avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza contabila judiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza contabila judiciara

La un procesc penal s-a efectuat o expertiza contabila in vederea existentei sau nu a unei datorii banesti. Am cerut un expert consilier, mi s-a aprobat,expertiza s-a terminat in defavoarea mea si fara participarea expertului consilier (expertul propus de instanta nu l-a anuntat pe expertul consilier) poate fi acesta un motiv de a declara nula expertiza?
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
petre popescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 17:50, 24 Iulie 2010
Nu este primul caz de genul asta de care aud; de multe ori expertul numit face singur expertiza iar expertul parte este pus in fata unui fapt implinit. Opinia separata este ca si inexistenta intr-un dosar. Nu ar fi corect ca ambii experti sa aiba aceleasi drepturi? Cum poate fi corecta o expertiza la care unul dintre experti studiaza toate documentele si imprejurarile iar celalalt isi da cu parerea pe langa ce a concluzionat primul si ceea ce exista deja la dosar? Si daca parerile celor doi experti difera cine are dreptate? Mie mi se pare o grava incalcare a dreptului la aparare!
Expertiza trebuie refacuta daca expertul-parte nu a fost convocat sau nu se poate face dovada convocarii sale la efectuarea constatarilor
In cazul dvs. pare sa fie vorba de o expertiza la fata locului. Daca este asa ,atunci este obligatorie citarea partilor de catre expert, necitarea partilor fiind motiv de nulitate a expertizei.

Iata mai jos si baza legala:
CPC "SUBSECŢIUNEA 5: §5. Expertiza
Art. 201
(1)Când pentru lămurirea unor împrejurări de fapt instanţa consideră necesar să cunoască părerea unor specialişti, va numi, la cererea părţilor ori din oficiu, unul sau trei experţi, stabilind prin încheiere punctele asupra cărora ei urmează să se pronunţe şi termenul în care trebuie să efectueze expertiza. Termenul va fi stabilit astfel încât depunerea expertizei la instanţă să aibă loc conform dispoziţiilor art. 209."
precum si:

"Art. 208
(1)Dacă pentru expertiză este nevoie de o lucrare la faţa locului, ea nu poate fi făcută decât după citarea părţilor prin carte poştală recomandată, cu dovada de primire, arătând zilele şi orele când începe şi continuă lucrarea. Dovada de primire va fi alăturată lucrării expertului."

Iar in OG 2/2000 se "spune":
"CAPITOLUL III: Reguli procedurale privind expertiza tehnică judiciară
Art. 17
Organul îndreptăţit să dispună efectuarea expertizei tehnice judiciare numeşte expertul sau, după caz, specialistul, indică în scris, prin încheiere sau prin ordonanţă, obiectul expertizei şi întrebările la care trebuie să răspundă acesta, stabileşte data depunerii raportului de expertiză, fixează onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci când este cazul, şi comunică biroului local pentru expertize judiciare tehnice şi contabile numele persoanei desemnate să efectueze expertiza.
Art. 18
- Partea interesată are dreptul să solicite ca pe lângă persoana numită în calitate de expert să mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala sa, şi un expert sau un specialist, nominalizat de ea, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11-14."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnatre expertiza - expert consilier SorinIo SorinIo Acum ceva timp am fost numit de instanta ca expert contabil intr-o cauza penala. Am facut lucrarea si acum trebuie sa o aduc la cunostinta expertilor ... (vezi toată discuția)
Expert consultant Carmen Aionesei Carmen Aionesei Pentru efectuarea unei expertize judiciare s-a stabilit de instanta un expert consultant din partea partii parate. Este necesar intocmirea unui plan de lucru ... (vezi toată discuția)
Cooptarea unui expert parte / formarea unei expertize extrajudiciare david_constantin david_constantin Nemultumita de rezolutia data de Procuratura de N U P in finalizarea cercetarilor fata de un accident , Instanta a dispus o noua expertiza judiciara care sa ... (vezi toată discuția)