am fost casatorita4 ani de zile si inaite de casatorie am stat in concubinaj 5 ani.LA divort care s-a incheiat luna trecuta nu am vrut sa merg,dar a-si dori sa fac partajul deoarece avem lucruri si casa ,masini in comun.Parintii mei mi-au dat 10000 euro si i-am investit pe terenul lui care i-l avea mostenire,toate actele sant la el si eu nu figurez nicaieri ,ca am contribuit si eu.Asta e ma pacalit,dar sper ca instanta sa-si faca dreptate.Ce ziceti.I-mi puteti da un raspuns.
Draga Luminita era foarte bine sa consulti un avocat inainte de a face astfel investitii, insa sa vedem ce se poate repara.In primul rand toate bunurile pe care le-ati achizitionat in timpul casatoriei au calitatea de bunuri comune si vor fi impartite in cote de 1/2 intre voi fostii soti.In privinta celor 10.000 de euro care sunt bani proprii ( ai parintilor) investiti nu-ti ramane decat sa faci dovada cu martori in acest sens.Trebuie sa stii insa ca pentru aceasta orice cerere peste cota de 1/2 care iti apartine, se timbreaza la valoare deci sunt bani de cheltuit pe taxele de timbru.De asmenea partajul in sine se timbreaza cu 3% din masa partajabila, potrivit noii modificari a legii taxelor de timbru.
Multumesc ptr mesaj,cum ma sfatuiti sa fac,parintii mei nu au act cu mine ca ne-au dat suma aceea de bani.Este adevarat ca la partaj nu se admit rude de gradul 1? VA MULTUMESC
Art. 189
Nu pot fi ascultati ca martori:
1. rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv;
2. sotul, chiar despartit;
3. interzisii si cei declarati de lege incapabili de a marturisi;
4. cei condamnati marturie mincinoasa. Partile pot conveni, expres sau tacit, sa fie ascultate ca martori si persoanele prevazute la alin. 1 pct. 1 si 2.
Dupa cum ati descris situatia, ma indoiesc de faptul ca sotul parat va conveni expres sau tacit sa audieze parintii dumneavoastra. O varianta ar fi, ca dupa ce promovati actiunea de partaj, parintii sa faca o cerere de interventie in interesul dumneavoastra. Probele facute de ei va dau speranta succesului. Este important cum formulati actiunea de partaj si parintii cererea de interventie, pentru a evita tot felul de precizari, compliniri, etc, ulterioare.
Da este adevarat, nu pot fi ascultati in calitate de martori rudele pana la gradul 3 inclusiv.
Alte discuții în legătură
Rudenie martori
cerebel33
Buna ziua,as dori o lamurire in urmatoarea situatie:
Conform dispoz. art. 315 NCPC:
(1) Nu pot fi martori:
1. rudele si afinii pana la gradul al treilea ... (vezi toată discuția)