avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Insulta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Insulta

Am sesizat instanta pentru fapta de insulta adresata mie pe site-ul unui ziar cunoscut si la prima infatisare nu mi s-a permis sa vad probele din dosar ,iar ,desi eu stiam autorul care de altfel isi daduse numele pe site instanta a decis sa trimita dosarul la Parchet pentru cercetari .S-a procedat corect sau e un mod de a "ingropa" dosarul la Parchet?:sorry:
Cel mai recent răspuns: cattie , utilizator 15:13, 23 Februarie 2010
S-a procedat corect, plangerile penale se depun fie la parchet , fie la politie, de unde oricum vor ajunge tot la PARCHET.
Sa inteleg ca ziarul respectiv a adus probe la plangerea dvs. Nu ati sesizat persoana, ci publicatia. Plangerea a fost indreptata gresit de la inceput.
Cu toate ca s-a dezincriminat insulta, totusi Prin Decizia nr. 62 din 8 ianuarie 2007 a Curtii Constitutionale, a fost declarata ca neconstitutionala, iar Legea 278/2006 prin care au fost abrogate din Codul penal infractiunile de insulta si calomnie.
Insultasi calomnia prev.de art.205 şi art.206 cod penal, deci au fost abrogate în 2007, iar in 2008, Curtea Constitutionala a decis neconstitutional textul de lege care abroga cele două infractiuni.
S-a renuntat la procedura plângerii prealabile adresate direct instantei pentru o categorie de infractiuni considerate cu un grad mai mic de periculozitate (amenintarea, loviri sau alte violente, vatamare corporala, abuz de încredere, tulburarea de posesie) în conditiile în care sesizarile erau adresate direct la instanta de judecata, fara o cercetare prealabila de catre organul de cercetare penala. Acest fapt îngreuna activitatea instantelor cu cauze ce se solutionau în multe cazuri cu încetarea procesului penal ca urmare a retragerii plângerii de catre partea vatamata sau împacarea partilor.
Se vor efectua cercetari si se va propune o solutie legala de Parchet.
Succes!
Va multumesc foarte mult pentru raspuns intrucat eu am perceput decizia instantei in cu totul alt mod

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art.205 si art 206, cod penal, mai sunt în vigoare? dandanaua dandanaua Insultasi calomnia prev.de art.205 şi art.206 cod penal au fost abrogate în 2007.In 2008, curtea constitutionala a decis neconstitutional textul de lege care ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia, 25 iulie 2010 garincea garincea Buna ziua! Domnule Consilier, stiti cumva, foarte precis, insulta si calomnia sunt sau nu sunt incriminate \"la aceasta ora\"-25 iulie 2010?!Acea abrogare a ... (vezi toată discuția)
Calomnie enache ramona enache ramona As dori sa stiu ce solutie legala am in cazul in care ,in mod repetat, o colega de serviciu imi aduce diverse acuzatii de natura personala ,cu conotatii ... (vezi toată discuția)