avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1393 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit deductibilitate alocatie zilnica de hrana personal ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

deductibilitate alocatie zilnica de hrana personal navigant

cum este tratata, din punct de vedere al impozitului pe profit, alocazia zilnica de hrana pentru personalul navigant?
Cel mai recent răspuns: Manuela_99 , utilizator 10:34, 3 Octombrie 2012
consider ca este cheltuiala deductibila fiind o cheltuiala aferenta obtinerii de venituri in sensul impozitului pe profit , pe o parte si pe alta parte , codul fiscal prevede :
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
l) alte cheltuieli salariale şi/sau asimilate acestora, care nu sunt impozitate la angajat, cu excepţia prevederilor titlului III;

Iar aceasta cheltuiala este incadrata la titlul III, deci va fi tratata ca o exceptie .

Titlul III:
In sensul impozitului pe salarii este venit neimpozabil cf art 55 norme
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
82. În această categorie se cuprind:
- alte drepturi de această natură primite potrivit actelor normative specifice, cum ar fi: alocaţia de hrană zilnică pentru personalul navigant şi auxiliar îmbarcat pe nave; alocaţia zilnică de hrană pentru consumurile colective din unităţile bugetare şi din regiile autonome/societăţile comerciale cu specific deosebit; alocaţia de hrană acordată donatorilor onorifici de sânge; alocaţia de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice şi altele asemenea.
multumesc frumos,
imi cer scuze dar cred ca nu am expus toate datele problemei.alocatia acordata de societate depaseste limita stabilita prin hotarare de guvern pentru institutii publice si regii autonome. Eu am considerat ca este deductibila chiar si in aceste conditii in baza HG 42/97 republicata. nu stiu cum sa interpretez din punct de vedere al Codului fiscal. Persoanele cu care am mai discutat deduc alocatia doar in cuantumul stabilit pentru institutii publice si RA-uri.
de regula legea speciala ( pe care nu o stiu in speta data) are fie o recomandare, fie o indicatie precisa daca prevederile sint aplicabile pentru orice fel de firma : cu capital privat sau nu
Codul fiscal nu are, dupa cum vedeti, nicio restrictie sau trimitere la legea speciala
De exemplu, la diurnele deductibile pentru deplasari in strainatate se face in cuprinsul hg ... (cea cu plafoanele ) o recomandare ca acele plafoane sint aplicabile si de catre firmele private
Cred ca depinde si de contractul colectiv de munca aplicabil si de cel individual( poate s-a negociat un salar mai mic si se acorda in compensatie o suma mai mare pe aceasta facilitate . Trebuie avute in vedere mai multe aspecte .

Intrebarea mea legata de acest subiect este daca pot sa acord alocatie de hrana cu acelasi regim de deductibilitate,peste plafonul legal de 18.5 lei .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete de masã danr danr Bună ziua Pentru o firmă, microintreprindere, impozit pe venit, neplătitoare de TVA, tichetele de masă sunt deductibile fiscal? Mulţumesc. (vezi toată discuția)
Cheltuielile cu hrana angajati marin83 marin83 cum se inregistreaza in contabilitate cheltuielile pentru hrana angajatiilor cumparata de angajator? (vezi toată discuția)
Cheltuieli protocol iuli-ana iuli-ana patronul vrea ca fiecare angajat sa poata bea o cafea si apa minerala in fiecare zi, cheltuielile le voi inregistra pe protocol 2 % , e corect. (vezi toată discuția)