avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati la intretinere dupa 4 ani
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati la intretinere dupa 4 ani

Mama locuieste in Galati. Este o femeie corecta si si-a platit la timp intretinerea. In luna februarie 2010 s-a afisat intretinerea pentru luna ianuarie. Si a aflat, cu stupoare, ca are de platit penalitati. A cerut explicatii si i s-a spus ca sunt penalitati de acum 4 ani, ca atunci a platit cu intarziere. Nu este o suma mare, la ea, dar vecina ei are platit 1600 de lei.
In conditiile in care in lunile anterioare la rubrica "penalitati" este 0 lei, cum au dedus ca acum are de platit din urma? Sunt foarte revoltata si poate nu sunt coerenta.
A cautat chitantele din urma si a descoperit ca doar de 2 ori a intarziat cu plata, respectiv intr-un an nu a platit in septembrie, dar in octombrie, pana pe 20, a platit ambele facturi (septembrie si octombrie), iar intr-un an (2006) a platit in februarie si intretinerea din ianuarie (ianuarie+februarie). In acel an, in luna martie nu a avut penalitati de intarziere...
Cel mai recent răspuns: 280366 , utilizator 17:26, 1 Aprilie 2015
sumele sunt prescrise.. numai are dreptul sa va perceapa penalitati.. puteti contesta in termen de 10 zile listele de intretinere si dvs si vecina care are 16 mil.. plus ca, mai nou, penalitatile nu pot depasi cuantumul datoriei.. contestatia o faceti la judecatoria Galati, unde depuneti copie de pe inscrisurile doveditoare.. cu atat mai mult cu cat.. daca se intarzie doar o luna, in nici un caz nu are dreptulsa va perceapa penalitati
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
Petre Enache, Avocat
contestatia TREBUIE facuta mai intii la asociatie si abia dupa primirea raspunsului negativ la tribunal.
cereti motivatia in baza carora s-a facut acea recalculare ... decizia AG/CE din data ... este posibil ca aceasta recalculare sa fi fost facuta datorita unui act mai recent, ceea ce este ilegal (neretroactivitatea legii, principiu de drept de baza)
Pentru avocatPetre;
Va rog, explicati, in termeni strict juridici, ce inseamna "prescriere" tinand cont ca in acest caz nu este vorba de prescrierea unei fapte, ci de prescrierea unei datorii.
In cazul unei datorii mai vechi de trei ani suma prescrisa se radiaza din evidentele contabile, cel pentru care au platit altii facturile la furnizori ramanand "curat ca lacrima"? Daca da, va rog numiti legea si articolul din lege care hotaraste acest lucru.
Cu deosebita consideratie, C.A.
Daca aceasta suma ar fi fost afisata pe lista de plata acum 4 ani si in aceasta perioada asociatia nu facea demersuri (notificare, somatie) pentru a va determina sa o achitati ar fi actionat prescriptia.
Poate ca acum s-a facut o verificare, o expertiza contabila (se face mai ales daca asociatia nu are cenzor, daca are mari probleme cu restantierii...)
Daca acum s-au recalculat penalizarile tuturor proprietarilor si au fost afisate pe lista de plata, puteti face contestatie in termen de 10 zile si trebuie sa primiti explicatii in maxim 7 zile.
Decret 167/1958(R)-privitor la prescriptia extinctiva
Termenul de prescriptie este de 3 ani.
Din cele relatate se deduce faptul ca in acest termen Asociatia nu a intreprins niciun demers pentru a-si recupera debitul.
Chioar daca a facut acum acea expertiza de unde a rezultat acea valoare, legal Asociatia nu si-o mai poate recupera.
Faceti, cum vi s-a spus si mai sus, o contestatie la lista de plata in termenul de 10 zile, prevazut de L230, iar daca raspunsul este negativ va ramane doar sa-i actionati in instanta.
O astfel de cauza este castigata sigur!;)
Succes!

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Gubas Gubas Buna ziua ! In 2011 am hotarat sa-mi montez o centrala termica de apartament pentru care trebuia sa indeplinesc niste conditii la asociatia de locatari ! Una ... (vezi toată discuția)
Termen legal pentru chemare in judecata andreidita andreidita am si eu intrebare legata de sumele restante pentru care poti fi chemat in judecata. termenul de 90 de zile prevazut in lege se numara de la data scadentei ... (vezi toată discuția)
prescrirea penalizarilor tutu? tutu? care este legea care prevede prescrierea penalizarilor,deoarece dupa timp de 3ani si 1 luna au aparut penalizari pe listele de intretinere . Mentionez faptul ... (vezi toată discuția)