avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salariul pe cartea de munca
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salariul pe cartea de munca

Buna ziua....Sunt incă angajat la o firma particulară (in preaviz)...Am avut intotdeauna probleme (ca peste tot dealtfel) cu salariul ce trebuie trecut pe cartea de munca.Exista o lege cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice dupa care se calculeaza salariul in functie de nivelul studiilor si niste coeficienti de ierarhizare corespunzatori unor transe de vechime. Eu am vechime in munca aproape 25 de ani si vechime in meseria pe care o practic de 12 ani aproape .Contabila firmei (care este si ruda cu patronul) a spus ca salariul pe cartea de munca va fi trecut conform "normelor legale", in momentul angajarii,acum un an si jumatate. In perioada asta eu nu am mai vazut cartea de munca cu salariul si modificarile care trebuiau facute decat o singura data, si atunci am fost nemultumit si le-am atras atentia ca nu prea e corect salariul trecut. Asta vis-a-vis de ce s-a stabilit la inceput. Acum in pragul disponibilizarii sesizez ca iar nu au facut nici o modificare. La discutia cu patronul referitor la aceasta am primit urmatorul raspuns ...." Calculul acela este numai ptr salariile bugetarilor, pentru firmele particulare este altul" insa nu a stiut sa-mi spuna care este....Acum va rog sa-mi spuneti caror legi se supun ei X-(. Salariul meu dupa ce criterii trebuia calculat ? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:05, 27 Februarie 2010
Pentru sectorul privat salariul minim pe economie este de 600 lei , la care se adauga coeficientii de ierarhizare prevazuti de art.4o alin.1 din CCMN, si anume :
a) muncitori:
1. necalificati = 1, ( 600 lei )
2. calificati = 1,2; ( 720 lei )
b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
1. liceala = 1,2 ( 720 lei )
2. postliceala = 1,25; ( 750 lei )
c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
1. scoala de maistri = 1,3; ( 780 lei )
2. studii superioare de scurta durata = 1,5; ( 900 lei )
d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare = 2. ( 1200 lei )
Acesti coeficienti nu difera in functie de meseria practicata si postul ocupat? In sectorul bugetar ptr. meseria practicata (fotograf), studii si diploma acreditata, cu vechime de peste 12 ani in domeniu , coeficientul de ierarhizare conform grilei este de 2,3 . Pentru sectorul privat nu exista o astfel de "grila" ? Daca DA ,va rog sa ma indrumati si sa-mi spuneti unde sa caut....Va multumesc
Acestia sunt coeficienţi minimi de ierarhizare,ceea ce inseamna ca legea il obliga pe angajatorul sa nu plateasca mai putin decat ceea ce a precizat freeelis.

In mediul privat angajatorul acorda un anumit salariu,el hotaraste cuantumul, pentru o anumita functie dar nu mai putin decat prevederea legala.
m2gica a scris:

Acesti coeficienti nu difera in functie de meseria practicata si postul ocupat? In sectorul bugetar ptr. meseria practicata (fotograf), studii si diploma acreditata, cu vechime de peste 12 ani in domeniu , coeficientul de ierarhizare conform grilei este de 2,3 . Pentru sectorul privat nu exista o astfel de "grila" ? Daca DA ,va rog sa ma indrumati si sa-mi spuneti unde sa caut....Va multumesc

Pentru sectorul privat exista doar acea grila prevazuta in CCMN sau in CCM la nivel de unitate, ramura sau grup de unitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarul - cfr Nicoleta Silvia Hulpus Nicoleta Silvia Hulpus Am vazut ceva salar minim de 700 lei in domeniul transporturi. Oare si CFR-ul se inscrie aici? Sau la ce se refera ... care transporturi....cunoaste cineva ... (vezi toată discuția)
Grila de salarizare miki.mihaela2006 miki.mihaela2006 Grila de salarizare cuprinde salariile tarifare de incadrare din statele de plata sau sunt cele la care se aplica coeficientii minimi de ierarhizare plus ... (vezi toată discuția)
Salariul minim camellia_camy camellia_camy Buna ziua !Am marea rugaminte daca se poate sa aflu care este salariul minim pentru un muncitor cu studii liceale si ce retineri obligatorii sunt din salariul ... (vezi toată discuția)