avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contraexpertiza topo
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contraexpertiza topo

Buna ziua!
E posibil ca, daca o persoana are cu 10 mp pe teren mai mult decat in acte (2000 mp), constatata prin expertiza, acea diferenta de 10 m sa nu fie usor de precizat, avand in vedere forma relativ neregulata a terenului? Sau sa se considere incadrata intr-o marja de eroare a aparatelor? Conform carei legi?
De asemenea, daca vecinului ii lipsesc in fapt 70 mp din suprafata din acte , iar eu am cu 10 mp in plus, e obligatoriu ca cei 10 mp sa se considere ca i-am luat de la el? In orice caz, restul de 60 mp unde i-au disparut? Se poate considera ce cel caruia ii lipsesc 70 mp a avut o problema de la inceput, cu neconcordanta din acte? Nu cred ca e normal ca, daca el are probleme in acte, sa-i dau eu de la mine.
Daca expertul a considerat ca cei 10 mp ai mei nu se pot localiza, e posibil ca partea adversa sa ceara o contraexpertiza? In ce temei? Logic nu mi se pare sa faca asta, dar ma intereseaza si parerea unor experti. Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 16:48, 11 Martie 2010
dupa stiinta mea eroarea permisa de lege e de 2%.
e vorba de o expertiza judiciara? intr-un proces...granituire, etc...?
pentru masuratorile cadastrale in vederea intabularii sunt norme stabilite de ANCPI cu un procent de 2% in care se inscrie in CF suprafata din masuratori.
pentru expertii judiciari ca sa identifice o suprafata de 10mp de exemplu sau de 70mp ( daca sunt in Transilvania, sau intr-o zona cu harti CF ) se pot "lega" doar de precizia hartii sau de elementele naturale, rau, drum, etc si de distantele de la acestea la limite - asta pentru a determina daca cei 10mp sunt "luati" de la vecinu' din N sau E sau V sau S....
...ca exemplu: la scara hartii de 1:2000 (harta cadastrala) grosimea unei linii 1mm = in teren 2m, pe o limita de 10m lungime inseamna 20mp eroare!!!
Va multumesc pentru raspuns! Da, e o expertiza judiciara intr-un proces de revendicare imobiliara. Care e legea in care trebuie sa caut cum e cu toleranta aceea? Terenul e la campie, dar nu are o suprafata de genul dreptunghi perfect. E vorba, insa, de numai 10 mp din 2000, pe cand partii celeilalte ii lipsesc vreo 60-70 de metri patrati oricum, deci e clar ca e ceva in neregula cu actele lor, nu cu alte noastre, nu? Astept cu interes raspunsurile tuturor!
Regulament din 13/10/2006 privind conţinutul şi modul de întocmire a documentaţiilor cadastrale în vederea înscrierii în cartea funciară Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1048 din 29/12/2006 Art: 7 :
"(2) Erorile admise sunt:
Eroarea de identificare a punctului de contur:
- în cazul imobilelor împrejmuite ± 10 cm
- în cazul imobilelor neîmprejmuite ± 30 cm.
Eroarea poziţiei reciproce a punctelor de contur ale imobilelor ± 10 cm.
(3) Eroarea de poziţie absolută a punctelor, incluzând erorile menţionate la aliniatul (2) şi erorile punctelor
reţelei geodezice de sprijin, nu va depăşi:
- în cazul imobilelor împrejmuite ± 20 cm
- în cazul imobilelor neîmprejmuite ± 40 cm.
(4) În cazul realizării măsurătorilor într-un sistem local de coordonate, cu integrarea în sistemul naţional de
proiecţie Stereografic 1970 cu ajutorul unor puncte determinate grafic, conform articolului 23 aliniatul (2),
eroarea de poziţie absolută a punctelor nu va depăşi ± 1,50 m."

In lipsa altor norme privind masuratorile "cadastrale", astea sunt "teoretic" valabile - din pv meu de vedere , care n-are legatura cu "justitia" io fiind inginer ;)
oops, am uitat calculele:
imobile imprejmuite : latura exemplu =10 m
10m x 0.1m = +/- 1 mp eroare

imobile neimprejmuite : latura exemplu =10 m
10m x 0.3 m = +/- 3 mp eroare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren fara proprietar Tascmob Tascmob Am urmatoarea speta: exista o serie de case insiruite cu gradina. In spatele acestor gradini este o fasie de teren cu o lungime de vreo 200 m si latime de vreo ... (vezi toată discuția)
Teren in plus la masuratori mih4y mih4y buna ziua ce se poate intampla daca in urma masuratorilor topografice iese teren in plus ? mentionez ca pe actul de proprietate este trecuta o suprafata de ... (vezi toată discuția)
Rectificare puncte cadastrale Mia3 Mia3 Va rog sa ma ajutati cu un sfat! Detin un teren atribuit prin Ordinul Prefectului de 190 mp, casa fiind cumparata pe legea 112, iar la data atribuirii eram in ... (vezi toată discuția)