Buna ziua!
E posibil ca, daca o persoana are cu 10 mp pe teren mai mult decat in acte (2000 mp), constatata prin expertiza, acea diferenta de 10 m sa nu fie usor de precizat, avand in vedere forma relativ neregulata a terenului? Sau sa se considere incadrata intr-o marja de eroare a aparatelor? Conform carei legi?
De asemenea, daca vecinului ii lipsesc in fapt 70 mp din suprafata din acte , iar eu am cu 10 mp in plus, e obligatoriu ca cei 10 mp sa se considere ca i-am luat de la el? In orice caz, restul de 60 mp unde i-au disparut? Se poate considera ce cel caruia ii lipsesc 70 mp a avut o problema de la inceput, cu neconcordanta din acte? Nu cred ca e normal ca, daca el are probleme in acte, sa-i dau eu de la mine.
Daca expertul a considerat ca cei 10 mp ai mei nu se pot localiza, e posibil ca partea adversa sa ceara o contraexpertiza? In ce temei? Logic nu mi se pare sa faca asta, dar ma intereseaza si parerea unor experti. Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
e vorba de o expertiza judiciara? intr-un proces...granituire, etc...?
pentru masuratorile cadastrale in vederea intabularii sunt norme stabilite de ANCPI cu un procent de 2% in care se inscrie in CF suprafata din masuratori.
pentru expertii judiciari ca sa identifice o suprafata de 10mp de exemplu sau de 70mp ( daca sunt in Transilvania, sau intr-o zona cu harti CF ) se pot "lega" doar de precizia hartii sau de elementele naturale, rau, drum, etc si de distantele de la acestea la limite - asta pentru a determina daca cei 10mp sunt "luati" de la vecinu' din N sau E sau V sau S....
...ca exemplu: la scara hartii de 1:2000 (harta cadastrala) grosimea unei linii 1mm = in teren 2m, pe o limita de 10m lungime inseamna 20mp eroare!!!
Va multumesc pentru raspuns! Da, e o expertiza judiciara intr-un proces de revendicare imobiliara. Care e legea in care trebuie sa caut cum e cu toleranta aceea? Terenul e la campie, dar nu are o suprafata de genul dreptunghi perfect. E vorba, insa, de numai 10 mp din 2000, pe cand partii celeilalte ii lipsesc vreo 60-70 de metri patrati oricum, deci e clar ca e ceva in neregula cu actele lor, nu cu alte noastre, nu? Astept cu interes raspunsurile tuturor!
Regulament din 13/10/2006 privind conţinutul şi modul de întocmire a documentaţiilor cadastrale în vederea înscrierii în cartea funciară Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1048 din 29/12/2006 Art: 7 :
"(2) Erorile admise sunt:
Eroarea de identificare a punctului de contur:
- în cazul imobilelor împrejmuite ± 10 cm
- în cazul imobilelor neîmprejmuite ± 30 cm.
Eroarea poziţiei reciproce a punctelor de contur ale imobilelor ± 10 cm.
(3) Eroarea de poziţie absolută a punctelor, incluzând erorile menţionate la aliniatul (2) şi erorile punctelor
reţelei geodezice de sprijin, nu va depăşi:
- în cazul imobilelor împrejmuite ± 20 cm
- în cazul imobilelor neîmprejmuite ± 40 cm.
(4) În cazul realizării măsurătorilor într-un sistem local de coordonate, cu integrarea în sistemul naţional de
proiecţie Stereografic 1970 cu ajutorul unor puncte determinate grafic, conform articolului 23 aliniatul (2),
eroarea de poziţie absolută a punctelor nu va depăşi ± 1,50 m."
In lipsa altor norme privind masuratorile "cadastrale", astea sunt "teoretic" valabile - din pv meu de vedere , care n-are legatura cu "justitia" io fiind inginer ;)
Teren fara proprietar
Tascmob
Am urmatoarea speta: exista o serie de case insiruite cu gradina. In spatele acestor gradini este o fasie de teren cu o lungime de vreo 200 m si latime de vreo ... (vezi toată discuția)