avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... venit din activitati cu regim de retinere la sursa pfa
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

venit din activitati cu regim de retinere la sursa pfa

Buna seara,
PFA
Cum ar trebui sa procedez daca venitul brut este impozitat la sursa cu 10%?
De exemplu am emis o factura in valoare de 1000 lei ,incasarea a fost de 900 lei ,restul de 100 lei au fost retinuti ca impozit la sursa. In registrul de incasari si plati voi nota valoarea facturii emise (1000 lei)?
La final de luna din total venituri scad cheltuielile si ce rezulta inmultesc cu 6%?

Multumesc anticipat .

O seara buna.
Cel mai recent răspuns: IOANA LUCA , utilizator 13:05, 27 Februarie 2010
nu.

daca ati obtinut un venit de 1.000, iar platitorul v-a retinut 10%, reprezentand 100 lei, iar pentru obtinerea venitului ati efectuat o cheltuiala deductibila de 200 lei, calculul se face astfel:

(1.000 - 200) x 16% = 128 lei, reprezentand impozit pe venit

128 - 100 = 28 lei, reprezentand diferenta de impozit de plata catre buget

retinerea la sursa reprezinta plati anticipate, exact asa cum este denumit art. 52 din Codul Fiscal.
IOANA LUCA a scris:

Buna seara,
PFA
Cum ar trebui sa procedez daca venitul brut este impozitat la sursa cu 10%?
De exemplu am emis o factura in valoare de 1000 lei ,incasarea a fost de 900 lei ,restul de 100 lei au fost retinuti ca impozit la sursa. In registrul de incasari si plati voi nota valoarea facturii emise (1000 lei)?
La final de luna din total venituri scad cheltuielile si ce rezulta inmultesc cu 6%?

Multumesc anticipat .

O seara buna.


Fiind PFA, obtineti venituri din activitati independente (Codul fiscal art. 41 lit. a). Drept urmare, venitul net al dvs. ori se determina pe baza contabilitatii in partida simpla, ori se stabileste pe baza normelor de venit. Prin emiterea facturii, inteleg ca ati optat pentru determinarea venitului net pe baza contabilitatii in partida simpla (venituri incasate - cheltuieli platite), conform Codului Fiscal art. 48.
In consecinta, dvs. ati emis factura in valoare de 1000 lei, trebuia sa incasati 1000 lei. Din aceasta suma se scadeau cheltuielile platite si la diferenta se aplica procentul de 16%.
Nu trebuia sa se retina impozit la sursa. Venitul din activitati independente, stabilit pe baza contabilitatii in partida simpla, nu intra in categoria veniturilor care pot fi impozitate la sursa.

Pentru conformitate iata cateva extrase din legea susmentionata:

Art. 48. - (1) Venitul net din activităţi independente se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, cu excepţia prevederilor art. 49 şi 50.
(2) Venitul brut cuprinde:
a) sumele încasate şi echivalentul în lei al veniturilor în natură din desfăşurarea activităţii;

Venituri din alte surse

Definirea veniturilor din alte surse



Art. 78. - (1) În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:
e) venituri primite de persoanele fizice din activităţile menţionate la art. 52 alin. (1) lit. a)-e), în cazul în care contribuabilul a exercitat opţiunea de impozitare a acestor venituri potrivit prevederilor art. 79. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.
(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 41 lit. a)-h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum şi cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol.

Art. 52. - (1) Plătitorii următoarelor venituri au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
b) venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie;
c) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil;
e) venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;

Art. 41. - Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt următoarele:
a) venituri din activităţi independente, definite conform art. 46;

Art. 46. - (1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
(4) Veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
norme metodologice de aplicare ale art. 52 cod fiscal

64. În cazul contribuabililor ale căror plăţi anticipate sunt calculate în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. b) - e) din Codul fiscal pentru veniturile de această natură şi care realizează venituri din activităţi independente şi în alte condiţii, pentru acestea din urmă au obligaţia să le evidenţieze în contabilitate separat şi să plătească în cursul anului plăţi anticipate trimestriale, în conformitate cu art. 82 din Codul fiscal.

64^1. Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente pentru care venitul net anual este stabilit în sistem real şi pentru care plătitorii de venituri au obligaţia reţinerii la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate în conformitate cu art. 52 din Codul fiscal determină venitul net anual pe baza contabilităţii în partidă simplă. Fac excepţie contribuabilii prevăzuţi la art. 52 alin. (4) care au optat pentru impunerea veniturilor potrivit prevederilor art. 78.
IOANA LUCA a scris:

Buna seara,
PFA
Cum ar trebui sa procedez daca venitul brut este impozitat la sursa cu 10%?
[...]


In evidenta contabila procedati ca si cum nu s-ar retine acest impozit.

Se face regularizarea cand depuneti declaratia pe veniturile realizate pe anul precedent (200).
Nu poate sa procedeze in evidenta contabila ca si cum nu s-ar fi retinut acel impozit. La PFA, veniturile impozabile sunt veniturile incasate. Ori in cazul acesta, venitul incasat este de 900 de lei, fata de 1000 cat ar fi trebuit. Cei 1000 de lei nu ii poate trece incasati, iar cei 900 denatureaza baza impozabila.

Cred ca cel mai bine ar fi refacerea contractului si anularea facturii.

Contractul trebuie sa aiba aceleasi clauze (onorariu, retinere impozit la sursa etc), dar trebuie incheiat intre x - persoana juridica (platitorul de venit) si y - persoana fizica (nu PFA).

Plata se face (s-a facut) si impozitul se retine (s-a retinut) pe baza contractului. Factura nu trebuia emisa.

In declaratia 200 va apare:
rd. 1 = 1000
rd. 3 = 1000
rd. 3.1 = 1000

Administratia financiara va aplica 16% asupra venitului de 1000 lei = 160 lei si va scadea ce s-a platit de catre platitorul de venit (conform OP si declaratiei 205), respectiv 100 de lei.
Persoana fizica are obligatia ca pana pe 25.05.2010 sa achite si diferenta de 60 de lei.

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Deducere cheltuieli fiscale persoana fizica racely racely Am contract de agent cu retinere la sursa 10% impozit, contractul prevede cheltuieli deductibile, insa agentul fiscal nu mi le-a luat in calcul. Ce pot face? ... (vezi toată discuția)
Impozit pfa contract de mandat la comision MISKA5 MISKA5 Buna seara.Sunt pfa cu contract de mandat la comision.Am certif.de inregistrare la ONRC prin care mi s-a atribuit CUI,caen 7487 /atestat /sunt inregistrata la ... (vezi toată discuția)
Intrebare cris2279 cris2279 Buna ziua, O persoana fizica ofera servicii (cursuri de limbi straine) unei firme A; persoana respectiva nu vrea sa se complice cu un eventual PFA (din cauza ... (vezi toată discuția)