avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... uz de fals
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

uz de fals

Rog colegii cu experienta in penal sa comenteze urmatoarea speta:
Un individ cumpara o diploma de liceu de la un falsificator de astfel de înscrisuri fără a şti că este falsă. Dupa cca 2 ani merge la notar si o legalizeaza in vederea depunerii la o institutie de stat în vederea participarii la un concurs unde era conditţionat de studii medii.
Promoveaza concursul, promoveaza diverse examene de avansare în funcţie iar la un moment dat poliţia este sesizata că persoana respectiva are diploma falsa.
In acest context, afland despre aceasta îşi da demisia.
In cadrul anchetei se constată că presupusul denunţător nu este semnatarul sesizarii. Se continuă cercetarile, invinuizul preda diploma organeleor de politţie, declara modul cum a intrat în posesia ei, toate în mod sincer.
Soluţia parchetului : Trimiterea în judecata pentru savarsirea infractiunii de uz de fals. Procurarea diplomei s-a facut in 2004, examenul în 2006, trimiterea în judecata în 2010.
Cum comentaţi această speţă din toate pertspectivele : vinovăţie, intenţie, înscris oficial, prescripţii.
Este opinia dvs.pe care o respect.
Dvs.de unde stiti cine a aplicat-o si daca cumparatorul a avut vreo contributie sau dupa o discutie prealabila nu i-a fost adusa gata facuta.
Fotografia poate fi cauta oriunde ,chiar de falsificator,inclusiiv la un zid pe strada la iesirea din restaurant.
Ca sa vorbim despre o alta incadrare ,trebuie ca macar din relatarea user-ului sa existe astfelde date.
Noi,putem presupune orice si oricat dorim.
Departe gandul meu de a pune pe cineva la punct, dar mi se pare corect si constructiv sa discuti o speta in contradictoriu, binenteles cu argumente juridice.
Tu, Daio, erai in masura sa ma abordezi pentru faptul ca ti-am spus ca, gresesti, oricum nu se va mai intampla sa folosesc acest cuvand, dar fi sigur ca imi voi spune punctul de vedere ori de cate ori voi considera ca cineva este in eroare. Binenteles ca si eu la randul meu pot fi in eroare si nu ma voi supara daca cineva ma corecteaza, dar e deranjant cum cineva (ana cristina) sa se erijeze in ,,aparatorul" tau si sa ma apostrofeaze ca nu am venit cu argumente juridice, cand din contra eu chiar asta am facut, am argumentat parerea mea.
Mai sunt si altii care m-au EVALUAT dandule dreptate altora, dar fara sa explice ,,dece" si ,,cum".
Parerea mea inca nu s-a schimbat (e posibil pe parcurs) cu privire la faptul ca nu suntem in situatia de complicitate la sav infr de fals in inscrisuri oficiale, aceasta din expunerea userului.
Presupunand ca ar fi inmanat poza falsificatorului, tot nu este complicitate.
,,Complice este persoana care, cu intenţie, înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Este de asemenea complice persoana care promite, înainte sau în timpul săvârşirii faptei, că va tăinui bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza pe făptuitor, chiar dacă după săvârşirea faptei promisiunea nu este îndeplinită."
Faptul ca a inmanat poza lui (poza care nu este falsa) falsificatorului nu este un ajutor sau o inlesnire, in intelesul textului de mai sus, deoarece falsul propriu zis a fost savarsit de vanzatorul diplomei, de unul singur.
La prescriptie asteptam un contra-argument...?, ,,Termenele arătate în prezentul articol se socotesc de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, iar în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni."
Consecinta savarsirii unei infractiuni este altceva decat ,,data savarsirii infractiunii"
Pentru user: daca savarsesti o fapta penala, aceasta produce o consecinta, care poate in anumite cazuri sa dainuiasca permanent, exemplu: infractiunea de omor, rezultatul este suprimarea unei vieti, care va ramane asa mereu, atunci asta inseamna ca nu mai intervine prescriptia niciodata? Normal ca avem prescriptie, in concluzie nu are nici o legatura incetarea consecintelor cu prescriptia raspunderii penale. Parerea mea.



:offtopic: Domnule Moloman, nu ma erijez in aparatorul nimanui, insa atitudinea dvs. prin care ati sfatuit unul dintre conultanti sa mai puna mana pe carte, este una necolegiala si nepermisa pe acest forum. Nu v-a contestat nimeni invatatura , interventiile dvs. sunt utile, insa, va sfatuiesc sa lasati deoparte aroganta, intrucat dezbaterile trebuie sa se poarte la modul elegant ,fara a aduce ofense celorlalti. Va multumesc pentru intelegere si sper ca impreuna sa fim de folos acelora care ne scriu cu incredere , acesta fiind adevaratul scop al forumului si nu acela de a veni si a ne sfida colegii. Va multumesc, sa aveti o zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea incadrarii juridice a infractiunii de uz de fals in inscrisuri oficiale adrianpopescu77 adrianpopescu77 Stimate doamne si domni avocati, Supun expertizei dvs profesionale urmatoarea speta: In anul 2006 o persoana preda fotografii si o suma de bani unei alte ... (vezi toată discuția)
Infractiune continuata cuziamusia cuziamusia se comite o infractiune care produce efecte juridice si prejudicii intr-o cauza, fara a fi denuntata si nici sanctionata in termenul de prescriptie de 5 ani. ... (vezi toată discuția)
Plangere penala - prea tarziu? andreea.voicu andreea.voicu Va rog sa-mi spuneti daca este prea tarziu sa mai fac plangere penala pentru falsificarea semnaturii mele in mod repetat (6 ani) pe toate documentele de ... (vezi toată discuția)