avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partajul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partajul

am fost casatorita4 ani de zile si inaite de casatorie am stat in concubinaj 5 ani.LA divort care s-a incheiat luna trecuta nu am vrut sa merg,dar a-si dori sa fac partajul deoarece avem lucruri si casa ,masini in comun.Parintii mei mi-au dat 10000 euro si i-am investit pe terenul lui care i-l avea mostenire,toate actele sant la el si eu nu figurez nicaieri ,ca am contribuit si eu.Asta e ma pacalit,dar sper ca instanta sa-si faca dreptate.Ce ziceti.I-mi puteti da un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:01, 1 Martie 2010
Draga Luminita era foarte bine sa consulti un avocat inainte de a face astfel investitii, insa sa vedem ce se poate repara.In primul rand toate bunurile pe care le-ati achizitionat in timpul casatoriei au calitatea de bunuri comune si vor fi impartite in cote de 1/2 intre voi fostii soti.In privinta celor 10.000 de euro care sunt bani proprii ( ai parintilor) investiti nu-ti ramane decat sa faci dovada cu martori in acest sens.Trebuie sa stii insa ca pentru aceasta orice cerere peste cota de 1/2 care iti apartine, se timbreaza la valoare deci sunt bani de cheltuit pe taxele de timbru.De asmenea partajul in sine se timbreaza cu 3% din masa partajabila, potrivit noii modificari a legii taxelor de timbru.
Multumesc ptr mesaj,cum ma sfatuiti sa fac,parintii mei nu au act cu mine ca ne-au dat suma aceea de bani.Este adevarat ca la partaj nu se admit rude de gradul 1? VA MULTUMESC
Art. 189
Nu pot fi ascultati ca martori:
1. rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv;
2. sotul, chiar despartit;
3. interzisii si cei declarati de lege incapabili de a marturisi;
4. cei condamnati marturie mincinoasa.
Partile pot conveni, expres sau tacit, sa fie ascultate ca martori si persoanele prevazute la alin. 1 pct. 1 si 2.
Dupa cum ati descris situatia, ma indoiesc de faptul ca sotul parat va conveni expres sau tacit sa audieze parintii dumneavoastra. O varianta ar fi, ca dupa ce promovati actiunea de partaj, parintii sa faca o cerere de interventie in interesul dumneavoastra. Probele facute de ei va dau speranta succesului. Este important cum formulati actiunea de partaj si parintii cererea de interventie, pentru a evita tot felul de precizari, compliniri, etc, ulterioare.
Da este adevarat, nu pot fi ascultati in calitate de martori rudele pana la gradul 3 inclusiv.

Alte discuții în legătură

Rudenie martori cerebel33 cerebel33 Buna ziua,as dori o lamurire in urmatoarea situatie: Conform dispoz. art. 315 NCPC: (1) Nu pot fi martori: 1. rudele si afinii pana la gradul al treilea ... (vezi toată discuția)
Refuzare martor virtual72001 virtual72001 In cadrul unui proces de partaj judiciar, dupa parintii defuncti, reclamanta este reprezentata de mandatar (sotul ei). La audierea martorilor reclamanta ... (vezi toată discuția)
Proces granituire si distrugere sandy vladu sandy vladu pot aduce ca martor matusa mea. s a nascut si trait in locatia respectiva (vezi toată discuția)