avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor pentru nasterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor pentru nasterea copilului

Buna ziua
Va rog sa imi spuneti daca lucrez la un patron am dreptul sa primesc un salariu mediu pe unitate?Din cate am inteles acesta se primeste si daca nu este specificat in contractul colectiv de munca al intreprinderii deoarece este in temeiul contractului colectiv unic de munca la nivel national si se poate primi pana la varsta de 3 ani.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:53, 26 Februarie 2010
In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.
Termenul de solicitarea acestui ajutor este de 6 luni si se calculeaza de la data nasterii copilului.
Revin si specific ca peste tot am citit ca se poate cere acest drept pana cand copilul face 3 ani sau nu e asa?
Nu cred ca ati citit peste tot .. Codul muncii specifica termenul de prescriptie , in acest caz la art.283 alin.1 lit.e , si anume: cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
si eu ca patron spre exemplu sunt obligat sa il dau acest salariu mediu pe unitate?
Sunteti obligat ca patron sa ii platiti acest drept mentionat de legislatia in vigoare indiferent daca va convine sau nu.

Alte discuții în legătură

Salariu suplimentar pt nasetre elenabad elenabad buna ziua va rog daca ma puteti ajuta intr-o problema pe care as vrea sa o stapanesc bine inainte de a ma adresa angajatorului in cat timp se prescrie ... (vezi toată discuția)
Termen solicitare ajutor pentru nasterea unui copil adrianf adrianf Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie foarte importanta pentru mine.Sotia mea a nascut in luna martie 2010.Inainte de nastere a lucrat ca si ... (vezi toată discuția)
Premiu de nastere Ada Cristina Ada Cristina Am nascut in septembrie 2009, intrebarea mea este daca beneficiez de acest premiu conf. art. 51 din CCM inaintea implinirii 1 an a copilului, sau am intarziat ... (vezi toată discuția)