avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce se va intampla din 2007
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce se va intampla din 2007

am si eu o problema si nu stiu cum as putea sa o rezolv...orice sfat e binevenit.am terminat facultatea in iulie 2006 si din oct sunt inscrisa la masterat la zi....in luna august am ramas insarcinata si nu stiu daca voi beneficia de indemnizatioa pentru cresterea copilului datorita celor doua luni august si septembrie in care nu am cotizat la stat si nu am avut nici un statut. avand in vedere ca nu pot lucra (sarcina e destul de grea si cu probleme medicale)nu stiu ce solutii am...va multumesc pentru orice sfat.am inteles ca exista si un proiect de modificare al OUG 148/2005 unde vor fi reglementate expres si statutul studentilor si perioada in care trec dintr-o institutiie de invatamant in alta institutie(facultate- master) este adevarat?
Cel mai recent răspuns: toko_cop , utilizator 08:44, 15 Decembrie 2006
ORDONANTA DE URGENTA nr. 148 din 3 noiembrie 2005 (*actualizată*) - privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului
"ART. 1
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
........
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
........
l) se afla în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii."

LEGE nr. 19 din 17 martie 2000 (*actualizată*) - privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale
"ART. 38
(1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
..........
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora.
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere."

Aveai un termen de 60 de zile dupa licenta ptr. a te angaja sau a intra in somaj.
Masterul reprezinta o alta forma de invatamant superior.
In mod sigur aceasta lege va fi modificata si completata in anul care vine datorita intrarii in ue si necesitatii reglementarii legislatiei in raport de cea de acolo. Bafta!
se preconizeaza schimbarea Legii nr.19/2000 dar numai in ceea ce priveste pensionarea anticipata....zvonuri:P...vom trai si vom vedea:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pana la 2 ani valentina-floriana valentina-floriana sunt studenta in anul trei la universitate cursuri de zi si sunt insarcinata in luna atreia.licenta o dau in februarie 2011.o sa nasc in august 2010.beneficiez ... (vezi toată discuția)
Mamica si tatic studenti Ielciu Anca Ielciu Anca buna ziua. Am si eu o nelamurire. In cazul in care mama este anul 2 la facultate la zi iar tatal este an terminal tot la zi cu licenta in iunie care dintre ei ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului pentru studente Girba_Madalina Girba_Madalina Buna ziua! am o nelamurire in legatura cu indemnizatia de crestere a copilului, anul trecut in iulie am terminat o facultate urmand cursurile de invatamant zi, ... (vezi toată discuția)