avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... uz de fals
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

uz de fals

Rog colegii cu experienta in penal sa comenteze urmatoarea speta:
Un individ cumpara o diploma de liceu de la un falsificator de astfel de înscrisuri fără a şti că este falsă. Dupa cca 2 ani merge la notar si o legalizeaza in vederea depunerii la o institutie de stat în vederea participarii la un concurs unde era conditţionat de studii medii.
Promoveaza concursul, promoveaza diverse examene de avansare în funcţie iar la un moment dat poliţia este sesizata că persoana respectiva are diploma falsa.
In acest context, afland despre aceasta îşi da demisia.
In cadrul anchetei se constată că presupusul denunţător nu este semnatarul sesizarii. Se continuă cercetarile, invinuizul preda diploma organeleor de politţie, declara modul cum a intrat în posesia ei, toate în mod sincer.
Soluţia parchetului : Trimiterea în judecata pentru savarsirea infractiunii de uz de fals. Procurarea diplomei s-a facut in 2004, examenul în 2006, trimiterea în judecata în 2010.
Cum comentaţi această speţă din toate pertspectivele : vinovăţie, intenţie, înscris oficial, prescripţii.
Cand individul "a cumparat o diploma de liceu de la un falsificator de astfel de inscrisuri",beneficiarul inscrisului nu intrunea conditiile legal prevazute pentru a detine documentul .
Modalitatea si sursa ,intra in responsabilitatea beneficiarului ca si consecintele penale ce decurg.
Art 291 Cod penal Folosrea unui inscris oficial ori sub semnatura privata ,
cunoscand ca este fals,in vederea producerii unei consecinte juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani cand inscrisul este oficial

Obtinerea inscrisului de la un falsificator de astfel de inscrisuri ,produce proba necesara incadrarii sub incidenta art 291 Cp
Vinovatia solicitantului inscrisului este evidenta ,de vreme ce acesta ,initial a intreprins demersuri cu buna stiinta cunoscand scopul obtinerii unui document in conditii frauduloase,cu scopul ca ulterior sa il utilizeze pentru participarea la examene/concursuri.
Opiniile pe forum sunt strict legate de mesajul dvs ,documentele si probele conexe conduc la concluzii
buna ziua. nu stiu daca experienta ma ajuta in speta prezentata, dar incerc sa da un punct de vedere.
vinovatia, in ceea ce priveste persoana in cauza, exista si poate fi probata prin prisma faptului ca acesta a cumparat diploma, stiind de la bun inceput ca nu are studiile terminate conform reglementarilor legale. daca ar fi cumparat diploma numai pentru inramat, era altceva, dar s-a folosit de actul fals in vederea obtinerii unor foloase materiale pentru sine.
despre intentie, acelasi lucru, persoana a dorit o diploma, a obtinut-o si a folosit-o. intentia, zic eu este demonstrata prin prisma faptului ca acesta a folosit inscrisul fals la angajare si apoi la promovarea in functie.
consider ca fapta se incadreaza in elementele unei infractiuni continuate, iar despre prescriptie...
Revin co o precizare. Inculpatul, de acum, nu a cautat el sa achiziţioneze aceasta diploma, pur şi simplu a fost acostat într-un bar .Inţial i s-a spus ca este agent recrutor pentru candidaţi în vederea constituirii unui numar de candidaţi pentru cursuri ID. I s-a cerut o taxa modică la început pentru care a primit şi chitanţa iar la următoarea întâlnire i s-a adus diploma pentru care i s-a cerut o sumă de bani mai mare pentru care a primit din nou chitaţă. Explicaţia falsificatorului a fost că este totul în regulă şi că nu sunt probleme. Asta l- a determinat pe inculpat să creada că diploma ar fi reală. Participarea la examen a fost de conjunctură, nu a insistat în a găsi un loc de muncă ce ia-r conferi un statut privilegiat în a-l ocupa. Culmea este că dintre toti candidaţii care posedau diplome reale doar doi au reuşit, unul cu diploma realăşi persoana în cauză. ªi în serviciu a fost peste cei cu diplome reale, motiv pentru care a fost avansat înaintea celorlalţi.
Opiniile d-voastra sunt pertinente,drept pentru care vă mulţumesc.
Nu credeţi că legea este prea dură în cazul acestui individ ? Când spun acest lucru mă refer la multitudinea de dipplome pe care le deţin unii care nu au trecut pe la facultăţi dar figurează în foile matricole ca participanţi la examene, la cursuri etc.
Circumstanta acostarii in bar nu reprezinta exonerarea de culpa pentru intentia evidenta si premediatrae desfasiuraraii tuturor etapelor in urma carora a fost antamata obtinerea si in final preluata diploma
Simpla intentie si acceptarea de obtinere frauduloasa a documentului stiut ca fals din partea inculpatului ,probeaza latura subiectiva de participare cu intentie evidenta, de utilizare in scopul participarii la etape profesionale conditionate de existenta diplomei
Ultimul paragraf incita la discutii...
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
ynocentta, utilizator
diploma de bacalaureat se obtine in urma unor examene nu la...carciuma, acostat de catre...CINEVA. e drept ca multe diplome s-au cumparat si se cumpara numai ca in cele mai multe cazuri ... nu exista plingere penala in ceea ce priveste folosirea lor.

Alte discuții în legătură

Schimbarea incadrarii juridice a infractiunii de uz de fals in inscrisuri oficiale adrianpopescu77 adrianpopescu77 Stimate doamne si domni avocati, Supun expertizei dvs profesionale urmatoarea speta: In anul 2006 o persoana preda fotografii si o suma de bani unei alte ... (vezi toată discuția)
Infractiune continuata cuziamusia cuziamusia se comite o infractiune care produce efecte juridice si prejudicii intr-o cauza, fara a fi denuntata si nici sanctionata in termenul de prescriptie de 5 ani. ... (vezi toată discuția)
Plangere penala - prea tarziu? andreea.voicu andreea.voicu Va rog sa-mi spuneti daca este prea tarziu sa mai fac plangere penala pentru falsificarea semnaturii mele in mod repetat (6 ani) pe toate documentele de ... (vezi toată discuția)