avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile CFS
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile CFS

Buna ziua,
Patronul societatii ne-a obligat sa facem cerere cfs.
Ne-a spus ca pentru a nu ni se suspenda de ITM contractul de munca trebuie sa ne bage maxim.19 zile pe luna in concediu, timp de 4 luni.
De ex. eu am avut in decembrie 10 zile CFS, in ianuarie 15 zile. Poate patronul sa ma concedieze avand in vedere ca eu am solicitat aceste zile de cfs?(la obligatia patronului) Conform legii, in ce conditii mi se poate suspenda contractul de munca?
Ma refer la nr. de zile cfs.
Astept raspunsul dvs.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elyababau , utilizator 09:32, 25 Februarie 2010
Nu poate fi vorba de concediere pentru CFS asa cum nu poate fi vorba ca ati fost obligati sa solicitati CFS, deoarece CFS se acorda numai la solicitarea salariatului.
Este vorba de suspendarea contractului de munca pe perioada CFS:
Art. 54. - Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
ContSters42179, utilizator
Suspendarea contractului individual de munca
ART. 49
(1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.(2)
Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau regulamente interne nu se prevede altfel.
(4) In cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de nici un drept care rezulta din calitatea sa de salariat.
ART. 50
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
c) carantina;
d) efectuarea serviciului militar obligatoriu;
e) exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului;
f) indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
g) forta majora;
h) in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala;
i) in alte cazuri expres prevazute de lege.
[u]Nu este cazul in situatia d-voastra.
ART. 51
Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesionala;
e) exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
f) participarea la greva;
g) absente nemotivate.
NICI NU SE DISCUTA CACI VRETI SA MUNCITI
ART. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
b) ca sanctiune disciplinara;
c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare; ( daca asta e cauza intrati in somaj tehnic0
e) pe durata detasarii.
(2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. c), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea avuta anterior si i se va plati o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
ART. 53
(1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
ART. 54
Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.


Angajatorul vrea sa va manipuleze.
Cfp se solicita de angajat pt. rezolvarea unor probleme personale.
Angajatii ITM- nu fac nimic de capul lor, ci in baza actelor emise de angajator ca atare nu va pot suspenda cim.; mai mult ei cer o justificare pt. zilele nelucrate iar patronul se justifica nu cererile d-voastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare cim elenaduma elenaduma care este durata maxima de suspendare cim cu acordul partilor conform codului muncii? (vezi toată discuția)
Contract de muncă suspendat Elena714 Elena714 Pe cat timp se poate suspenda contractul de munca. Și ce motive sunt pt a suspenda contractul? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Zile fara plata fortate kamiutz kamiutz Ne-a fost comunicat verbal de catre sefa noastra si in scris de catre team leaderii nostri ca atunci cand este putin de munca sau deloc suntem obligati sa ne ... (vezi toată discuția)