avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cui raman copii?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cui raman copii?

Buna ziua!
Imi puteti va rog da cateva sfaturi in urmatoarea problema: sora mea este casatorita de 10 ani iar in urma casatoriei au rezultat 2 copii unul de 10 ani si celalalat de 1 an...ea nu se intelege deloc cu sotul sau, au loc numeroase certuri, scandaluri astfel incat a ajuns copilul sa ii ceara sa plece impreuna de acolo pentru ca el nu mai suporta certurile...el o ameninta ca o sa cheme politia in cazul in care aceasta va pleca cu copii de acolo ( adica ea poate sa plece dar ii spune ca nu va vedea nici un copil) - mentionez ca el pe cel mic nu l-a vrut deloc, a dus-o cu forta la medic pentru ai face avort ( sora mea nu a vrut sa renunte la copil), il injura ori de cate ori are chef, in plus...cu toate ca stam la o distanta de 30 km dora, ea nu are voie sa isi viziteze familia decat cel mult 1 data pe an...Imi spuneti va rog ce s-ar intampla in cazul in care aceasta ar pleca int-o zi cu copii? Ar putea fi acuzata de ceva? Si daca or sa bage divort, pana la pronuntarea sentintei cui or sa ramana copii? Va multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 19:46, 22 Februarie 2010
nu se intampla nimic altceva decat ca scapa de o bruta, de problemele ce le are in casnicie si isi ofera singura posibilitatea de a isi reface viata.. dupa divort, evident!
copii ii vor ramane sigur ei sotul fiind obligat la plata pensiei alimentare..
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
Petre Enache, Avocat
Sora dvs.,poate parasi domiciliul conjugal,in prezenta unor martori, pentru a dovedi ca nu a luat niciun bun(in eventualitatea judecarii unei actiuni ulterioare de partaj)si apoi sa formuleze actiune de divort impotriva sotului,dovedind cu martori,modul in care a parasit somiciliul si ce a determinat-o sa procedeze astfel.
Sev a solutiona in cadrul acestei actiuni capatul de cerere privind incradintarea minorilor sau inainte si printr-o ordonanta presedintiala
Solutionarea captului de cerere sau/si a cererii de ordonanta presedintiale depinde de concludenta probatoriilor administrate(acte,interogatoriu pe incredintare,martori,anchete sociale la domiciliile partilor).
Indiferent de parasirea domiciliului,care poate fi justificata prin probatorii,sora dvs.poate in functie de probatorii poate beneficia de incredintarea minorilor(cle putin pentru cel de un an,varsta fiind foarte frageda,nu cred ca s-ar pune problema incredintarii catre sot)
Sfatul meu este sa plece urgent impreuna cu copii.Nimeni si pentru nimic in lume nu este dator sa suporte o viata de chin, mai ales ca la mijloc sunt doi copii.Sora dvs. nu va fi acuzata de nimic.Introduce actiune de divort, solicita incredintarea minorilor spre crestere si educare, face dovada ca poate sa le asigure acestora conditii optime de crestere si educare si va obtine incredintarea lor.De asemenea sa solicite obligarea paratului la plata pensiei de intretinere de la data introducerii actiunii si pana la mjoratul copiilor, in functie de venitul acestuia 33% din venitul realizat si reluarea numelui avut anterior casatoriei.Daca are posibilitati financiare ar fi bine sa-si angajeze avocat.
Nu stiu daca este momentul potrivit pentru sora dvs. sa plece, impreuna cu cei doi copii minori, unul dintre acestia avand varsta de 1 an.
Cred ca inainte sa faca acest pas, dupa 10 ani de casnicie, ambii soti ar trebui sa apeleze la serviciile unui psiholog care sa-i ajute sa descopere motivul neintelegerilor si sa-i invete cum sa depaseasca aceasta criza.Este greu, avand in vedere ca sora dvs. are un bebe de 1 an si timpul liber al acesteia este "limitat"...

Sau sora dvs. ar putea solicita consiliere din partea Asociatiilor pentru protectia victimelor violentei (psihica-in speta) in familie si am inteles ca unul dintre copii chiar este traumatizat.
Aceste actiuni, premergatoare divortului, vor influenta in mod favorabil, in cazul unui divort, incredintarea minorilor spre crestere si educare mamei.Vor exista "dovezi" de necontestat in fata instantei, cu privire la comportamentul violent al tatalui minorilor/sotului iar pentru o perioada de timp, sora dvs. ar putea fi si gazduita impreuna cu minorii intr-unul din aceste centre.Important este ca sora dvs. sa fie informata/consiliata corespunzator, astfel incat minorii sa nu aiba de suferit si implicit, sora dvs.
Nu cred ca divortul ar fi o solutie buna, nici pentru parinti, nici pentru copii dar decat patru persoane nefericite pe acelasi drum, mai bine fiecare fericit "pe drumul sau" iar drumurile parintilor, pot fi diferite...
Si dvs. va puteti ajuta sora, luand legatura cu autoritatile anterior mentionate, obtinand informatiile necesare si eventual "intermediind" legatura...:)
Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face? machita machita Dupa 14 ani de casnicie,dupa multeeeee certuri,batai si alte cele,nu mai pot trai alaturi de \"sotul\"meu.Pot pleca de la el,de acasa,cu copilul pana sa bag ... (vezi toată discuția)
Copilul merge cu mine in cazul unui divort? andreea.dragan andreea.dragan Buna ziua! De cateva luni, la cateva zile este inevitabil sa nu am certuri acasa cu sotul... Motivele sunt diverse, plecand de la neintelgerile dintre mine ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori costy223 costy223 as vrea sa stiu si eu ce sanse am sa pastrez copilul minor la divort deoarece sotia nu are nici domiciliu si a plecat in strainatate fara sa mai trimita nimic ... (vezi toată discuția)