buna seara v-as inreba daca cumparatorul unui imobil are calitatea de succesor cu titlu particular deci avanzii cauza ? imi este opozabila conventia prin care cei care mi-au vandut imobilul sau obligat intr e ei sa respecte o lotizare a imobilului cu care eu nu sunt de acord conventie defapt act sub semnatura privata pe care vanzatorii nu mi-au adus-o la cunostinta in momentul in care eu am cumparat ? la iesirea din indiviziune 2 dintre semnatari vor sa-mi faca opozabila conventia lor eu neviindparte in conventie Ce importanta are faptul ca la incheierea conv din 7 mostenitori au fost prezenti doar 5 fiind vorba despre un bun comun mostenire ?
1. Nu, cum sa fie succesor cumparatorul ?
2. Conventia lor este inopozabila fata de dumneavoastra.
3. Partajul nu are efecte decat daca este facut intre toti coindivizarii/coproprietarii.
E succesor cu titlu particular o persoana care primeste prin testament un bun determinat.
Nu prea se intelege ce doriti sa spuneti.
Explicati de la inceput cine ce a cumparat.
Prin parte se intelege persoana ce incheie (personal sau prin reprezentare) actul juridic civil.
In patrimoniul acestei persoane sau fata de aceasta perso ana se produc efectele actului juridic civil, in virtutea principiului relativitatii.
Se numeste “parte“ si autorul actului unilateral, precum si fiecare din partile actului bi sau multilateral;
• Tertii sunt persoanele care nu au incheiat nici personal, nici prin reprezentare, actul juridic.
Prin aplicarea principiului relativitatii, asupra lor nu se pot produce nici un fel de efecte, nici favor abile nici defavorabile, ale incheierii actului juridic;
• Avanzii-cauza sunt acele persoane care nu sunt nici parti, nici terti si care suporta efecte ale actului juridic civil din cauza legaturii existente intre ei si parti.
4.4.2. Avanzii-cauza
Exista urmatoarele trei categorii de avanzi-cauza: succesorii universali si succesorii cu titlu universal; succesorii cu titlu particular; creditorii chirografari. a) Succesorii universali si succesorii cu titlu universal fac parte,
impreuna, din prima categorie de avanzi-cauza.
Succesorul universal este persoana fizica sau juridica ce dobandeste un patrimoniu, o universalitate patrimoniala (intreaga aver e a celui pe care
il mosteneste) la decesul altei persoane fizice respectiv reorganizarea altei persoane juridice. El ia, in viata juridica, locul celui pe care il mosteneste.
Sunt succesori universali: mostenitorul unic (stabilit de lege sau testament) si persoana juridica dobanditoare a unui patrimoniu prin efectul comasarii
(prin fuziune sau absorbtie).
Succesorul cu titlu universal este persoana fizica sau juridica ce dobandeste o fractiune dintr-un patrimoniu la decesul altei persoan e fizice, respectiv reorganizarea altei persoane juridice.
Ø Spre exemplu, daca exista trei frati mostenitori unici ai averii tatalui lor, fiecare va avea dreptul, in principiu, la o treime din averea succesorala.
Sunt succesori cu titlu universal: mostenitorul (stabilit prin lege sau testament), atunci cand ex ista mai multi mostenitori, precum si persoana juridica dobanditoare a unei parti din patrimoniul altei persoane juridice divizate (total sau partial).
Succesorii universali si cei cu titlu universal preiau, in principiu, toate drepturile si obligatiile autorului lor, respectiv o parte a lor.
Deosebirea dintre succesorii universali si succesorii cu titlu universal este numai una cantitativa: primii dobandesc o universalitate (intregul partimoniu al unei persoane fizice sau juridice) in timp ce cei din a doua categorie mostenesc doar o fractiune dintr-o universalitate.
Regimul lor juridic este insa identic - succesorii universali si cei cu titlu universal ocupa exact locul ocupat de cel pe care il mostenesc, continua drepturile si obligatiile acestuia. Ca urmare, ei vor fi afectati de actele juridice incheiate de catre acesta.
Ø Spre exemplu, prin actele incheiate pe parcursul vietii unei persoane, aceasta isi poate mari sau diminua patrimoniul, ceea ce se va repercuta asupra cuantumului averii succesorale. Mostenitorii vor avea mai mult sau mai putin de mostenit.
In concluzie, desi nu au luat parte la actele incheiate de autorul lor
(de catre cel pe care il mostenesc), aceste acte ii vor avantaja sau dezavantaja pe succesor.
Cu toate acestea, principiul relativitatii este respectat, d eoarece succesorii sunt continuatorii autorului lor, in patrimoniul lor transmitandu se direct dr epturile si obligatiile acestuia. b) Cea de a doua categorie de avanzi-cauza o formeaza succesorii cu titlu particular. Acestia sunt persoane ce dobandesc un anumit drept individual. Uneori, alaturi de efectele actului juridic incheiat, efecte pe care le suporta in virtutea calitatii de parte, subiectul respectiv de drept poate fi
in situatia de a suporta efecte ale unor acte juridice incheiate de fostii titulari ai dreptului respectiv.
Ø Spre exemplu, cumparatorul unui bun imobil inchiriat va trebui sa respecte contractul de inchiriere incheiat de vanzator cu chiriasul.
Desi cumparatorul nu a participat la incheierea contractului de
inchiriere, el va suporta efectele acestuia, in sensul ca nu il va putea evacu a pe chirias mai inainte de expirarea contractului de
inchiriere.
Asadar, succesorii cu titlu particular, in actul juridic prin care dobandesc acel drept au calitatea de parte, dar in raport cu alte acte ale autorului lor (ale celui care le-a transmis dreptul, de exemplu ale vanzatorului), anterioare, incheiate cu alte persoane, ei au calitatea de avanzi-cauza. c) A treia categorie de avanzi-cauza este formata din creditorii chirografari. Ei sunt creditorii care nu dispun decat de o chitanta
Probabil nu v-ati dat seama ca sunteti pe un forum dedicat institutiilor de drept.Noi stim toate lucrurile pe care le-ati reprodus mai sus.
Nu se intelege care e speta dvs.? Fata de cine doriti sa stiti daca sunteti avand cauza?
Dati explicatii despre imobil si ce se incearca sa vi se opuna, asta nu se intelege, ce lagatura au avanzii cauza cu speta dvs.??? ce ati cumparat si ce vi se intampla in prezent?
simplu iesire din indiviziune 3 cooproprietari 2 schite de lotizare din care una va fii aleasa de instanta prima schita e facuta dupa folosinta actuala a coopr si a doua dupa un act sub semn privata a celor 7 mostenitori ai imobilului din 1996 eu cumparand de la 4 iar cei ramasi sustin schita a doua adica dupa acccea conventie pe care eu o consider inopozabila adica e introdusa impotriva unei persoane cu calitate procesuala pasiva asa e? asta intreb dar citind cele de mai sus mi-am schimbat parerea astept comunicare Multumesc
Donatie simulata
gyoni8
Buna,
Tata si mama ii fac contract de vanzare fratelui meu pe intregul lor patrimoniu.
intrebari:
1. Ce sanse am sa declar respectivul act nul?
2.Care ... (vezi toată discuția)