avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... uz de fals
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

uz de fals

Rog colegii cu experienta in penal sa comenteze urmatoarea speta:
Un individ cumpara o diploma de liceu de la un falsificator de astfel de înscrisuri fără a şti că este falsă. Dupa cca 2 ani merge la notar si o legalizeaza in vederea depunerii la o institutie de stat în vederea participarii la un concurs unde era conditţionat de studii medii.
Promoveaza concursul, promoveaza diverse examene de avansare în funcţie iar la un moment dat poliţia este sesizata că persoana respectiva are diploma falsa.
In acest context, afland despre aceasta îşi da demisia.
In cadrul anchetei se constată că presupusul denunţător nu este semnatarul sesizarii. Se continuă cercetarile, invinuizul preda diploma organeleor de politţie, declara modul cum a intrat în posesia ei, toate în mod sincer.
Soluţia parchetului : Trimiterea în judecata pentru savarsirea infractiunii de uz de fals. Procurarea diplomei s-a facut in 2004, examenul în 2006, trimiterea în judecata în 2010.
Cum comentaţi această speţă din toate pertspectivele : vinovăţie, intenţie, înscris oficial, prescripţii.
Indiferent de circumstantele dobandirii diplomei false,infractiunea de uz de fals,astfel cum este prevazuta de lege,este foarte clara si nu exista putinta de tagada ca prin folosirea acesteia,inculpatul a urmarit sa isi asigure foloasele materiale ale unei slujbe pentru care, in mod cert,nu era calificat sa o detina..
Cele expuse de dvs.sunt situatii circumstantiale in masura sa contribuie la dozarea pedepsei si nimic mai mult.
Daca va ajuta cu ceva,eu cred ca i se va da ,in functie si de aparari,dar si de conduita sa procesuala,o pedeapsa cu suspendarea executarii.
Oricat ati incerca sa acreditati ideea de "naivitate", diplomele nu se cumpara, se obtin in urma unor examene.
Mai bine incercati sa va aparati clientul din alt punct de vedere.
din punctul meu de vedere speta se incadreaza astfel:complicitate la fals pentru cel care a cumparat diploma intrucat cunostea faptul ca trebuie sa absolve liceul si ca nu se "cumpara "diplome iar cel care a vindut-o a sav infr. de fals...daca a fost identificat???ma indoiesc.
daca nu ,este cam greu de trimis in judecata un complice si sa dai disjungere pentru identificarea falsificatorului.(autor).probabil este o retea
Parerea mea este ca nu exista complicitate din partea celui care a cumparat diploma, deoarece complicitatea presupune participarea la falsificare, fie anterior, fie concomitent, neexistand notiunea de complicitate ulterioara. Asa incat subzista infractiunea de uz de fals, conform art. 291 C. penal.


Nici nu poate fi vorba despre complicitate in sensul prevederilor art.26 c.pen.
In acest articol se stipuleaza clar:"complicele este persoana care,cu intentie,inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala....."

Nu este vorba despre intentie,despre niciun fel de ajutor la savarsirea infractiunii de fals,este vorba doar despre uzitarea de catre o alta persoana a produsului infractiunii,falsul realizat de altcineva.


Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Schimbarea incadrarii juridice a infractiunii de uz de fals in inscrisuri oficiale adrianpopescu77 adrianpopescu77 Stimate doamne si domni avocati, Supun expertizei dvs profesionale urmatoarea speta: In anul 2006 o persoana preda fotografii si o suma de bani unei alte ... (vezi toată discuția)
Infractiune continuata cuziamusia cuziamusia se comite o infractiune care produce efecte juridice si prejudicii intr-o cauza, fara a fi denuntata si nici sanctionata in termenul de prescriptie de 5 ani. ... (vezi toată discuția)
Plangere penala - prea tarziu? andreea.voicu andreea.voicu Va rog sa-mi spuneti daca este prea tarziu sa mai fac plangere penala pentru falsificarea semnaturii mele in mod repetat (6 ani) pe toate documentele de ... (vezi toată discuția)