avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... intrebare noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

intrebare noul cod penal

noul cod penal se aplica si pentru hotararile ramase definitive pana la data intrarii in vigoare?
ex: prin noul cod penal se constata ca la data la care hotararea a ramas definitiva si irevocabila fapta era prescrisa. se poate solicita anularea condamnarii intrucat la data emiterii hotararii fapta era prescrisa? se aplica regula legii cele mai favorabile?
Cel mai recent răspuns: ContSters119945 , utilizator 13:08, 25 Februarie 2010
Pentru a interveni principiul aplicarii legii penale mai favorabile trebuie sa se aiba in vedere ipoteza in care de la savarsirea infractiunii si pana la judecarea definitiva a cauzei intervin una sau mai multe legi penale succesive, caz in care se va alege dintre acestea, legea mai favorabila infractorului. In situatia de fata nu se poate pune problema aplicarii legii penale mai favorabile deoarece avem de-aface cu o hotarare definitiva. Totodata Noul Cod Penal nu a intrat in vigoare si nu se stie data la care va intra sau daca va intra deci nu s-ar putea aplica nici in cazul infractiunilor nedefinitiv judecate.

T.Claudiu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea penala favorabila petru condamnari definitive CristinaAndreea CristinaAndreea In cazul condamnarilor definitive se merge, s-a stabilit legea penala favorabila pe institutii autonome?sau se merge pe legea globala? Ma intereseaza pentru ... (vezi toată discuția)
Aplicarea noului cod si totodata aplicarea codului vechi (in febr 2014) oltul oltul cand intra in vigoare noul cod penal daca am un dosar pe rol pot sa cer sa se aplice noul cod si la un alt articol sa aplice vechiul cod? de ex.pt inselaciune ... (vezi toată discuția)
Aplicarea legii penale mai favorabile musatcristina musatcristina buna ziua ma poate ajuta cineva cu o explicatie privind aplicarea legii penale mai favorabile - noul cod penal - in cazul unei condamnari definitive de 4 ani? ... (vezi toată discuția)