avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calculul facturii de caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calculul facturii de caldura

In cazul in care pe scara sint apartamente cu si fara centrala termica de apartament si neexistind repartitoare de caldura la cei nedebransati de la sistemul centralizat de termoficare, cine plateste si cine nu caldura pe spatiile comune pentu ca domnul administrator zice ca nu are cum sa calculeze si nici nu poate sa bage la plata pe cei cu centrala proprie pentru ca nu are baza legala si pentru ca nu exista repartitoare de caldura la cei nedebransati.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:43, 25 Februarie 2010
Dom' Mihalache, sigur nu ati mai lecturat raspunsuri pe aceasta tema, aici pe forum? De ce nu folositi opiunea de cautare oferita pe forum? Haideti, incercati ca nu musca!
Pe administrator trebuie sa-l inlocuiti. Daca nu stie, nu stie ce sa-i faci, daca are si o varsta, cum sa-l trimiti acum la scoala? Basca sa-l pui sa mai citeasca si legislatia... Dar presedinte, com. executiv - nu aveti acolo?
In primul topic din aceasta sectiune Documentatie specifica asociatiilor de proprietari, aveti, printre altele, si Metodologia ANRSC cu privire la repartizarea cheltuielilor pentru caldura. Ctititi-o si informati-va si administratorul despre aceasta prevedere legala. Nu stie, nu stie, dar poate o sa stie si....o sa si aplice.
In esenta:
- se extrage din factura de caldura 25% (10% pentru spatii comune, 15% pentru tevile verticale din apartamente). Acest procent, exprimat in valoare, se imparte in functie de cota-parte indiviza tuturor proprietarilor, debransati, nedebransati, detinatori sau nu de CT.
- restul de 75% se imparte celor care sunt bransati la sistemul centralizat in functie de consum (repartitoare) sau in functie de cota-parte indiviza (suprafata) daca nu sunt contorizati la nivel de apartament.

Daca nu aveti spatii comune incalzite (calorifere pe holuri, uscatorii) se ia in calcul numai 15%
Detinatorii de CT erau scutiti de plata celor 15% aferenta tevilor verticale din apartament daca aveau izolate aceste tevi si in anumite conditii. Mai nou, prin Ordinul 255/2006 al ANRSC s-a abrogat aceasta prevedere, astfel incat, indiferent daca tevile sunt izolate sau nu, cei debransati platesc laolalta cu ceilalti cota lor parte din acest procent.
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caldura la comun pentru apartamentele cu ct cretu ramona cretu ramona la noi in bloc exista locatari care au termoteci. precizez ca si administratorul este in aceeasi situatie si de 6 ani de zile refuza sa platesca un procent la ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 as dori sa stiu daca legea in care si locatarii cu centrale termice de apartament mai platesc o cota parte la sistemul centralizat mai e valabila.am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale... Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza Am inteles ca in conformitate cu Ordinlu 343/2010, apartamentele cu centrala vor plati 30% cu derograe sau 50% din factura de energie termica. Exista vreo ... (vezi toată discuția)