avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum recupereaza furnizorii de utilitati datoriile de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum recupereaza furnizorii de utilitati datoriile de la asociatia de proprietari?

pe scurt: am patit-o cu administratora. asociatia are datorii mari la RADET. am facut esalonari insa nu toti proprietarii platesc pe motiv ca vor gasi metode alternative de incalzire .
in conditiile in care asociatia de proprietari nu-si mai onoreaza ealonarile, RADET opreste furnizarea de agent termic si actioneaza in instanta asociatia.
intrebarea este: cum recupereaza datoriile de la asociatia de proprietari? care e procedura?
cei care nu platesc cred ca odata cu debransarea sunt scutiti la plata datoriilor
Cel mai recent răspuns: merepere , utilizator 13:25, 2 Aprilie 2013
Am toata stima dna. elga50.Nu tin neaparat sa va contrazic
, dar daca ar fi asa cum spuneti dumneavoastra nu inteleg de ce la aliniatul 1 se mai face referire la contractele cu daracter individual.Nu era necesara o mentiune expresa,decat daca articolul se refera la toate contractele de utilitati'.In rest aveti dreptate, se poate intelege ca asociatia poate intermedia si contractele individuale ale proprietarilor. Totusi al.3 reglementeaza expres serviciul de intermediere spunand: 'Serviciul de intermediere din partea asociaţiei de proprietari constă în: repartizarea facturilor către proprietari prin
lista de plată lunară, încasarea şi plata sumelor reprezentând contravaloarea consumului facturat, înştiinţarea furnizorului cu privire la debitori.' In acest context consider ca singura problema care ne incurca este enuntul contractului de utilitati. Daca in el se mentioneaza ca asociatia se obliga cu sau fara beneficii sa incaseze sumele de plata atunci avem o problema. Daca nu obligatia de recuperare FORTATA revine inplicit furnizorului. Marfa este a lui, mie asociatie revenindu-mi doar sarcina de al instiinta cine nu a platit. Eu nu cunosc cum sant facute aceste contracte,dar banuiesc ca sunt masluite in asa fel incat sa induca teama si sa creieze obligatii pentru asociatii si ei bine mersi sa profite. Nu-si bate capul cu fiecare in parte si mai si beneficiaza de servicii gratuite pe care nu le platesc. Altfel spus noi platitorii santem la mana lor. Oare de ce?
Contractul se face indeobste intre doua persoane, in cazul nostru furnizorul si asociatia.
Furnizorul factureaza pe baza contorului de bransament.
Dincolo de acest contor nu-l intereseaza si nici nu si-a luat obligatii fata de beneficiar sa-i administreze impartirea facturii, colectarea banilor, impartirea intr-un fel sau altul a diferentelor intre consumul facturat si cel declarat de proprietari.
Neavand contract direct cu proprietarii nu are de ce sa-l intereseze pe furnizor ce se intampla dincolo de bransament. Toate aceste aspecte, tinand de administrare in condominiu , apartin in exclusivitate asociatiei.
Furnizorul nu beneficiaza de servicii gratuite, ci aplica contractul, iar daca doriti sa stiti despre ce e vorba, cititi un asemenea contract si spuneti-ne si noua unde sunt serviciile gratuite de care beneficiaza furnizorul, pe spinarea asociatiilor, raportandu-ne la contract, evident.

Contractul este facut pe baze legale, iar daca pornim de la ideea ca are la baza intentia de "masluire", atunci ne putem muta in Patagonia.

Ma tem insa ca nu inteleg exact ce doriti sa demonstrati. Poate un text mai scurt si mai concis asupra problemei pe care o aveti cu contractele si facturile ar fi benefic lamuririi problemei.
E dreptul Asociatiei sa dea in judecata restantierii, inainte de a se ajunge la debransare.
Daca cei din conducerea Asociatiei nu isi fac datoria legea 230/2007 va permite sa ii trageti la raspundere pentru pagube si, mai ales, sa ii schimbati.
Ceeace vreti dumneavoastra este sa va rezolve altii problemele.

Asa cum v-a explicat doamna Elga50 furnizorul nu incheie contracte cu propietarii ci cu asociatiile.
Se incheie contracte cu propietari numai daca furnizorul contorizeaza individual, ca la curentul electric, de pilda.

Dumneavoastra vorbiti de contracte masluite.
Ce te faci daca Asociatia, asa cum e cazul meu te fura pe fata: vine furnizorul si te obliga sa platesti?
Vi se pare corect sa nu poti contesta sumele cerute?
Ori, furnizorul nu are datele de calcul are doar pretentiile asociatiei, presupuse a fi corecte.
Va dati seama ce poarta pentru hotie vreti sa deschideti?
De aceea legea a prevazut dreptul asociatiei de a actiona in judecata pe rai platnici.
Pentru a continua discutia, la Iasi, CET-ul nostru a "intrat la apa", exact pe tema aceasta, bine pe langa altele muuuult mai grave, insa in urma cu vreo doi ani s-a inceput o mincampanie de recuperare a debitelor de la proprietarii rau platnici astfel:
- se stie furnizorul nu poate chema in judecata un proprietar cu mari debite la asociatie pentru ca nu are contract de furnizare direct cu acesta; pentru aceasta, s-a luat legatura cu as. de prop. si s-au purtat discutii in felul urmator - as. prop. furnizeaza toate informatiile necesare intocmirii doasrului de chemare in judecata a prop. rauplatnic, nu se apeleaza la serviciile unui avocat ci dosarele sunt sustinute in instanta, desigur cu delegatie, de personalul juridic al furnizorului; in cazul castigarii procesului, asociatiile se obligau sa achite sume importante si furnizorului de energie termica;
- o a doua statagema a furnizorului, a fost sustinerea unei intense campanii de intocmire a unor conventii individuale intre proprietari si furnizor, ma rog, cu drepturi si obligatii ca la orice contract de de furnizare a energiei termice; astfel furnizorul avea in mana alte parghii, directe de aceasta data de a-si recupera debitele.
Desi campania de intocmire a conv. individuale a dat ceva roade, personal nu am auzit sa se fi recuperat sume importante de la prop. rauplatnici, deoarece in acest caz furnizorul trebuia sa achite taxa de timbru care se calcula ca procent din debit (nu stiu valoarea %) spre deosebire de as. prop. care este scutita de taxa de timbru, asa ca, cel putin la noi nu s-a facut nimic si practic acum CET-ul este in procedura de lichidare...
...............................
Deci Mircea, ideea cu ajutorul pe care juristii furnizorului l-ar putea acorda asociatiilor, ar fi de bun augur. Discutati serios pe tema aceasta cu dansii (conducerea furnizorului, nu cu juristii...). Faza este ca mai multe asociatii sa procedeze la fel si s-ar putea sa aveti ceva sanse de castig. Este greu inceputul, apoi s-ar putea sa nu mai fie nevoie de mers in instanta.
problema in cazul asociatiei noastre nu este legata de facturile curente , ci de acordurile de esalonare incheiate pt gaura facuta de fosta administratora.
pe mine ma interesa ce se intampla DUPA debransare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actionarea in instanta a restantierilor, fara avocat? roskky roskky Buna ziua, In asociatia noastra avem mai multi restantieri la plata intretinerii,deci nu avem bani pentru a angaja un avocat.As vrea sa stiu care sunt pasi ... (vezi toată discuția)
Contracte individuale. restante catre cet. cezar_p cezar_p 1. Sunt presedinte al unei Asociatii de Proprietari, cu 140 de membri, din Iasi. Cum poate Asociatia sa determine CET-ul Centrala de Energie Termica) sa ... (vezi toată discuția)
Fond radet prin care asociatia obliga locatarii sa plateasca in avans sergiu_paul88 sergiu_paul88 Buna ziua, Blocul in care locuiesc are multi restantieri cu sume mari si iarna trecuta ne-a fost oprita apa calda. Au strans bani de la toate apartamentele ... (vezi toată discuția)