avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... formare profesionala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

formare profesionala?

Buna ziua,

se poate considera ca este formare profesionala si deci sa fie angajatul obligat sa semneze act cu clauza de a nu parasi firma pe o anumita perioada de timp, in cazul in care firma face training in interiorul ei o data la 3 luni si de fiecare act de formare apare?

In Codul Muncii scrie ca:
Art. 189. - Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme:
a) participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara sau din strainatate;
b) stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
c) stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;

si angajatorul in baza acestui articol face actele de formare, dar eu stiam ca doar in baza uni certificat eliberat de un organism de formare profesionala autorizat potrivit legii ( gen atestat de calificare, specializare, perfectionare) se poate pune clauze de a ramane in firma....va rog corectati-ma daca gresesc si nu interpretez corect cele 3 litere ale art. 189.

In cazul in care pleaca angajatul inainte de termenul impus prin actul de formare, la ce cheltuieli trebuie sa se astepte ca i se vor imputa? dat fiind ca acest curs s-a tinut in cadrul firmei si s-a asigura masa?

Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 19:16, 25 Februarie 2010
din pacate nu exista (sau nu am gasit eu) o practica unitara in acest caz. Totusi, parerea mea ( am avut astfel de experiente) este ca nu se pot lua masuri. De ce? Pentru ca din ceea ce spuneti aceste cursuri nu au fost cuantificate in bani. deci firma nu inregistreaza un prejudiciu.
Deci, sa inteleg ca se califica ca fiind un curs de formare profesionala, orice training pentru care anagajtorul / angajatul platesc o suma de bani, in schimbul informatiilor?

Atunci orice training in cadrul firmei (de imbunatatire a cunostintelor pe produsele respective sau tehnnicid e vanzare, de ex) si care sunt "predate" de superior, nu constituie?

Va multumesc pentru interes si raspuns.
Chiar si trainingul in interiorul firmei poate sa reprezinte formare profesionala, daca vi se aduce la cunostinta inainte de participare perioada pentru care va obligati sa ramaneti in firma si compensatiile pe care le platiti in caz contrar. Iar dumneavoastra acceptati aceste conditii. daca nu - atunci nu.
Daca ati incheiat un act aditional la contractul de munca prin care v-ati obligat la ceva ... , trebuie sa-l respectati , altfel sociatatea va poate executa in functie de clauzele din actul aditional . Daca nu ati incheiat niciun act aditional , puteti sta linistit .
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreruperea contractului de munca- obligativitatea angajatului de a plati perioada de training? GabrielaMZ GabrielaMZ Buna ziua, Adresez o intrebare la o situatie care m-a pus pe ganduri. Zilele trecute am primit o oferta de munca din partea unei firme mici (nu ... (vezi toată discuția)
Contractul de adaptare profesionala shobo187 shobo187 Salut, Am si eu o problema in ceea ce priveste Contractul de adaptare profesionala. M-am angajat acum o luna la un call center si am semnat cu contract de ... (vezi toată discuția)
"prelungire" formare profesionala? biggie_mac biggie_mac M-am angajat acum 7 luni la o firma internationala, am fost trimis in strainatate pentru training. Am stat acolo 3 luni. Acolo intr-adevar am facut training in ... (vezi toată discuția)