avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... uz de fals
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

uz de fals

Rog colegii cu experienta in penal sa comenteze urmatoarea speta:
Un individ cumpara o diploma de liceu de la un falsificator de astfel de înscrisuri fără a şti că este falsă. Dupa cca 2 ani merge la notar si o legalizeaza in vederea depunerii la o institutie de stat în vederea participarii la un concurs unde era conditţionat de studii medii.
Promoveaza concursul, promoveaza diverse examene de avansare în funcţie iar la un moment dat poliţia este sesizata că persoana respectiva are diploma falsa.
In acest context, afland despre aceasta îşi da demisia.
In cadrul anchetei se constată că presupusul denunţător nu este semnatarul sesizarii. Se continuă cercetarile, invinuizul preda diploma organeleor de politţie, declara modul cum a intrat în posesia ei, toate în mod sincer.
Soluţia parchetului : Trimiterea în judecata pentru savarsirea infractiunii de uz de fals. Procurarea diplomei s-a facut in 2004, examenul în 2006, trimiterea în judecata în 2010.
Cum comentaţi această speţă din toate pertspectivele : vinovăţie, intenţie, înscris oficial, prescripţii.
colegii mei ti-au raspuns foarte profesional si achiesez intru totul.
In ceeace priveste prescriptia te avertizez ca nu s-a implinit, deoarece uzul de fals a inscrisului oficial, in speta diploma de liceu, s-a savarsit in 2006, daca nu ma insel, ori termenul de prescriptie a raspunderii penale este de 5 ani, asta in cazul in care acesta nu a fost intrerupt potrivit art. 123 alin. 1 c.p. si atunci intervine prescriptia speciala, adica 7 ani si jumatate.
daio, gresesti enorm.
Infractiunea de uz de fals este precriptibila in momentul in care consecintele juridice ale acesteia inceteaza
r.gabi, cred ca esti in eroare.
1. toate infractiunile sunt ,,prescriptibile" exceptie facand: infractiunile contra pacii si omenirii (art. 121, alin.2 c.p.)
2. termenul de prescriptie se socoteste, (curge) de la data savarsirii infractiunii.
In cazul infractiunilor continue: de la data incetarii actiunii sau inactiunii (exemplu furtul de curent), iar in cazul infractiunilor continuate (art. 41, alin. 2 cp) de la data savarsirii ultimei actiuni sau inactiuni (acte materiale)
Consecintele juridice nu au nici o legatura cu teremenul de prescriptie.B-)
Referirea mea nu se refera la imprescriptibilitate, ci la data de la care incepe prescriptia.

Alte discuții în legătură

Schimbarea incadrarii juridice a infractiunii de uz de fals in inscrisuri oficiale adrianpopescu77 adrianpopescu77 Stimate doamne si domni avocati, Supun expertizei dvs profesionale urmatoarea speta: In anul 2006 o persoana preda fotografii si o suma de bani unei alte ... (vezi toată discuția)
Infractiune continuata cuziamusia cuziamusia se comite o infractiune care produce efecte juridice si prejudicii intr-o cauza, fara a fi denuntata si nici sanctionata in termenul de prescriptie de 5 ani. ... (vezi toată discuția)
Fals in inscrisuri weekman weekman Ce se intampla in cazul cand cineva isi falsifica diploma de bacaleaurat si pe langa acest lucru este detinator de PFA si se afla dupa 4 ani de exemplu ca a ... (vezi toată discuția)