avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Actionarea in instanta a restantierilor, fara avocat?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Actionarea in instanta a restantierilor, fara avocat?

Buna ziua,
In asociatia noastra avem mai multi restantieri la plata intretinerii,deci nu avem bani pentru a angaja un avocat.As vrea sa stiu care sunt pasi pentru ai actiona in judecata
pentru recuperarea datoriilor si daca o putem face fara avocat ?
Mentionez ca s-au facut doar notificari prin posta .
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 12:27, 6 Decembrie 2010
NU exista dispozitie in vigoare care sa oblige la angajare de avocat in vederea depunerii/sustinerii actiunilor formulate de asociatiei impotriva restantierilor
Accesati sectiunea "Documente utile " unde exista model actiune recuperare restante
Se poate face fara avocat dar cineva trebuie oricum sa va redacteze actiunea si trebuie urmarit de altfel si cursul procesului. E posibil ca restantierii sa-si angajeze avocat si foarte posibil sa pierdeti.
Aveti insa posibilitatea sa va recuperati onorariul avocatului de la restantieri. E drept ca numai ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti dar... nu prea aveti ce face!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
Presedintele, utilizator
Daca sumele de recuperat nu sunt mari (pana in 5000 lei, de exemplu) puteti sa incercati o actiune in instanta pe baza O.G. 5/2001. Averti un model (caz concret) in prima pagina a forumului "Asocitii de proprietari/locatari".
Faceti o cerere de chemare in judecata pentru emiterea unei ordonante care sa contina SOMATIA DE PLATA conform Ordonantei Guvernului nr.5 din 2001.
O gasiti aici
www.avocatnet.ro/content/con...

Restantierul poate sa nu se prezinte in instanta si asociatia castiga.
Restantierul se poate prezenta si recunoaste datoria luandu-si angajamentul ca plateste sau va incerca o esalonare a platii, fiind iar un castig ala asociatiei.
Restantierul poate sa conteste debitele, cu sau fara avocat, si insanta sa respinga actiunea dv si deabia atunci initiati un proces civil cu sau fara avocat.

La debite mai mari este bine sa mergeti pe actiune civila si sa aveti avocat de la inceput.
nu credeti ca si restantierii au ceva drepturi/? lg 230 zice-n art 28 ceva de retinut . asa ca dupa umila mea parere nu administratia trebuie sa actioneze in judecata restantierul .

dar romanul fiind prost tace si plateste.
Art. 28 din legea 230/2007 se refera la serviciile intermediate de asociatie atunci cand contractul cu furnizorul este semnat direct cu proprietarul. In acest caz este normal ca pentru restante proprietarul va fi actionat in instanta de catre furnizor. Asociatia presteaza aici un serviciu pe baza de conventie intre ea si proprietar. Exemplu: un detinator de CT face o conventie cu asociatia sa-i primeasca factura personala de la furnizorul de gaze, sa i-o puna pe liste, s-o incaseze si sa-i achite la furnizor aceasta factura, separata de aceea care vine pentru asociatie. Daca omul nu achita la intretinere cota, deci nici factura lui de gaze, asociatia nu are nicio responsabilitate si atunci intra in functiune contractul personal semnat de el (proprietar) cu distribuitorul de gaze.

In cazul in care contractul de furnizare a utilitatilor este semnat intre furnizor si asociatie, proprietarul este doar utilizatorul serviciului, fara raspundere fata de furnizor. Raspunderea sa este fata de asociatie care primeste factura si o imparte conform legii la toti proprietarii. Acestia sunt obligati prin lege sa isi aduca aportul la strangerea banilor - prin plata intretinerii - si achitarea facturii de catre asociatie furnizorului.

Alte discuții în legătură

Cum recupereaza furnizorii de utilitati datoriile de la asociatia de proprietari? merepere merepere pe scurt: am patit-o cu administratora. asociatia are datorii mari la RADET. am facut esalonari insa nu toti proprietarii platesc pe motiv ca vor gasi metode ... (vezi toată discuția)
Oprirea apei la asociatia de proprietari lenny lenny Buna, In blocul in care stam sunt foarte multi restantieri si am primit deja a doua notificare ca se va taia apa la tot blocul daca nu se recupereaza ... (vezi toată discuția)
Datorii intretinere grigorevasile grigorevasile Poate furnizorul de energie termica sa ia masuri impotriva datornicilor la intretinere,nevand incheiat un contract individual? (vezi toată discuția)