IOANA LUCA a scris:
Buna seara,
PFA
Cum ar trebui sa procedez daca venitul brut este impozitat la sursa cu 10%?
De exemplu am emis o factura in valoare de 1000 lei ,incasarea a fost de 900 lei ,restul de 100 lei au fost retinuti ca impozit la sursa. In registrul de incasari si plati voi nota valoarea facturii emise (1000 lei)?
La final de luna din total venituri scad cheltuielile si ce rezulta inmultesc cu 6%?
Multumesc anticipat .
O seara buna.
Fiind PFA, obtineti venituri din activitati independente (Codul fiscal art. 41 lit. a). Drept urmare, venitul net al dvs. ori se determina pe baza contabilitatii in partida simpla, ori se stabileste pe baza normelor de venit. Prin emiterea facturii, inteleg ca ati optat pentru determinarea venitului net pe baza contabilitatii in partida simpla (venituri incasate - cheltuieli platite), conform Codului Fiscal art. 48.
In consecinta, dvs. ati emis factura in valoare de 1000 lei, trebuia sa
incasati 1000 lei. Din aceasta suma se scadeau cheltuielile platite si la diferenta se aplica procentul de 16%.
Nu trebuia sa se retina impozit la sursa. Venitul din activitati independente, stabilit pe baza contabilitatii in partida simpla, nu intra in categoria veniturilor care pot fi impozitate la sursa.
Pentru conformitate iata cateva extrase din legea susmentionata:
Art. 48. - (1)
Venitul net din activităţi independente se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, cu excepţia prevederilor art. 49 şi 50.
(2) Venitul brut cuprinde:
a)
sumele încasate şi echivalentul în lei al veniturilor în natură din desfăşurarea activităţii;
Venituri din alte surse
Definirea veniturilor din alte surse
Art. 78. - (1) În această categorie
se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:
e) venituri primite de
persoanele fizice din
activităţile menţionate la art. 52 alin. (1) lit. a)-e), în cazul în care contribuabilul a exercitat opţiunea de impozitare a acestor venituri potrivit prevederilor art. 79. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.
(2) Venituri din alte surse sunt
orice venituri identificate ca fiind impozabile, care
nu se încadrează în categoriile prevăzute la
art. 41 lit. a)-h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum şi cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol.
Art. 52. - (1) Plătitorii următoarelor venituri au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
b) venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie;
c) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil;
e) venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
Art. 41. - Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt următoarele:
a)
venituri din activităţi independente, definite conform art. 46;
Art. 46. - (1)
Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
(4) Veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea