avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce e de facut pentru a finaliza o actiune de mostenire ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce e de facut pentru a finaliza o actiune de mostenire in cazul in care una dintre parti refuza sa se prezinte, refuza partaj?

Am nevoie de ajutor si de parerile voastre intr-o situatie de mostenire.

In acest caz de mostenire sunt implicati copilul decedatului (25 ani) si a doua sotie a acestuia. ( In urma cu 7 ani a decedat unul din soti , iar cel ramas in viata s-a recasatorit in septembrie 2009. In ianuarie 2010 a decedat si acesta.)
La momentul de fata s-a facut la notar succesiunea si din cate stiu s-a eliberat certificatul de mostenitor cu drept de 1/4 doamnei si 3/4 baiatului. La notar insa s-a facut intelegerea verbala ca baiatul sa plateasca contravaloarea acelui 1/4 si doamna renunta la toate drepturile. Pana aici totul a fost ok, insa a trecut timpul si doamna mereu gaseste scuze pentru a se prezenta si finaliza situatia, refuza aceasta plata. Recent a anuntat ca pleca in Germania si lasa situatia asa cum este.
Va rog sa ne ajutati.
Care sunt etapele ce trebuie urmate in aceste situatii?
Ce se poate face in acest caz?
E posibil sa urmareasca ceva doamna asta?

Este o situatie foarte presanta, in care chiar nu mai stim cum sa procedam. :(
Va multumim mult.
:D



Cel mai recent răspuns: ancalucian , utilizator 16:49, 2 Martie 2010
buna ziua!
singura varianta de rezolvare a problemei dvs: partajul la instanta.
Din pacate, intelegerea verbala are valoare zero.Cat inca mai este in tara, mergeti iute la instanta si faceti partaj-iesire din indiviziune.Atata vreme cat cotele au fost stabilite la notar prin certificat de mostenitor, trebuie doar sa iesiti din indiviziune cu ele.Chiar daca nu va veni la instanta doamna, atata vreme cat se indeplineste procedura de citare cu ea, totul este in regula.Se va stabili ce i se cuvine si nu este exclus sa primeasca doar sulta pentru partea ei si nu bunurile in natura.Sulta inseamna bani (contravaloarea bunurilor ce i-.ar reveni), adica exact ce doriti dvs.sa-i dati.
singura posibilitate ar fi sa investiti instanta de judecata cu actiunea avand ca obiect iesirea din indiviziune .
intrucat dvs. aveti o cota mai mare din imobil, sansele ca acesta sa va fie atribuit dvs. in natura, sunt mari .
va trebui sa platiti sulta corespunzatoare partii parate in proces.
taxa de timbru este de 3% din valoarea imobilului.
Buna ziua

Va multumim pentru indrumari :)
Exista un termen in care se poate face aceasta solicitare pentru iesire din indiviziune?
Ce se intampla daca nu apelam la aceasta solicitare de iesire din indiviziune?
Care ar putea fi motivul refuzului? Ce poate sa castige doamna prin refuzul accepratii platii sau bunurilor aferente acelui 1/4?
O zi buna!
buna ziua!
art.728 cod civil" nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune".
actiunea de iesire din indiviziune este imprescriptibila.

Alte discuții în legătură

Succesiune MARIUS TURCU MARIUS TURCU BUNA SEARA, TATAL MEU A OBTINUT, IN URMA DECESULUI UNEI SURORI, O PARTE DINTR-O GARSONIERA CE A APARTINUT ACESTEIA. SUNT 4 MOSTENITORI. CUM POATE TATAL MEU SA ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune george1972 george1972 Suntem 3 mostenitori ai unui apartament. Daca mostenitorul care sta in el , noi ceilalti avind domiciilile in alte judete, cere iesirea din indiviziune, prin ... (vezi toată discuția)
Mostenire guia marin guia marin Buna-seara. Tatal meu a decedat in anul 1992. In urma succesiunii mama si noi 3 frati am mostenit fiecare 3/12 din casa parinteasca. Mama mea este de ... (vezi toată discuția)