Din 1980 lucrez in aviatie ca tehnician , timp in care denumirea profesiei (meseriei) pe care am practicat-o s-a schimbat de la electromecanic la tehnician specialist aviatie(1999) specializare care se regaseste si astazi in nomenclatorul de meserii fara ca sa se diferentieze pe domeniii (mecanic, electric, radio , aparate de bord etc) Din anul 2003 Compania Tarom,al carui angajat am fost, a trebuit sa schimbe legislatia dupa care functioneaza orice companie de aviatie din Europa, si sa devina parte EASA, nu trebuia decit sa aplice noua legislatie nimic mai mult.
Din acel moment Autoritatea Aeronautica Romana a inceput sa emita Licente de Intretinere Aeronave individuale pentru personalul implicat in intretinerea aeronavelor care sunt recunoscute in tota lumea, in concordanta cu cerintele reglementarilor EASA Part 66,Part M, si Part 145 in care specialitatea de tehnician specialist aviatie (atotcuprinzatoare) este mult mai riguros definita si individualizata, purtind numele de Avionics, termen care se regaseste inscris in lienta de functionare.
Din anul de gratie 2003 si pina astazi nici o organizatie de aviatie din Romania (inclusiv Tarom) nu a intreprins demersurile necesare pt modificarea sau inscrierea noii terminologii care defineste exact rolul pe care il are acesta specialitate, in nomenclatorul de meserii sau in codul CAEN.
Intrebarea este daca eu,ca persoana fizica care in prezent imi desfasor activitatea ca si "contractor" ( adica prestez servicii unor baze de reparatii din tota lumea in baza unor contracte determinate ca durata plasat fiind de o agentie din strainatate) pot face demersurile necesare si care este modalitatea pt a inscrie acesta noua denumire (Avionics) in nomenclatorul de meserii. Sau aceasta profesie poate fi privita ca o profesie liberala,deoarece necesita obtinerea idividual a licentei de functionare ca personal aeronautic ??
Este revoltator sa vezi atita lipsa de interes si birocratie ori in spatele acestei lipse de reactie stau ceva interese ale companiilor privind salarizarea!!??
Va multumesc!!!!
Clasificarea ocupatiilor din Romania (COR) este sistemul de identificare, ierarhizare, codificare a ocupatiilor din economie, care se elaboreaza de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale in colaborare cu Institutul National de Statistica, cu alte ministere si institutii publice interesate si se aproba prin hotarare a Guvernului.
Modificarea continutului Clasificarii ocupatiilor din Romania se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si cu avizul Institutului National de Statistica.
Inscrierea de noi ocupatii in Clasificarea ocupatiilor din Romania se aproba, la solicitarea celor interesati sau in baza unor reglementari speciale, prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Astfel, orice persoana interesata poate adresa Ministerului Muncii, Protectiei Sociale si Familiei o cerere motivata privind includerea in COR a unor ocupatii noi.
Meserie noua
hertamarius
Buna,
ma intereseaza demersurile pentru a include in nomenclatorul de meserii o noua meserie inexistenta in acesta.
Ce anume trebuie sa fac pentru acest ... (vezi toată discuția)