avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cheltuieli protocol
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cheltuieli protocol

patronul vrea ca fiecare angajat sa poata bea o cafea si apa minerala in fiecare zi, cheltuielile le voi inregistra pe protocol 2 % , e corect.
Cel mai recent răspuns: katica , utilizator 19:51, 14 Mai 2009

Respectivele cheltuieli se pot inregistra ca si protocol din punct de vedere contabil. Insa, din punct de vedere fiscal nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, si nu se poate deconta TVA-ul deductibil aferent acestor cheltuieli.
Limita maxima a cheltuielilor de protocol deductibile la calculul impozitului si a TVA-ului deductibil este de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.
Vreti sa spuneti ca ce depaseste 2% nu ne scadem nici macar cu tva-ul ?Adica daca am dreptul sa deduc protocol 20 de milioane ,dar cheltuieli totale protocol ar fi 100 de milioane,diferenta de 80 de milioane o inregistrez ,nu o deduc ca si cheltuiala si nu deduc nici tva-ul la cele 80 de milioane,respectiv 1520 RON ? Va multumesc !
REPET:Respectivele cheltuieli se pot inregistra ca si protocol din punct de vedere contabil. Insa, din punct de vedere fiscal nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, si nu se poate deconta TVA-ul deductibil aferent acestor cheltuieli.
Limita maxima a cheltuielilor de protocol deductibile la calculul impozitului si a TVA-ului deductibil este de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.
SAU
puteti jongla cu ct 6458 alte cheltuieli sociale
Puteti trece sucul si apa minerala pe contul 6458-alte chelt sociale care sunt deductibile in limita a 2% din fd salarii iar restul cafeaua care nu poate fi o chelt soc pe chelt protocol.
eu asa fac jonglez intre cele doua astfel incat sa poata fi amandoua deductibile....
Din punct de vedere al TVA , la art. 128 alin 8) lit. f din Codul fiscal se precizeaza:
(8) Nu constituie livrare de bunuri, în sensul alin. (1):
"f) acordarea de bunuri de mică valoare, în mod gratuit, în cadrul acţiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, precum şi alte destinaţii prevăzute de lege, în condiţiile stabilite prin norme"
dar la art 128
Norme CF
(11) În sensul art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal:
a) bunurile acordate gratuit în cadrul acţiunilor de protocol nu sunt considerate livrări de bunuri dacă valoarea totală a bunurilor acordate gratuit în cursul unui an calendaristic este sub plafonul în care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, astfel cum este stabilit la titlul II al Codului fiscal.
.................................................................................................................................................................
(12) Încadrarea în plafoanele prevăzute la alin. (11) lit. a) - c) se determină pe baza datelor raportate prin situaţiile financiare anuale. Nu se iau în calcul pentru încadrarea în aceste plafoane sponsorizările, acţiunile de mecenat sau alte acţiuni prevăzute prin legi, acordate în numerar. Depăşirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plată şi se colectează taxa, dacă s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achiziţiilor care depăşesc plafoanele. Taxa colectată aferentă depăşirii se calculează şi se include în decontul întocmit pentru perioada fiscală în care persoana impozabilă a depus sau trebuie să depună situaţiile financiare anuale.

Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
katica, utilizator
daca am o factura de protocol , am depasit plafonul de 2 %, cum inregistrez in contabilitate tva:
623= 401 cheltuiala dar tva ?

Alte discuții în legătură

Declaratie 101 Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Va rog sa ma scoateti si pe mine din ceata asta la completarea decl.101 cu depunere pana pe 25 februarie 2011: 1. La rd.2 Chelt. ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate sponsorizare oliana oliana Daca am facut o sponsorizare in luna octombrie 2010, am calculat deductibilitatea cheltuielilor la cifra de afaceri si profitul cumulat pe anul 2010, acum ne ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de protocol in favoarea asociatilor contawest contawest Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema In cursul anului 2011 si 2012 s-au efectuat diverse cheltuieli(s-au cumparat alimente,bauturi,haine) ... (vezi toată discuția)