avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reangajare dupa concediul de crestere copil de 2 ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reangajare dupa concediul de crestere copil de 2 ani

Problema mea este urmatoarea: Am nascut pe 5 dec 2007. Pana pe 25 febr 2008 (incepand cu 17 oct 2007-aprox), am avut concediu medical pre-post natal. Pe aceeasi data 25 febr. 2008 s-a operat si in cartea de munca "suspendare conf art 51 litera a). Decizia de aprobare a indemnizatiei de crestere, de la Min. Muncii specifica faptul ca in perioada 25 febr. 2008-26 febr. 2010 mi se aproba indemnizatia de crestere copil.
Acum, la firma la care lucrez, mi se spune ca trebuia sa-mi deschida cartea de munca incepand cu 6 dec 2009 si nu cu 26 febr. 2010. Care este legislatia care prevede exact acest lucru?
Sunt 2 ani de la nasterea copilului (chiar daca am mai avut ulterior concediu medical pana la 126 zile), sau din momentul trecut pe Decizia de la Ministerul Muncii?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:20, 27 Februarie 2010
Pai de la data la care v-ati intors la munca.
Eu doresc sa ma intorc de pe 26 febr.2010, adica maine, dar am fost informata astazi, ca voi avea un gol de 2 luni (din 6 dec 2009 pana in 25 febr), in Cartea de munca si asta nu inteleg, cu toate ca initial asta era data la care trebuia sa ma prezint (asa ma informase firma).
Dumneavoastra aveti raspunsul. Mai exact aveti decizia de suspendare a cim . Ce scrie acolo?
Concediul pt cresterea copilului pana la 2 ani presupune suspendarea contractului de munca cf art. 51 "a" Codul Muncii, pana la data la care copilul implineste 2 ani. Practic, nu sunt 2 ani, pt ca dvs. ati nascut pe 5 dec 2007, ati mai stat probabil minim 42 zile in concediul postnatal, si abia apoi vi s-a suspendat CIM cf art. 51 "a". Din pacate, decizia pe care ati primit-o de la Min.Muncii este gresita, trebuia sa fie doar pana la data de 6 dec 2009 si la acea data trebuia sa va intoarceti la serviciu. In prima faza ar trebui contestata decizia Min.Muncii, pentru a putea fi corectata si inscrierea in carnetul de munca. Asta presupune ca vi se va cere inapoi si indemnizatia pe perioada pe care nu trebuia sa o incasati (6 dec 2009-25 feb 2010). De asemenea, va fi o neconcordanta intre statele de plata ale firmei pe aceasta perioada si carnetul dvs de munca, chiar si corectat. Min.Muncii a gresit, dar si cei de la firma au perseverat in greseala..
Reintoarcerea din CIC se face la data implinirii varstei de 2 ani a copilului. In speta, este vorba despre data de 6 dec.2009.... prin urmare, perioada 6 dec.2009 - 25.02.2010 este o perioada fara activitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indicii de ierarhizare niculinapopa niculinapopa Am lucrat ca subinginer 25 ani ,acum sunt somera si nu am beneficiat de indicii de ierarhizare cf HG1051, la salariul minim pe economie s-a adaugat doar ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj? Nemitanu Nemitanu Buna seara, Am lucrat 7 ani intr-o societate; am facut o pauza de 2 saptamani apoi m-am angajat la o alta societate, unde am lucrat sin 26 febr. 2007 pana ... (vezi toată discuția)
Perioda concediu medical- suspendare care se inscrie in cm? In ce situatie, concediul medical - perioada de suspendare a CIM- se inscrie in Carnetul de munca? Multumesc! (vezi toată discuția)