am contract individual de munca ca traducator si interpret. cine are dreptul la bonuri de masa? cine hotaraste asta? daca seful a refuzat sa mi le dea, are dreptate? Sau eu trebuia sa le primesc oricum in baza unei reglementari, de gen contract colectiv de munca? trebuie sa ma duc in instanta sau e deajuns sa fac reclamatie la Inspectoratul teritorial de munca, ca sa le primesc pe trei ani de zile in urma, chiar daca nu sunt scrise in contractul individual de munca? multumesc.
daca nu sunt trecute in c.i.m....... dar sunt angajat ca traducator, iar in fisa postului am trecut si interpretare,
1)cum pot sa aflu daca exista un contract colectiv de munca de nivel de unitate? ...numai de la itm?
2) cum pot sa aflu daca exista un alt contract colectiv de munca SUPERIOR celui de unitate, care mi le garanteaza, sa zicem in mod special ca sunt doua functii (presupun ca se cheama cumul) ?
3) Contractul colectiv de munca la nivel ramura comert garanteaza in vreun fel bonurile de masa?
Daca societatea are peste 21 de salariati, legal este sa aiba CCM, dar va puteti interesa si la Directia de Munca (nu ITM, sunt diferite).Dar niciun contract colectiv nu garanteaza bonurile de masa, care nu sunt drepturi salariale, sunt "alte drepturi acordate angajatilor in functie de performantele economice ale societatii", cu alte cuvinte se pot acorda, dar nu sunt obligatorii ca si plata salariului. In orice caz, interesati-va de reglementarea acestora in CCM al unitatii, daca exista. In cel mai rau caz, daca alti colegi ai dvs primesc bonuri, puteti da firma in judecata pentru acordarea acestora in mod discriminatoriu.
Conflict de munca
Enachee
Bună ziua sunt angajat din 15 mai 2010 ca paznic de noapte intr-o societate comerciala cu 15 angajați cu un salariu de minim pe economie si începând din ... (vezi toată discuția)
Drepturi
marianelena
Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)