Buna ziua!Daca o PFA(exercitand o profesiune liberala) se asociaza printr-un contract de societate civila, fara personalitate juridica, se primeste un nou CIF pentru noua formatiune?va multumesc
Asocierile in participatiune sunt reglementate de anumite prevederi din Codul Comercial si din Codul Fiscal, precum si de normele de aplicare ale acestuia. Potrivit Codului Comercial, asocierile in participatiune nu solicita efectuarea anumitor formalitati specifice, spre deosebire de formalitatile solicitate in cazul infiintarii unei societati in conformitate cu legea societatilor comerciale, i.e. Legea 31/1990, cu exceptia incheierii unui contract in forma scrisa. Singura formalitate obligatorie este, conform Codului Fiscal, inregistrarea asocierilor in participatiune la autoritatea fiscala competenta inainte de inceperea oricarei activitati.
Dat fiind faptul ca asocierile in participatiune nu reprezinta entitati distincte, i.e. nu au personalitate juridica, acestea nu au nici patrimoniu propriu si nu creeaza drepturi si obligatii ale asocierii in raporturile cu tertii.
Implicatii de natura fiscala
In cazul in care participantii la asociere sunt fie o persoana fizica romana si o persoana juridica romana, fie o persoana juridica romana si una straina, nu exista probleme specifice referitoare la contabilitatea asocierii ori la plata impozitului pe profit pentru activitatea desfasurata conform contractului de asociere. In asemenea cazuri, partea raspunzatoare pentru intocmirea actelor contabile si plata impozitului pe profit este administratorul asocierii, i.e. entitatea juridica romana.
Atunci cand participantii la asociere sunt persoane juridice romane, acestea trebuie sa acorde o atentie deosebita sistemului de contabilitate si platii impozitului pe profit. In asemenea situatii, administratorul asocierii trebuie sa intocmeasca actele contabile ale asocierii prin inregistrarea tuturor veniturilor si cheltuielilor generate de activitatea desfasurata in conformitate cu contractul de asociere. Ulterior, administratorul trebuie sa-i transmita celuilalt participant actele contabile corespunzatoare aportului adus de acesta, iar participantul auxiliar la asociere trebuie sa le inregistreze in propria sa contabilitate. Apoi, ambii participanti la asociere trebuie sa plateasca impozitul pe profit corespunzator la autoritatea fiscala competenta