avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... inmatriculare auto cumparat -vanzatorul nu vrea sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

inmatriculare auto cumparat -vanzatorul nu vrea sa trimita atestatul fiscal privind mijloacele fixe


Cum pot proceda in cazul in care am cumparat o masina , am contract de vanzare cumpare intre parti, talonul , cartea de identitate a masinii si cheile dar nu o pot inmatricula deoarece vanzatorul (cu domiciliul in alta localitate) "intarzie" (refuza) sa-mi trimita atestatul fiscal privind mij fixe eliberat de adinistratia financiara.
Pot solicita `eu ca si cumparator acest certificat la administratia financiara de care apartine vanzatorul? sau trebuie sa merg la politie? ??
Cel mai recent răspuns: Armand_H , utilizator 08:53, 9 Mai 2012
Nici una , nici alta! Trebuie sa il dati in judecata! Nu este fapta penala ca sa mergeti la politie si nici nu va elibereaza dvs administratia financiara acel certificat fiscal(de fapt este vorba de directia impozite si taxe locale , nu de administratia financiara)B-)
Ca sa inmatriculati auto trebuie sa o radiati din partida celuilalt.Daca nu s-a facut acest lucru tot el va trebui sa plateasca impozitul si cand osa va ceara banii nu-i dati pana nu va aduce atestatul fiscal.
Dle Adrian Tudor , aveti perfecta dreptate! Pe de alta parte insa, daca doreste sa vanda masina nu va putea gasi usor un cumparator deoarece nu va putea sa scoata acest certificat de atestare fiscala! Deci un potential cumparator ar fi unul care ar fi dispus sa circule cu ea inmatriculata pe numele primului proprietar! Ceea ce ii scade din valoare masinii!B-)
codul fiscal are urmatoarea prevedere :
5) Înstrăinarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este înregistrat mijlocul de transport, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează mijloace de transport cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.


Si norme:
(11) La înstrăinarea unui mijloc de transport, proprietarul acestuia, potrivit art. 10 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere, în vederea înmatriculării sau înregistrării acestora în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 230/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 412 din 30 august 2000, cu modificările şi completările ulterioare, va transmite dobânditorului cartea de identitate a vehiculului, precum şi certificatul fiscal prin care se atestă că are achitat impozitul aferent, până la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a realizat transferul dreptului de proprietate, ca anexă la contractul de vânzare-cumpărare.

(2) În situaţia în care prin certificatul fiscal eliberat de către compartimentul de specialitate se atestă existenţa unei asemenea sarcini fiscale, notarul public va refuza autentificarea actului notarial până la prezentarea documentului, în original, privind stingerea obligaţiilor bugetare respective.

Este foarte important acest certificat fiscal,pentru ca ati vazut, actul de vinzare cumparare este nul de drept.
Este posibil ca vinzatorul sa il aiba dar dintr-un motiv oarecare sa refuze sa vi-l dea. Daca ati apelat la o firma pentru aceasta tranzactie, firma respectiva ar trebui sa aiba un duplicat al acelui certficat.
Daca ati apelat la un notar, atunci acesta ar fi trebuit sa nu incheie contractul fara acel certficat.

Buna seara am si eu o mica intrebare
Am cumparat o masina din romania ( inmatriculata in ro) am toate actele masina ( talon, asigurare, cartea masina) am incheiat contractul de vanzare cumparare si acuma urmeaza sami trimita certificatul fiscal. Da a trecut deja 3 saptamani si nu imi trimite acest act.
Ce pot eu sa fac?
Se poate sa dau persoana respectiva in judecata? si ce sanse de castig am, imi va plati cheltuieli de judacata, daune morale...?

doresc raspunsuri concrete
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Unde si cum se poate rezolva situația unei mașini vândute fără finalizarea procedurii? Mgsgeorge Mgsgeorge Va salut cu deosebit respect , va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei situații create in urma abuzului de încredere cu buna știință si direct ... (vezi toată discuția)
Radiere auto de la impozit alina240 alina240 Bunaziua, Am o nelamurire legata de impozitul auto si as dori daca poate cineva sa ma ajute. In anul 2002 am vandut un autoturism cu acte in regula si am ... (vezi toată discuția)
Intarziere inregistrare fiscala cumparare auto C_Catalin C_Catalin Buna ziua, Doresc sa achizitionez o masina inmatriculata deja in Romania si la care impozitul este de cca. 900 RON/an. Doresc ca inmatricularea pe numele ... (vezi toată discuția)