrie 2009, intrucat stia ca nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a le primi. Pensia s-ar fi intors ca neachitata la casa de pensii iar astazi prietena dvs. n-ar fi avut nimic de platit.
Teoretic, ar trebui sa achite toata suma. Practic, poate sa achite in mai multe transe. Trebuie sa vorbeasca cu cei de la casa teritoriala de pensii, nu cunosc amanuntele legate de plata efectiva.
Pensionare
mihai1973
Buna.Vreau sa stiu cand are dreptul mama mea la pensie.Tata a decedat in 2009,mama nu a lucrat niciodata,a primit ajutor de pensie de urmas 6 luni apoi a ... (vezi toată discuția)