Lucrez la o firma din Romania, si am angajat cu contract individual de munca, inregistrat la ITM, un cetatean ungur, nerezident in Romania, sa desfasoarea activitate salariala in Ungaria.
Precizez ca nu i se poate elibera CNP-provizoriu de catre Biroul de imigrari si nici NIF- de catre Ad. Fin., deoarece nu are rezidenta in Romania.
Nu s-a solicitat formular E-101 ptr ca nu este nici "detasat", nici "lucrator migrator"
Conform Conventiei incheiate de Romania cu Ungaria privind evitarea dublei impunerii, consider ca impozitarea drepturilor salariale se face in Ungaria, tara unde are domiciliul si unde isi desfasoara activitatea permanenta.
Intrebarea mea este: unde platesc contributiile sociale, respectiv: CAS-ul, santatea si somajul, avand in vedere ca beneficiaza de toate drepturile unui angajat roman.
Precizez ca am incercat sa-l declaram la institutiile abilitate si nu am reusit sa-l inregistram fara CNP-provizoriu sau NIF si nimeni nu ne-a oferit vreo informatie concludenta, deoarece, chiar daca ii facem rezidenta in mod formal, nu ne intereseaza sa beneficieze in Romania de aceste drepturi, ci in Ungaria, unde locuieste.
Va multumesc anticipat pentru orice ajutor.
a-ti inregistrat CIM la ITM , in Romania, asadar, aici apare cu venituri, deci, cumva aici va plati contributiile. Nu inteleg de ce, cei de la Biroul Straini nu i-au eliberat CNP:(eu tocmai am avut un caz similar, cetatean ungur , angajat in Romania si i s-a facut in 24 ore CNP-ul). Sunt si ei membri UE, deci...totul ar trebui sa mearga foarte repede.
In mod normal dumneavoastra trebuia sa deschideti un punct de lucru in Ungaria. Daca il aveti atunci se plateste acolo.Daca nu l-ati facut aveti o problema la care nu cunosc personal o rezolvare.
Contractul este inregistrat al ITM in Romania, insa, salariul se vireaza in Ungaria. Impozitul pentru veniturile salariale se achita in Ungaria, conform Legii nr. 91/26.10.1994 de ratificare a Conventiei dintre Romania si Ungaria ...
CNP-UL provizoriu se acorda numai pesoanelor care au rezidenta in Romania, adica, care stau macar ocazional in Romania.
Angajatul nostru nu vine niciodata in Romania, comunicam prin telefon sau e-mail, etc.
Este necesara deschidera unui punct de lucru, desi, acest angajat nu face altceva decat sa gaseasca clientii, respectiv sa stranga comenzii pentru societatea noastra?
Stiu ca era mult mai simplu incheierea unei conventii civile, insa, s-a dorit in mod expres contract individual de munca.