avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum recupereaza furnizorii de utilitati datoriile de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum recupereaza furnizorii de utilitati datoriile de la asociatia de proprietari?

pe scurt: am patit-o cu administratora. asociatia are datorii mari la RADET. am facut esalonari insa nu toti proprietarii platesc pe motiv ca vor gasi metode alternative de incalzire .
in conditiile in care asociatia de proprietari nu-si mai onoreaza ealonarile, RADET opreste furnizarea de agent termic si actioneaza in instanta asociatia.
intrebarea este: cum recupereaza datoriile de la asociatia de proprietari? care e procedura?
cei care nu platesc cred ca odata cu debransarea sunt scutiti la plata datoriilor
Cel mai recent răspuns: merepere , utilizator 13:25, 2 Aprilie 2013
Pai nu prea sunt scutiti, adica nu sunt scutiti deloc, ca RADET nu le va da aprobare de deconectare, iar asociatia nici atat... sau asa ar trebui sa fie.

Nu stiu cum isi va recupera RADET restantele de la asociatie, dar stiu ca nu va va mai furniza utilitatile si e posibil sa ceara asociatiilor lista restantierilor, ca apoi sa-i actioneze in judecata individual.
Debransarea nu conduce la nerespectarea obligatiei de achitare lunara a cotelor individuale la cheltuielile de intretinere ale asociatiei de proprietari
Cei care inteleg sa isi asume responsabilitatea sa nu achite cotele lunare de intretinere in termenul stabilit,risca sa acumuleze sume cu titlu de restante ,care sunt nascatoare de penalitati
Furnizorul va recupera banii de la asociatie legal, prin actionarea in judecata si executarea silita a asociatiei.
Tocmai se discuta pe forum despre o asociatie careia i s-a pus poprire pe contul bancar si orice suma intra in acest cont se vireaza de catre banca spre furnizor.
Buna ziua! Dupa o absenta destul de indelungata de pe forum, gasesc azi un subiect pe placul si interesul meu.Va rog deci, sa incercam sa-l dezvoltam fiindca ne priveste pe toti proprietarii de buna credinta.Spun asta pentru ca suntem mai multi cei care ne achitam obligatiile de cat restantierii si cu toate astea tot noi suferim .Parerea mea, ca sa deschid discutia, este ca tot noi santem de vina. 1)NU respectam legea in litera si spiritul ei. Avem art. 28/lg.230/2007, care ne spune ca "furnizorul va actiona inpotriva proprietarilor restantieri" .
2)Aceasta ar fi valabila (e vorba de restantierii de drept) numai daca se respecta art. mentionat, si daca nu cumva in contractele de utilitati nu este mentionat si alt ceva prin abuz. 3)Cred ca se poate rezolva, invocand art.84 din codul consumatorului si renegociind contractele in favoarea consumatorului de drept, pentru ca nu este normal sa sufere o comunitate pentru unul din clientii furnizorului.4)Si-asa asociatia isi asuma obligatii fata de furnizor distribuindu-i vanzarile,incasandu-i si livrandu-i banii fara a avea nici un beneficiu. 5) Veti spune probabil ca nu-i vina furnizorului ca au fost construite asa la comun distribuirea. Da dar nici a noastra,iar in timp ce ei incaseaza prin noi costurile "marfii" pe care o vinde tot noi suferim Platim si pentru restantieri ori riscam sa ramanem fara utilitati.6)Deci ca o concluzie,sa respectam intai noi legea as. de proprietari dar sa cerem la modul imperativ si colaboratorilor sa o respecte.

Art. 28. - (1) Asociaţia de proprietari poate intermedia
servicii între furnizori şi proprietarii consumatori, în special cu
privire la serviciile publice de utilităţi, pe baza unor contracte de
prestări de servicii sau de furnizare cu caracter individual. Pentru
contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile şi
obligaţiile cu privire la serviciul furnizat aparţin, pe de o parte,
furnizorului şi de cealaltă parte, proprietarului.
(2) Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile
publice de utilităţi, furnizorul serviciului va acţiona împotriva
proprietarilor restanţieri.
(3) Serviciul de intermediere din partea asociaţiei de
proprietari constă în: repartizarea facturilor către proprietari prin
lista de plată lunară, încasarea şi plata sumelor reprezentând
contravaloarea consumului facturat, înştiinţarea furnizorului cu
privire la debitori.


Lg.296/2004 art.84. Dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrans de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti, in cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept.Drepturile partilor la ojusta despagubire nu vor fi afectate in cazul denuntarii unilaterale.
Articolul 28din Legea 230/2007 nu se refera la contractele cu furnizorii de utilitati unde asociatia are contracte in numele asociatiei.
Daca observati, scrie in textul articolului:
......pe baza unor contracte de
prestări de servicii sau de furnizare cu caracter individual.


Acest articol se refera la contracte ale unor proprietari (nu toti) cu anumiti prestatori, contracte individuale, si ale caror facturi, din motive personale ale proprietarilor, nu le pot achita ei insisi. Atunci fac apel la asociatia de proprietari sa faca acest serviciu pentru ei si in numele lor, instiintand furnizorul de servicii sa trimita factura la adresa de contact a asociatiei.
Daca exista o asemenea conventie intre proprietarul respectiv si asociatie, factura aceasta individuala ii va fi pusa pe lista, va fi cuprinsa in calculul cotei personale, iar la plata cotei, proprietarul va achita si acea factura, asociatia facand plata la furnizor in locul proprietarului, deci intermediaza plata facturii intre furnizor si proprietarul in cauza.

Mai pot fi si situatii ca in factura venita la asociatie, furnizorul sa aiba, prin contract suplimentar, o suma pe care o cere numai anumitor proprietari. Asociatia va repartiza acele sume suplimentare in cota acelor cativa proprietari si plata o va face pentru acestia in masura in care ei achita sau nu serviciul suplimentar. De exemplu, putem vorbi despre factura la interfon. Ca service general privind usa de la intrare, toti proprietarii vor achita o plata, dar unii dintre ei au optat si pentru un service suplimentar asupra instalatiei din apartament.
Pe factura va veni specificat separat de suma generala, o suma care reprezinta acest service suplimentar.
Daca proprietarul isi achita cota intreaga, asociatia ii va plati lui si suplimentul de service la furnizor. Daca locatarul nu-si achita cota si pentru acest service suplimentar, asociatia nu i-l va achita la furnizor, astfel incat, daca aceasta situatie se prelungeste cu restante la cote si i se strica aparatul in apartament, furnizorul nu-i va executa service-ul.



Alte discuții în legătură

Actionarea in instanta a restantierilor, fara avocat? roskky roskky Buna ziua, In asociatia noastra avem mai multi restantieri la plata intretinerii,deci nu avem bani pentru a angaja un avocat.As vrea sa stiu care sunt pasi ... (vezi toată discuția)
Contracte individuale. restante catre cet. cezar_p cezar_p 1. Sunt presedinte al unei Asociatii de Proprietari, cu 140 de membri, din Iasi. Cum poate Asociatia sa determine CET-ul Centrala de Energie Termica) sa ... (vezi toată discuția)
Fond radet prin care asociatia obliga locatarii sa plateasca in avans sergiu_paul88 sergiu_paul88 Buna ziua, Blocul in care locuiesc are multi restantieri cu sume mari si iarna trecuta ne-a fost oprita apa calda. Au strans bani de la toate apartamentele ... (vezi toată discuția)